Κοινωνία
ΑΣΟΕΕ: Επεισόδια, συλλήψεις και πολιτική κόντρα
Ελεύθεροι οι φοιτητές που συνελήφθησαν για τα επεισόδια. Σφοδρή αντιπαράθεση για την εισβολή των ΜΑΤ. Τι λέει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, τι υποστηρίζουν συνδικαλιστές αστυνομικοί.
Δυο Έλληνες, ηλικίας 22 και 25 ετών, που συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνελήφθησαν από τις αστυνομικές Αρχές.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, "ο 22χρονος συνελήφθη χθες το μεσημέρι, καθώς συμμετείχε στην ομάδα των ατόμων που επιχείρησαν να διασπάσουν βίαια τον αστυνομικό φραγμό, έξω από το Πανεπιστήμιο. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εξύβριση και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.
Ο 25χρονος συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καθώς ταυτοποιήθηκε ότι συμμετείχε σε ομάδα επιτιθέμενων ατόμων έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, που επιχειρούσαν να εισέλθουν εντός, ενώ χτυπούσε τους αστυνομικούς με ξύλινο καδρόνι.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, εξύβριση και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα."
Οι δυο συλληφθέντες, οι όποιοι δεν είναι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οδηγήθηκαν σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι και η δίκη τους στο Αυτόφωρο προσδιορίστηκε για τις 22 Νοεμβρίου.
Ο 25χρονος, φοιτητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε δηλώσεις του αρνήθηκε ότι συμμετείχε στα επεισόδια στο χώρο του πανεπιστημίου και έκανε λόγο για σκευωρία, καταγγέλλοντας την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του σε μια προσπάθεια να «χτυπηθεί το φοιτητικό κίνημα» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Έξω από το δικαστήριο συγκεντρωμένοι κράτησαν πανό, φώναξαν συνθήματα υπέρ του 25χρονου και κατά της κατάργησης του ασύλου.
Η ένταση ανάμεσα στους φοιτητές και τα ΜΑΤ την Δευτέρα ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το Ίδρυμα έως την Κυριακή. Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο διακομίστηκαν δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, στις 12:30, περίπου 100 άτομα πλησίασαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού έσπασαν με κόφτη το λουκέτο της εξωτερικής εισόδου, επιχείρησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο. Οι αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για να αποτρέψουν την είσοδο, δέχτηκαν επίθεση από τα άτομα, πολλά από τα οποία χρησιμοποίησαν καδρόνια και άλλα αντικείμενα.
Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, για να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις οι αστυνομικοί, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων, ενώ στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατάφεραν να εισέλθουν περίπου 70 άτομα, τα οποία παρέμειναν μέχρι τις 14:45, οπότε και αποχώρησαν.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό φουντώνει η ανησυχία για μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων εν όψει και της επετείου του Πολυτεχνείου, με τα μέτρα της αστυνομίας να είναι φέτος τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών.
Στα μέτρα αυτά αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Φέτος άλλωστε στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η νεοσύστατη μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., γνωστή ως ομάδα «Δέλτα».
Πρόκειται για 51 αστυνομικούς με μηχανάκια μικρού κυβισμού, οι οποίοι σύμφωνα με το Έθνος, θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά των Εξαρχείων. Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία.
Πρόκειται για 51 αστυνομικούς με μηχανάκια μικρού κυβισμού, οι οποίοι σύμφωνα με το Έθνος, θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά των Εξαρχείων. Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία.
«Δεν είναι εκεί η θέση μας, ούτε ο ρόλος μας, απλώς πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη» τόνισε, με αφορμή τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Αιχμές Μαυροειδάκου κατά των βουλευτών που βρέθηκαν στην ΑΣΟΕΕ
Από την πλευρά του, πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Αστυνομίας Στράτος Μαυροειδάκος, επίσης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 , με αφορμή την παρουσία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ των Νίκου Φίλη, Θεανούς Φωτίου, Μερόπης Τζούφη, αλλά και της βουλευτού του ΜεΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα στην ΑΣΟΕΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι ωραία εικόνα να βλέπουμε βουλευτές του κοινοβουλίου όχι απέναντι μας αλλά να είναι εκεί δεν ξέρω για ποιο λόγο. Το επόμενο στάδιο είναι να υπάρχουν πολιτευτές και βουλευτές να κάνουν το παιχνιδάκι τους. Διότι οι συνάδελφοι μου ήταν εκεί με τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, πάνοπλοι, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αναρχικούς, όχι φοιτητές, εγώ δε νομίζω ότι είχαν καμία σχέση με τη φοιτητική κοινότητα αυτοί που ήταν εκεί. Λίγοι ήταν φοιτητές, όλοι οι άλλοι ήταν οι γνωστοί άγνωστοι που παρεισφρέουν».
