Υγεία
Πότε πρωτοεμφανίστηκαν οι σκύλοι;
Νέα έρευνα- η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- «δείχνει» την καταγωγή των σκύλων.
Οι σκύλοι έλκουν την καταγωγή τους από την Κεντρική Ασία, πιθανότατα από τη Μογγολία ή το Νεπάλ, όπου εξημερώθηκαν από τους λύκους για πρώτη φορά, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα του είδους της, η οποία έκανε γενετικές αναλύσεις σε δείγματα από χιλιάδες σκύλους ανά τον κόσμο.
Οι σκύλοι εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Γη εδώ και περίπου 15.000 χρόνια. Η εξημέρωση ορισμένων άγριων λύκων έγινε σταδιακά, καθώς αυτοί πλησίαζαν τους καταυλισμούς των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Οι τελευταίοι βρήκαν πολύτιμη βοήθεια στους σκύλους, όταν πήγαιναν για κυνήγι.
Σήμερα πια, οι σκύλοι εμφανίζουν την μεγαλύτερη ποικιλομορφία από όλα τα ζώα του πλανήτη, χάρη στις διαδοχικές επιλεκτικές επεμβάσεις που επί χιλιάδες χρόνια έχουν κάνει οι άνθρωποι κατά την εκτροφή τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άνταμ Μπόικο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, ανέλυσαν δείγματα DNA από περίπου 5.200 σκύλους, ράτσας και μη, από 38 χώρες. Όπως είπε ο Μπόικο, «πρόκειται για την πρώτη πραγματικά παγκόσμια γενετική μελέτη σχετικά με την καταγωγή των σκύλων».
Στο παρελθόν έχει προταθεί ότι η εξημέρωση των σκύλων από τους γκρίζους λύκους μπορεί να συνέβη ανεξάρτητα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Όμως η νέα μελέτη δεν ενισχύει αυτή την άποψη, αντίθετα εντοπίζει γεωγραφικά την προέλευσή τους στην κεντρική Ασία, κάπου μεταξύ Μογγολίας και Νεπάλ. Στη συνέχεια, οι σκύλοι σταδιακά εξαπλώθηκαν στην Ινδία και σε άλλες περιοχές της Ασίας.
Άλλες πάντως γενετικές έρευνες στο παρελθόν έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα, τοποθετώντας την καταγωγή των σκύλων στην Μέση Ανατολή, στη Σιβηρία, στην Ανατολική Ασία, στη Νότια Κίνα ή ακόμη και στην Ευρώπη. Η νέα μελέτη είναι μάλλον απίθανο να θεωρηθεί ως η οριστική απάντηση στο επίμαχο ζήτημα, όπως παραδέχθηκε και ο Μπόικο.
Στο μέλλον, οι επιστήμονες ελπίζουν να φωτίσουν καλύτερα το πρόβλημα, αναλύοντας δείγματα αρχαίου DNA από ευρήματα σκύλων σε αρχαιολογικές τοποθεσίες. Αλλιώς, οι επιστήμονες μάλλον θα καταλήξουν σε... σκυλοκαυγά!
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!