Κοινωνία
Μεταναστευτικό: “Ασφυκτιούν” τα νησιά, “μπλοκάρουν”στην ενδοχώρα (εικόνες)
Συνεχίζει η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Σκληρές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες η μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στις περιοχές τους, ενώ προχωρά η διαδικασία της αποσυμφόρησης των νησιών του βορείου Αιγαίου.
Δυστυχώς, το μεσημέρι της Τρίτης, ένα κορίτσι μόλις δύο ετών σκοτώθηκε κατά την μεταγκατάσταση από καταυλισμό σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην Χίο.
Λίγες ώρες νωρίτερα, εντοπίστηκε φορτηγό-ψυγείο στην Εγνατία Οδό, στο οποίο ήταν στοιβαγμένοι 41 παράτυποι μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.
Το Σάββατο ομάδα κατοίκων της Πέλλας έκανε μπλόκο σε λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχείο της περιοχής. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση κατοίκων των Σερρών, οι οποίοι έστησαν μπλόκο στην Εθνική Οδό, εμποδίζοντας την έλευση των αιτούντων άσυλο στην πόλη τους. Στην Κω, μία μέρα νωρίτερα είχαν βγει ακόμα και με μπουλντόζες για να εμποδίσουν την αποβίβαση κάποιων δεκάδων ανθρώπων στο νησί.
«Εδώ και δυο χρόνια έχουμε δεχθεί πρόσφυγες στην αγκαλιά μας και το μόνο που έχουμε αποκομίσει είναι βιασμοί, μαχαιρώματα και σεξουαλικές επιθέσεις», δήλωσε στην εκπομπή Καλημέρα κάτοικος των Γιαννιτσών, ενώ δεύτερο κατήγγειλε πως η κόρη του έπεσε θύμα μαχαιρώματος από αλλοδαπό.
«Έχει ξεχειλίσει το ποτήρι με όλη αυτήν τη συμπεριφορά πέριξ των Γιαννιτσών», δήλωσε ο δικηγόρος των κατοίκων, κ.Γρηγοριάδης και έφερε ως παράδειγμα τα όσα γίνονται στην Αλεξάνδρεια, τα μαχαιρώματα στη Θεσσαλονίκη.
«Είναι δυνατόν η Ελλάδα να σηκώσει το βάρος της ισλαμικής δημοκρατίας του Αφγανιστάν; Θέλουμε να γίνουν τα Γιαννιτσά μας μια νέα Μόρια, ένα νέο Βαθύ;», διερωτήθηκε.
«Ντρέπομαι σαν Έλληνας, ελάτε στη Σάμο να δείτε πώς φυλάμε τις Θερμοπύλες», απάντησε στον δικηγόρο από τα Γιαννιτσά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, που ζήτησε εκ νέου παρέμβαση της Πολιτείας τόσο για την προστασία των μόνιμων κατοίκων όσο και των μεταναστών –προσφύγων», επικρίνοντας παράλληλα τον τρόπο που αντιδρούν οι κάτοικοι της βορείας Ελλάδος στη μετέγκατασταση μεταναστευτικών πληθυσμών στην περιοχή τους.
Την ίδια ώρα, η Πολιτεία διαμηνύει σε κάθε τόνο την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου, με το διαμοιρασμό των πληθυσμών στην ενδοχώρα. Τη νύχτα της Κυριακής αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη και στη Χίο 46 και 151 αιτούντες άσυλο, αντίστοιχα, ενώ ακόμα 25 έφυγαν από την Κω και 62 από τη Λέρο για τον Πειραιά.
Τα πλοία έφτασαν νωρίς το πρωί και λεωφορεία περίμεναν για τη μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα. Σε ερώτηση του ΑΝΤ1, ωστόσο, οι οδηγοί αρνήθηκαν να απαντήσουν στο ποιοι είναι οι προορισμοί τους, υπό το φόβο των αντιδράσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, το απόγευμα της Κυριακής στην Νέα Κρήνη, στην Καλαμαριά, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν όταν φούντωσαν οι φήμες ότι πρώην νοσοκομείο θα στεγάσει αιτούντες άσυλο. Οι ίδιοι θορυβήθηκαν όταν είδαν εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης στο χώρο.
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, που βρέθηκε στο σημείο, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δε θα μεταφερθεί κόσμος στο εν λόγω κτήριο.
Η συντονίστρια για το προσφυγικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμεντζοπούλου μιλώντας στο Voria.gr, επισήμανε ότι «το εν λόγω κτήριο παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις για να φιλοξενήσει ανθρώπους. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον ΔΟΜ και Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε να διευκρινίσουμε τι ακριβώς συνέβη και υπήρξε αυτή η φήμη που ξεσήκωσε πολίτες».