GRowth
Ανάχωμα στον ψηφιακό αποκλεισμό (εικόνες)
Πως μπαίνει τέλος στην “διαδικτυακή απομόνωση” σημαντικού τμήματος του ελληνικού πληθυσμού, σε χιλιάδες περιοχές ανά την επικράτεια.
Περιοχές, όπου η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων είναι εμπορικά ασύμφορη και που ήταν καταδικασμένες σε μόνιμο αποκλεισμό τη διαδικτυακή ανάπτυξη, αποκτούν πρόσβαση στο γρήγορο ίντερνετ. Έτσι, πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στον ψηφιακό κόσμο και τις ευκαιρίες που παρέχει.
Το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων σε 'λευκές' αγροτικές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας» προβλέπει την εγκατάσταση και τη λειτουργία ευρυζωνικών υποδομών υψηλής ταχύτητας σε περισσότερες από 5.000 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40%-45% της ελληνικής επικράτειας και στο 5% του πληθυσμού της χώρας.
Οι περιοχές αυτές δεν είχαν διαδικτυακές υπηρεσίες και ούτε υπήρχαν σχέδια για την κάλυψή τους στο εγγύς μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο εστίασε την προσοχή του σε περιοχές όπου δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, λόγω της χαμηλής εμπορικής τους αξίας.
Στόχος, επομένως, του έργου είναι η εξάλειψη του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των απομακρυσμένων, μειονεκτικών, παραδοσιακά «λευκών αγροτικών περιοχών», καθώς και η ταχύτερη επίτευξη της ψηφιακής τους σύγκλισης με τις προνομιούχες περιοχές της χώρας.
Η συγκεκριμένη δημόσια παρέμβαση είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 (Digital Agenda 2020) και ειδικότερα του θεματικού πυλώνα για την «πρόσβαση στο Internet με υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας συνδέσεις».
Για την υλοποίηση του έργου, ακολουθήθηκε η διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδομές δικτύου στις περιοχές - στόχους και να διασφαλιστεί η παροχή αξιόπιστων και σύγχρονων ευρυζωνικών υπηρεσιών στον πληθυσμό των περιοχών αυτών, με την υιοθέτηση ενός μοντέλου που θα επιτρέπει τη βιώσιμη αξιοποίηση και λειτουργία των υποδομών, σε μακροπρόθεσμη βάση, με την ταυτόχρονη ενθάρρυνση του ανταγωνισμού.
Βράβευση
Το έργο συμμετείχε στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκών Ευρυζωνικών Βραβείων 2017 και βραβεύθηκε στην 3η κατηγορία με τίτλο «Εδαφική συνοχή στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές».
FACTBOX
Σχετικά:
https://ec.europa.eu/regional_policy/el/projects/greece/closing-the-broadband-gap-in-greece
https://www.nga.gov.gr/index.php/2018/07/17/rural-broadband/