Όπως κατήγγειλε, μάλιστα, όταν οι φοιτητές βγήκαν στις 2:30 από το κτήριο της ΑΣΟΕΕ για να κάνουν πορεία προς το Πολυτεχνείο και εκεί να κάνουν συνέλευση «στην οδό Χέυδεν τους περίμεναν 200 κουκουλοφόροι που μπήκαν και αυτοί στο Πολυτεχνείο».
Πολιτική κόντρα
Τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτέλεσαν «πεδίο» αντιπαράθεσης της Νίκης Κεραμέως και Νίκου Φίλη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «για τη Νέα Δημοκρατία, το να βρίσκονται κράνη, ρόπαλα, διαρρηκτικά εργαλεία, πέτρες και μάρμαρα μέσα στο πανεπιστήμιο είναι αδιανόητο», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων» και επισήμανε: «Αυτή είναι η διαφορά μας». Νωρίτερα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει την «τεράστια ανησυχία» που προκάλεσαν τα γεγονότα στο ΟΠΑ και έκανε λόγο για «ανώφελες εντάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αδιέξοδα».
Τη δέσμευση της κυβέρνησης πως «τα Πανεπιστήμια επιστρέφουν στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους και οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους» επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «στήριξη στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας». «Χθες, οι Έλληνες πολίτες είδαν με έκπληξη να οργανώνεται διαδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα να συνεχιστεί η νοσηρή κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε τη στήριξή του στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας. Απέδειξε ότι επιλέγει - και πάλι - να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Προκαλεί την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνει με τις γιάφκες των κουκουλοφόρων, των κατασκευαστών μολότοφ, των διακινητών ναρκωτικών και των λαθρέμπορων εντός των Πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, στους καθηγητές».
Για «ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ που οδηγούν σε αυταρχικό παροξυσμό της κυβέρνησης» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για όσα είπε περί “μπαχαλάκηδων, ανομίας και παρανομίας” στα πανεπιστήμια. "Πρόκειται για συστηματική συκοφαντία που στρέφεται εναντίον της ακαδημαϊκής έρευνας και διδασκαλίας, του έργου και της προσφοράς των ελληνικών πανεπιστημίων, με μοναδικό σκοπό την αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα τους", τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίτσης.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», ανέφερε: «Έσπευσα στην ΑΣΟΕ χτες από τη Βουλή, αμέσως μόλις έμαθα για τα επεισόδια. Μόνη μου έννοια η ζωή και η ασφάλεια των φοιτητών. Η εικόνα ήταν ντροπιαστική και αποπνικτική από τα δακρυγόνα με τους φοιτητές εγκλωβισμένους στον προαύλιο χώρο και τα ΜΑΤ και τις κλούβες απέξω. Ήταν το αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου καταστολής, αυταρχισμού και φόβου που πριμοδότησε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου τον Αύγουστο του 2019 από τη Ν.Δ.»
Σύνοδος Πρυτάνεων: Η βία δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια μας
Παρέμβαση μετά τα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο επιχειρεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων, τονίζοντας σε σχολιασμό της ότι η βία δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια.
«Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και είναι ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή» αναφέρει, το Προεδρείο της Συνόδου, προσθέτοντας:
«Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα Πανεπιστήμιά μας».
Σύγκλητος Μετσόβιου: θα προασπίσουμε το πανεπιστημιακό άσυλο
Την ίδια ώρα, η Σύγκλητος του Μετσόβιου Εθνικού Πολυτεχνείου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην αστυνομική επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 17 Νοέμβρη.
«Το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζει ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρέπει να προστατεύεται και να αξιοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια νέων ιδεών με βασικό σκοπό το όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Η συζήτηση, η καλλιέργεια και η έκφραση ιδεών και νέας γνώσης, πρέπει να γίνεται εντός του χώρου του πανεπιστημίου ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, με σεβασμό και κατανόηση των απόψεων όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς λογικές αποκλεισμού, επιβολής ή διώξεων, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι καινούργιες ιδέες να έχουν δημιουργικό και επωφελή ρόλο για την κοινωνία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διάλογου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο.
Ο εποικοδομητικός ρόλος όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η Σύγκλητος δηλώνει ότι θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις μαζί με όλη την Πολυτεχνειακή Κοινότητα το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού».
Καταγγελία ΚΚΕ για απαγόρευση διανομής φυλλαδίων από μέλη της ΚΝΕ
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, "Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου, σχετικά με το απαράδεκτο γεγονός, που συνέβη σήμερα στην ΑΣΟΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Παφίλης διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την κυβέρνηση ότι είναι αδιανόητο τα ΜΑΤ να απαγορεύουν στους φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, να μοιράζουν τα φυλλάδιά τους και μάλιστα στο πεζοδρόμιο της σχολής και ζήτησε εξηγήσεις για το σημερινό απαράδεκτο και πρωτοφανές γεγονός. Ο υφυπουργός ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ ότι θα εξετάσει το ζήτημα".
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!