Πολιτική

26 Σεπτεμβρίου 2019 14:19

Μητσοτάκης: Στόχος μου η Ελλάδα να είναι διαφορετική χώρα σε 4 χρόνια

Συνέντευξη στην Washington Post έδωσε ο Πρωθυπουργός. Ποιες είναι οι προτεραιότητές του. Τι είπε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την φορολογία και το προσφυγικό.

Μητσοτάκης: Στόχος μου η Ελλάδα να είναι διαφορετική χώρα σε 4 χρόνια
-

«H Ελλάδα είναι διαφορετική χώρα από τη χώρα που παρέλαβα». Έτσι απαντά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση του δημοσιογράφου της Washington Post "τέσσερα χρόνια μετά, στο τέλος της θητείας σας, τι θέλετε να λένε οι άνθρωποι;", σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας που παραχώρησε τη Δευτέρα και δημοσιεύεται σήμερα. «Η νούμερο 1 προτεραιότητά μου είναι η οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Πρέπει να φέρουμε πίσω τούς νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στόχος μου είναι να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Τράπεζες

Σε ερώτηση για τις τράπεζες, ο κ. Μητσοτάκης απαντά ότι «αυτή τη στιγμή συζητάμε με τις ευρωπαϊκές Αρχές και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απαλλάξουμε τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέσω ενός σχετικά περίπλοκου συστήματος τιτλοποίησης {...}. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ. Χρειαζόμαστε πιστωτική αγορά στην Ελλάδα». Για τους ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% πέρυσι τονίζει «όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά, εμείς παλεύαμε. Υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη γι 'αυτό. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προειδοποιεί πως «οι υπερπτήσεις φυσικά είναι ένα ζήτημα. Είναι παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται εδώ και πολύ καιρό. Θα ήταν προς το συμφέρον όλων να εξομαλυνθεί η κατάσταση».

Για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο υπογραμμίζει ότι «κάνουν γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, παραβιάζοντας σαφώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν πλοία υποστήριξης και υπάρχουν τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Total και η Exxon Mobil έχουν δικαιώματα εξερεύνησης στην κυπριακή οικονομική ζώνη. Θα καταλήξει τελικά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε με πολύ επιθετικό τρόπο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο ούτε το Δίκαιο της θάλασσας».

Και στην ερώτηση τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει: «Θέλει πρόσβαση στις πηγές ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου. Ο Κύπριος Πρόεδρος [Νίκος Αναστασιάδης] δήλωσε πολύ ξεκάθαρα ότι οι πόροι που βρίσκουμε πρέπει να διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο και ότι όλοι οι Κύπριοι θα πρέπει να ωφεληθούν, Έλληνες και Τούρκοι. Ο Ερντογάν θέλει να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί, θα περάσει τελικά μέσω της Τουρκίας».

Σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

Ερωτηθείς για τις καλές σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού προέδρου σημειώνει: «Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο (Τσίπρας), ο οποίος ξεκίνησε ως ριζοσπάστης αριστερός, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι καλό». Σε ότι αφορά την γνώμη του για τον αμερικανό Πρόεδρο απαντά σε σχετική ερώτηση: «Πιστεύω πολύ στη διατλαντική συνεργασία, γι' αυτό και θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε είναι στον Λευκό Οίκο».

Μείωση φορολογίας

Για τη μείωση της φορολογίας, ο πρωθυπουργός επισημαίνει: «Ξεκινήσαμε μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και το 2020 θα μειώσουμε τους φόρους των επιχειρήσεων από 29% σε 24%. Οι φόροι επί των μερισμάτων θα μειωθούν από 10% σε 5%. Θα μειώσουμε, επίσης, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ειδικά για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα{...}. Ο τρόπος για να διευρύνουμε τη βάση είναι να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή. Χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να είναι νόμιμοι. Κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή μικρής κλίμακας, την οποία συνήθως συναντάμε σε εστιατόρια και καφέ, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να πληρώνουν με πιστωτική κάρτα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα αντί να χρησιμοποιούν μετρητά».

Υπογραμμίζει, επίσης, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν επενδύει στις υποδομές αντί για τις μειώσεις φόρων, πως «Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και πιθανόν να κάνουμε και τα δύο, αλλά το ερώτημα είναι: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής, όσον αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης; Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξή μας θα φτάσει το 3% το 2020 και ότι θα μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε στο άμεσο μέλλον».

Μεταναστευτικό-προσφυγικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι υπάρχουν 70.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει πως την περασμένη εβδομάδα έφθασαν στη χώρα 3000 πρόσφυγες/ μετανάστες από το Αφγανιστάν και την υποσαχάρια Αφρική. Σε ερώτηση εάν τους στέλνει ο κ. Ερντογάν δηλώνει: «Αν (ο κ. Ερντογάν) θέλει να έχει ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος δεν είναι να απειλήσει ότι θα τους στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να διαπραγματευτείς με την Ευρώπη ή εν προκειμένω με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Εκείνος χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Έχει πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Τουρκία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι απειλών και αθώοι άνθρωποι να χρησιμοποιούνται ως μέσον για μια καλύτερη διαπραγμάτευση».

Εκτιμά πως «ο Ερντογάν θέλει μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας που θα κατοικείται από Σουνίτες, αυτός είναι ο στόχος του» και προσθέτει: «Είναι πολύ απίθανο οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη να συμφωνήσουν σε αυτή την πρόταση... Η λύση είναι να δοθούν στην Τουρκία περισσότερα χρήματα, για να υποδεχθεί πρόσφυγες. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή ο πόλεμος θα τελειώσει και αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν».

Και καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να υπάρχει κάποια κατανομή των βαρών. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Ελλάδα θα αναλάβει μόνη της το βάρος της διαχείρισης αυτού του προβλήματος και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχτούν ούτε έναν πρόσφυγα. Αυτό δεν είναι δίκαιο».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)