Πολιτική
Βουλή: “θύελλα” για την τροπολογία που αφορά τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ
Ομαδικά «πυρά» από την αντιπολίτευση. Αποχώρησε το ΚΙΝΑΛ. Για «μικροκομματική τακτική» κάνει λόγο η Κυβέρνηση.
Έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης που οδήγησε στην αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 προκάλεσε τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα «προσόντα» του διοικητή της ΕΥΠ με την κυβέρνηση να περνάει στην αντεπίθεση καταλογίζοντας της στείρα μικροκομματική τακτική. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν.
Στην κριτική που άσκησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ απάντησαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ήρθε σε κόντρα με τον Γιάννη Ραγκούση, αλλά και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε η αντιπολίτευση. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τίναξε στον αέρα της λειτουργία της ΔΕΥΠ και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να κινηθεί νομικά.
«Υπάρχουν κανόνες κοινοβουλευτικής ηθικής που είναι πολύ σοβαροί, αναζητήστε ένα Κοινοβούλιο παγκοσμίως στο οποίο η αντιπολίτευση να μέμφεται τη συμπολίτευση για θέματα που αφορούν εθνική υπηρεσία πληροφοριών», απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε πως ούτε ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είχε τα απαραίτητα προσόντα. Διαβεβαίωσε δε, ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα προσόντα του διοικητή της Υπηρεσίας.
Αυτοσυγκράτηση συνέστησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. «Στα εθνικά θέματα και τα θέματα ασφάλειας και των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε να υπάρχει αυτοσυγκράτηση, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και μεγάλοι και όλοι να έχουμε την αναγκαία συναίνεση», είπε, ενώ μικροκομματική αντιπολίτευση καταλόγισε ο Μάκης Βορίδης. «Δεν σέβεστε την ευρύτατη απαιτούμενη συναίνεση για να βγάλετε μικροκομματικό μεροκάματο, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και προχωράμε», είπε.
Το ΚΙΝΑΛ αποχώρησε με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να που είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας ώστε να υπάρξει διαβούλευση, να απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση για ορθή νομοθέτηση και λειτουργία της Βουλής.
Για φωτογραφική διάταξη έκανε λόγο η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ που ζήτησε να αποσυρθούν όλες οι υπουργικές τροπολογίες από το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης. Έκανε δε, γνωστό ότι το ΚΚΕ δεν θα μετάσχει στην ψηφοφορία.
Στην ψηφοφορία δεν θα μετάσχει και το ΜέΡΑ 25, που δια του Κρίτωνα Αρσένη ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση που μεμφόταν τον ΣΥΡΙΖΑ για την αριστεία, δεν θέλει πτυχία.
Η τροπολογία, που τελικά "πέρασε" με 150 ψήφους υπέρ έναντι 50 κατά, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι:
• Επαναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητες της ΕΥΠ και επεκτείνεται το πεδίο συνεργασίας αυτής με τους μνημονευόμενους φορείς του άρθρου 6 παρ. 1 του νόμου 3649/2008 (δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις κλπ.) σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης μνημονίων συνεργασίας, σύστασης μη αμειβόμενων ομάδων εργασίας, ορισμού μέλους του προσωπικού της ΕΥΠ ως συνδέσμου συνεργασίας κλπ.
• Ορίζονται εκ νέου τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για το διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.
• Επανακαθορίζεται η διάρθρωση της ΕΥΠ και συγκεκριμένα συνιστώνται εκ νέου οι γραμματείς του διοικητή και των υποδιοικητών (συνολικά 4 γραμματείες), οι οποίες είχαν καταργηθεί με νόμο το 2018 και παράλληλα, καταργείται η διεύθυνση επιτελικού σχεδιασμού της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΥΠ.
Στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι ο προϋπολογισμός της ΕΥΠ εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό φορέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!