Πολιτική
“Δεν βγήκε λευκός καπνός” για την ψήφο των αποδήμων
Το "αγκάθι" για τη συμφωνία. Νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής την Τρίτη.
Στο κριτήριο για τον χρόνο απουσίας των αποδήμων από την Ελλάδα “σκοντάφτει”, κυρίως, η συμφωνία των κομμάτων για την ψήφο των ομογενών, όπως προέκυψε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Στη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε δυόμιση ώρες και θα επαναληφθεί την Τρίτη, στις 7.00 μμ., προέκυψε σύγκλιση απόψεων στην ουσία του θέματος αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα ανοιχτά
Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Η θέση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους του Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.
Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους του Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση. Για το σκοπό αυτό υπάρχει η αυριανή σύσκεψη στις επτά το απόγευμα. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν θέλω να κάνω καμία άλλη δήλωση».
ΣΥΡΙΖΑ: νέα υπαναχώρηση της ΝΔ
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, προέβη στην εξής δήλωση: «Προσήλθαμε στην διακομματική επιτροπή με την δηλωμένη βούληση μας να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, με σεβασμό στην δημοκρατική αρχή και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Επιδιώξαμε συγκλίσεις, ειδικά με κόμματα τα οποία είχαν ανάλογες θέσεις με τις δικές μας, όπως το ΚΚΕ και η ΜΕΡΑ 25 και θέσαμε προς όλους την μοναδική προϋπόθεση που έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη συνταγματικής “θωράκισης” της λύσης στην οποία θα καταλήξουμε, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Η θέση μας αυτή έτυχε ευρύτερης αποδοχής. Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι, με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης, η Κυβέρνηση υπαναχώρησε. από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος Υπουργός προς τα κόμματα. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι όποια χρονική προϋπόθεση πρέπει να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Επισημάναμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση να έχει το χαρακτήρα κινούμενης άμμου, και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν νοείται δε, να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν. Παρόλα αυτά θα προσέλθουμε και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που ορίσθηκε για αύριο, Τρίτη, 19.00, επιδιώκοντας πάντα να βρεθεί λύση».
Υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από την δική της πρόταση των τεσσάρων σημείων και όχι "τεχνικό" ζήτημα, όπως τεχνηέντως προβάλλεται, είναι η πραγματική αιτία της αδυναμίας συγκλίσεων στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Ψήφου Αποδήμων, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Κάποια κομματα δυναμιτίζουν την εθνική συνεννόηση», σχολίασε ο Κώστας Σκανδαλίδης και κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα να συμβάλλουν θετικά ώστε αύριο το απόγευμα να υπάρξει λύση. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σκανδαλίδη: «Εμείς προσήλθαμε στην διακομματική επιτροπή, αποφασισμένοι να διευκολύνουμε όλους τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό χωρίς εξαίρεση, να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εκλέξουν τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη Βουλή για την πατρίδα τους. Επιμείναμε να θέτουμε μοναδική προϋπόθεση την εγγραφή τους στα δημοτολόγια, να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους με επιστολική ψήφο και την δυνατότητά τους να εκλέξουν και δικούς τους αντιπροσώπους. Δυστυχώς κάποια κόμματα θεωρούν την εθνική αυτή υπόθεση πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Εμείς με τη στάση μας διευκολύναμε αποφασιστικά να υπάρξει κοινή πρόταση τόσο για την ομόφωνη ψήφιση στη Βουλή, όσο και τις αναγκαίες αλλαγές στη Συνταγματική Αναθεώρηση, αποδεχόμενοι κάποιες από τις προτάσεις τους. Με τη στάση τους ουσιαστικά δυναμιτίζουν την εθνική συνεννόηση. Έστω και την ύστατη ώρα, καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα να συμβάλλουν θετικά ώστε αύριο το απόγευμα να υπάρξει λύση. Όλοι μας λογοδοτούμε απέναντι στους συμπατριώτες μας που δεν κατανοούν γιατί κάτι που όλοι υποσχόμαστε επί τόσο χρόνο δεν μπορούμε και αυτή τη φορά να το κάνουμε πράξη.»
