Κοινωνία
Συνταγματική η διαμεσολάβηση αποφάσισαν οι δικαστές
Με “9-6” πέρασε η υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων...
Διάσταση απόψεων στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφορικά με το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση. Ειδικότερα, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τον επίμαχο νομοσχέδιο τέθηκε το θέμα κατά πόσο το περιεχόμενό του είναι συμβατό με το Σύνταγμα και εάν ευθυγραμμίζεται με την υπ' αριθμό 34/2018 απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Η πλειοψηφία 9 μελών του Δ.Σ. (κκ. Π. Λυμπερόπουλος, Ν. Σαλάτας, Μ. Στενιώτη, Κ. Βουλγαρίδης, Σ. Γκαρά, Χ. Μαυρίδης, Γ. Κομπολίτης, Ε. Βεργώνης, Δ. Φούκας) τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό και ευθυγραμμίζεται με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ενώ ο κ. Σαλάτας εξέφρασε επιφυλάξεις για την ορθότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου σχετικά με τον διορισμό μη νομικών ως διαμεσολαβητών και για τη σύσταση ενώσεων προσώπων πιστοποιημένων Διαμεσολαβητών.
Από την άλλη πλευρά, η μειοψηφία 6 μελών του Δ.Σ. (κκ. Χριστ. Σεβαστίδης, Χαρ. Σεβαστίδης, Β. Πάπαρη, Π. Μποροδήμος, Α. Ερμίδου και Χ. Νάστας) τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και της μη συμμόρφωσής του στην απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Την ίδια στιγμή, τρία μέλη της μειοψηφίας οι Χριστόφορος Σεβαστίδης (πρόεδρος της ΕΔΕ) Χαράλαμπος Σεβαστίδης και Παντελής Μποροδήμος, με κοινή ανακοίνωσή τους θέτουν ορισμένους προβληματισμούς, σκέψεις και ερωτηματικά επί του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους επί του εν λόγω νομοσχεδίου.
Αναλυτικότερα, οι τρεις της μειοψηφίας αναφέρουν κατ΄ αρχάς, ότι η θέση της ΕΔΕ εδώ και δύο χρόνια περίπου ήταν «σταθερά η ίδια στην κατεύθυνση της μη θεσμοθέτησης της υποχρεωτικότητας της ιδιωτικής διαμεσολάβησης».
Επίσης, κάνουν λόγο για εμπορευματοποίηση της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, για μεγάλο κόστος προς τον πολίτη, για έμμεση μετατροπή σε δικαστές των διαμεσολαβητών, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν σε «ευθεία προσβολή του δικαστικού σώματος».
Ακόμη, οι τρεις να επισημάνουν ότι επέρχεται υποβάθμιση του συνταγματικού ρόλου του δικαστικού σώματος, ενώ σημειώνουν ότι «οι εταιρίες διαμεσολάβησης θα μετατρέψουν γρήγορα τη Δικαιοσύνη σε εμπόρευμα κάνοντας τζίρους εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των φτωχότερων πολιτών και μέσα σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και οικονομικών εξαρτήσεων μεταξύ των εταιρειών».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!