Κοινωνία
Αγνοούνται χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Τρομάζει ο αριθμός των παιδιών που αγνοούνται ανά την επικράτεια. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αγνοούνται 1180 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα από δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, με τις αστυνομικές Αρχές να τα αναζητούν. Συνολικά στη χώρα βρίσκονται περίπου 5000 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στα άμεσα μέτρα συγκαταλέγεται η παράταση που ζητήθηκε και δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση των ξενοδοχείων που φιλοξενούν τα ασυνόδευτα παιδιά, έως τον Μάρτιο του 2020.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακαινίζονται τέσσερα ακίνητα, όπου θα στεγαστούν οι ανήλικοι πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2019, ενώ συμφωνήθηκε με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων η απορρόφηση 400 ασυνόδευτων ανήλικων σε δομές της Κρήτης (100 σε κάθε νομό)΄
Μέσω του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) εξετάζεται η μετακίνηση όσο το δυνατό περισσότερων παιδιών από τα νησιά προς την ενδοχώρα.
Φωτίου: η ΝΔ θερίζει τις άφρονες πολιτικές μίσους που έσπειρε
Η αναπληρώτριας τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε μεταξύ άλλων ότι «η ΝΔ βάζει την συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων σε fast track διαδικασίες απέλασης», επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του είχε κάνει την κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό διαχειρίσιμη. Σήμερα η Ν.Δ. θερίζει τις συνέπειες της άφρονος πολιτικής μίσους που πέρασε στην κοινωνία μετατρέποντας τους πρόσφυγες σε μετανάστες. Ο νόμος της «περί διεθνούς προστασίας» παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά όσο κρίνεται αν θα επιστραφούν στις ασφαλείς χώρες προορισμού».
«Το αίσχος όμως είναι ότι ο νόμος χωρίζει τα ασυνόδευτα ανήλικα, που εξ ορισμού και κατά το διεθνές δίκαιο είναι ευάλωτα και δεν μπαίνουν στο διαχωρισμό «πρόσφυγες ή μετανάστες», σε δύο κατηγορίες: κάτω των 15 ετών και πάνω των 15. Αντιμετωπίζει τα πάνω των 15 ετών, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία (93% του συνολικού αριθμού) με τους ίδιους όρους με τους ενήλικες και τους απειλεί με άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης», είπε η κ. Φωτίου.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!