Το ΚΚΕ επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις διακηρυγμένες κόκκινες γραμμές του στη συνάντηση Μητσοτάκη – Κουτσούμπα. Σε δήλωση του ο Γιάννης Γκιόκας επεσήμανε «Είναι θετικό καταρχήν ότι η συζήτηση για την επίλυση του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων, γίνεται πάνω στην πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, η οποία θεωρούμε ότι είναι μία πρόταση συνεκτική, ολοκληρωμένη και βασισμένη στη διεθνή πρακτική, με τους γνωστούς άξονες: Τον ανώτατο χρόνο απουσίας, την αυτοπρόσωπη παρουσία και τους οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα. Από κει και πέρα υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των κριτηρίων, ιδιαίτερα όσον αφορά την απόδειξη του ανώτατου χρόνου απουσίας. Αυτές οι δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την πρότασή μας, έχουν να κάνουν με τις μεγάλες -τεράστιες θα έλεγα- ελλείψεις του ελληνικού κράτους, διαχρονικά, στην καταγραφή πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εσωτερικό και πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εξωτερικό. Ως κόμμα, σε παλιότερες διακομματικές επιτροπές για το θέμα αυτό, θέταμε αυτό το πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει δηλαδή τέτοια καταγραφή. Φυσικά το αγνοούσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Θεωρούμε ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί για την αντιμετώπιση αυτών των τεχνικών δυσκολιών. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε άλλου είδους σκέψεις για το πως μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, πρέπει να δοθεί χρόνος. Το μόνο που επείγει, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες της Βουλής, έτσι ώστε τα κριτήρια αυτά να θωρακιστούν συνταγματικά». Στο ερώτημα εάν το ΚΚΕ θα κάνει πίσω για την 30ετία και την επιστολική ψήφο, ο κ. Γκιόκας απάντησε «Δεν θα κάνουμε πίσω στην επιστολική ψήφο σε καμιά περίπτωση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η αυτοπρόσωπη παρουσία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις όσον αφορά τις χιλιομετρικές αποστάσεις, που μπήκε στην πρόταση που μοιράστηκε στα κόμματα αυτές τις μέρες. Υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα της 30ετίας, που εμείς λέμε ότι πρέπει να ισχύει και για τις νέες εγγραφές και για τις παλιές εγγραφές. Επίσης σε αυτό δεν υποχωρούμε. Θεωρούμε ότι μια λύση που θα δοθεί πρέπει να δοθεί για όλους. Τώρα υπάρχει το ζήτημα, η τεχνική δυσκολία της πιστοποίησης, σε αυτό πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για το πως θα γίνεται η πιστοποίηση. Γιατί, ξαναλέω, έχει να κάνει με τις ελλείψεις του ελληνικού κράτους, το ότι ποτέ δεν είχε τέτοια καταγραφή. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει «τον δρομολογούμενο εμπαιγμό και την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων, όλων των Ελλήνων του εξωτερικού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του κόμματος. «Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα» υποστηρίζει το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας ότι «ήταν το πρώτο κόμμα που (τόσο προεκλογικά όσο και από το βήμα της Βουλής) υποστήριξε την πλήρη αποκατάσταση των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω της διευκόλυνσης άσκησής τους». Σημειώνει, παράλληλα, ότι στον διάλογο που εκκίνησε η κυβέρνηση «προσήλθαμε με μεγάλη διάθεση συνεργασίας, επειδή γνωρίζουμε καλά τον πόνο των απόδημων, των γενεών που έδιωξαν από την πατρίδα προηγούμενες κρίσεις, καθώς και την ανάγκη των παιδιών που έδιωξε η πρόσφατη χρεοδουλοπαροικία, να μπορούν να ψηφίζουν – και να ψηφίζονται – στις εκλογές που αποφασίζουν τις τύχες της πατρίδας μας». Ωστόσο, «το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει επί της αρχής αυτό τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των απόδημων». Ως προς τις θέσεις των άλλων κομμάτων, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι η συναίνεσή τους επεκτάθηκε στην πρωτάκουστη πρόταση να ψηφίζουν μεν στο Προξενείο αλλά χωρίς να μπορούν να δώσουν σταυρό σε υποψήφιους βουλευτές συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!