Υγεία
Καλά νέα για όσους υποφέρουν από διαταραχές του οισοφάγου
Ανοίγονται νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές στους γιατρούς για τους ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές του οισοφάγου.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ, που εργάζονται για να αναδημιουργήσουν με μεθόδους εμβιομηχανικής στο εργαστήριο όλο το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα, ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν να αναπτύξουν ιστό ανθρώπινου οισοφάγου μέσω της καλλιέργειας πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων.
Η δημιουργία εργαστηριακού οισοφάγου θα δώσει στο μέλλον νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές στους γιατρούς για τους ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές του οισοφάγου, κάνοντας πρόοδο στο πεδίο της εξατομικευμένης ιατρικής, προσαρμόζοντας δηλαδή την εκάστοτε θεραπεία στις ανάγκες κάθε ασθενούς.
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν ιστό ανθρώπινου οισοφάγου αποκλειστικά από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη άλλων εργαστηριακών οργάνων (εντέρου, στομάχου, ήπατος).
Η ομάδα της έρευνας, με επικεφαλής τον Τζιμ Ουέλς του Ιατρικού Κέντρου του Νοσκομείου Παίδων του Σινσινάτι, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Stem Cell".
Ο οισοφάγος μπορεί να εμφανίσει εκ γενετής παθήσεις (όπως η ατρησία που προκαλεί μια στένωση ή παραμόρφωσή του λόγω γενετικών μεταλλάξεων) ή διαταραχές που εκδηλώνονται αργότερα στη διάρκεια της ζωής του ασθενούς, όπως ο οισοφαγικός καρκίνος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.α. Για όλες αυτές τις παθήσεις αναζητούνται καλύτερες θεραπείες από τις υπάρχουσες σήμερα.
Προς το παρόν πάντως, έχει αναπτυχθεί μόνο ένα «οργανοειδές» οισοφάγου. Θα χρειασθεί αρκετός ακόμη χρόνος για την εργαστηριακή δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οισοφάγου.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!