Οικονομία
Αυθαίρετα: μόνιμη ρύθμιση ετοιμάζει η κυβέρνηση
Στόχος η αποφυγή νέων παρατάσεων στο μέλλον, σύμφωνα με τον Κωστή Χαζηδάκη Ποιο είναι το πλαίσιο της μεταρρύθμισης.
Συνολική παρέμβαση –μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα προετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Όπως τόνισε μετά τη συνάρτηση του με τον πρόεδρο του ΤΤΕ Γιώργο Στασινό «τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει βασικά μια κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου το γεγονός ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011».
Ενόψει της λήξης σε λίγες ημέρες των προθεσμιών για υπαγωγή στην τρέχουσα ρύθμιση, δεν θα υπάρξει κενό για τους ιδιοκτήτες ή τους μηχανικούς, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, καθώς αναμένεται παράταση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση που θα είναι μόνιμου χαρακτήρα .
Πρόσθεσε ότι η ρύθμιση θα σχετίζεται με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί με ορίζοντα εφαρμογής το 2020, και δεν θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», σημειώνοντας ότι συνολικά οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ, αλλά και στη μεταφορά συντελεστή δόμησης, για την οποία προανήγγειλε ρύθμιση η οποία θα αποκαθιστά αδικίες και θα είναι σε συμφωνία με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Για το ζήτημα των αυθαιρέτων, στόχος της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει μία συνολική παρέμβαση, μεταρρύθμιση θα έλεγα, στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθαυτή η παράταση, που είναι αναγκαία προφανώς. Τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει μία κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και λαμβάνοντας υπόψιν επίσης ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011. Θα υπάρχει ένα σαφές σκηνικό για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα οδηγήσει σε ένα τέλος στο γνωστό σκηνικό, να πηγαίνουμε κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και να φέρνουμε παρατάσεις επί παρατάσεων» τόνισε ο κ Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεν θα υπάρξει κάποιο κενό σε σχέση με τους ιδιοκτήτες και σε σχέση με τους μηχανικούς που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Θα μπορεί κανείς να εντάσσεται (σ.σ.: στη νέα ρύθμιση) όποτε θέλει, αλλά εκείνο το οποίο θα συμβουλεύαμε τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είναι να ενταχθούν νωρίς. Γιατί αν το αφήσουν να το κάνουν μετά από κάμποσα χρόνια, αυτό μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως παραπάνω επιβαρύνσεις για τους ίδιους. Άρα καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα, παρότι είπα -και το υπογραμμίζω- ότι ο στόχος είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων να μην είναι επιβαρυντική για τους ιδιοκτήτες» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε σε σχέση με τα αυθαίρετα ότι η πρόταση του Επιμελητηρίου είναι παρόμοια με τις εξαγγελίες του υπουργού, δηλαδή, «να πάμε προς την ταυτότητα κτιρίου, να έχουμε για κάθε κτίριο όλα τα σχέδια, όπως έχει κατασκευαστεί, όπως είναι σήμερα στην πραγματικότητα, χωρίς να επιβαρύνουμε τους ιδιοκτήτες με περισσότερα κόστη».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!