Οικονομία
“Ναι” της Βουλής για την νέα ηγεσία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Θυελλώδης η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για την διαδοχή της Βασιλικής Θάνου. Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την πρώην Πρωθυπουργό.
Με τη θετική γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παραπέμπονται στην τελική κρίση του υπουργικού συμβουλίου προς διορισμό τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι προτεινόμενοι Ιωάννης Λιανός (για την θέση του προέδρου), Καλλιόπη Μπενετάτου (για τη θέση της αντιπροέδρου) και Μαρία Ιωαννίδου και η Μαριάννα Ράντου (ως τακτικά μέλη-εισηγητές).
Η στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής αναδείχθηκε σε θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με σημείο αιχμής την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου. Η τελευταία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Υπέρ της εισήγησης του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για την τοποθέτηση των τεσσάρων αυτών προσώπων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ψήφισαν τα 10 μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής από την πλευρά της πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη διαδικασία έκφρασης γνώμης, ενώ συμμετείχε καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) τοποθετήθηκαν με το «παρών».
Εισηγούμενος στην Επιτροπή τους υποψήφιους, ο αρμόδιος υπουργός επικέντρωσε στο γεγονός ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων (ο κ. Λιανός, η κ. Ράντου και η κ. Ιωαννίδου) εγκατέλειψαν την καριέρα τους στο εξωτερικό και τις πολύ μεγαλύτερες αποδοχές τους για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα τους, έκανε λόγο για τα λαμπρά βιογραφικά τους και την εξειδίκευσή τους στον τομέα, ενώ τόνισε ότι η κ. Μπενετάτου θα εισφέρει στην ανεξάρτητη Αρχή την πολυετή εμπειρία της στο χώρο.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Μαριάννας Ράντου χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων τόσο από τη Βασιλική Θάνου όσο και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη (ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν) για δήθεν ασυμβίβαστο της υποψήφιας επειδή ο πατέρας της τυγχάνει αντιπρόεδρος του ΣτΕ και μάλιστα σε τμήμα που δεν έχει καμία σχέση με τον Ανταγωνισμό, ενώ η θητεία του λήγει σε λίγους μήνες. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ξεκάθαρη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος των ίδιων θεσμών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, και ζήτησε να υπάρξει πολιτική καταδίκη «αυτού του αίσχους», όπως είπε. Ειδικώς για την κ. Θάνου είπε πως είναι τουλάχιστον «γραφικό» να επιλέγει να παρουσιάζεται ως «έκπτωτη πρόεδρος», όταν έχει περάσει από τα αξιώματα της πρωθυπουργίας και της προεδρίας του Αρείου Πάγου κι αυτό σε μια προσπάθεια «θυματοποίησής της».
Η Βασιλική Θάνου και η 'Αννα Νάκου έχουν ζητήσει να παγώσει η έκπτωση τους, στην οποία οδήγησε η ψήφιση του νόμου για το ασυμβίβαστο. Σημειώνεται ότι έχει απορριφθεί από το ΣτΕ η αίτηση τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής ενώ στις 30 Αυγούστου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ η αίτηση αναστολής και τον Δεκέμβριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που επίσης έχουν καταθέσει.
Συνάντηση Τσίπρα - Θάνου και "πυρά" του ΣΥΡΙΖΑ
Για "πλήρη απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή για την Επιτροπή Ανταγωνισμού", κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας σε ανακοίνωση του ότι "η ΝΔ απομονώθηκε πλήρως στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αφού τελικά ψήφισε μόνη της τα μέλη που πρότεινε για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά την αντισυνταγματική παύση των μελών της προηγούμενης διοίκησης. Με αυτή την εξέλιξη καταρρέει και κάθε ρητορεία της Κυβέρνησης περί δήθεν αποκομματικοποίησης της Ανεξάρτητης Αρχής. Υπενθυμίζεται ότι η κα Ε. Θάνου είχε λάβει ευρύτερη διακομματική στήριξη και θετικές γνώμες στην αντίστοιχη διαδικασία, μετά μάλιστα από δημόσια προκήρυξη της θέσης της. Η Νέα Δημοκρατία παρέλειψε κάθε σχετική διαδικασία δημοσιότητας, μολονότι αυτή θεωρείται από τον ΟΟΣΑ μία από τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας της Αρχής. Για όσους δε ακόμη αμφέβαλαν για τις πραγματικές προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, ήταν αποκαλυπτική η προσωπική και αήθης επίθεση προς την πρώην Πρόεδρο της Αρχής από τον Υπουργό κ. Α. Γεωργιάδη.
Επιβεβαιώνεται ότι μοναδικός στόχος της Κυβέρνησης, με τις φωτογραφικές ρυθμίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν να μην προχωρήσει η έρευνα σε κρίσιμες υποθέσεις, όπως αυτές των μονοπωλίων Τύπου. Για αυτό το λόγο, εξάλλου, μόλις χθες η Κυβέρνηση αρνήθηκε να επεκτείνει τα σχετικά κωλύματα στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, παρά μάλιστα την αρχική προς αυτό δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πλήρως σεβαστεί την ανεξαρτησία όλων των Αρχών και δεν έπαυσε κανένα από τα μέλη των διοικήσεών τους. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει, αντιθέτως, ότι κινείται με αποκλειστικό κριτήριο τις παραδοσιακές πελατειακές λογικές της Δεξιάς για χειραγώγηση του Κράτους, προς όφελος πάντα των μεγάλων συμφερόντων. Οι επιλογές αυτές αποδοκιμάσθηκαν ήδη στη Βουλή και θα κριθούν πολιτικά και νομικά τόσο στην Ευρώπη, όσο και ενώπιον των Δικαστηρίων.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!