Πολιτισμός

06 Μαΐου 2015 20:40

Νωρίτερα φέτος η Μπιενάλε της Βενετίας

Ένα μήνα νωρίτερα από την παραδοσιακή της έναρξη, ανοίγει εφέτος τις πύλες της, στις 9 Μαΐου, η Μπιενάλε της Βενετίας.

-

Η 56η διοργάνωση ενός από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα εικαστικά γεγονότα του κόσμου θα συμπέσει με τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Expo του Μιλάνου.

Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαΐου, ο πρόεδρος Πάολο Μπαράτα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ογκουι Ενουέζορ, παρουσίασαν στους δημοσιογράφους, τους συλλέκτες και τους υψηλούς προσκεκλημένους, το πρόγραμμα της φετινής Μπιενάλε, υπό τον τίτλο «Όλα τα μέλλοντα του κόσμου» (All the world futures), η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου.

Στη διοργάνωση υπάρχουν 89 εθνικές συμμετοχές, οι οποίες  θα εκτεθούν στα ιστορικά περίπτερα των Τζαρντίνι, στην Αρσενάλε και μέσα στην πόλη της Βενετίας.

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της Μπιενάλε, θα πραγματοποιηθούν σαράντα τέσσερις παράλληλες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή ανεξάρτητων ομάδων και θεσμών.

Συνολικά,  θα εκθέσουν έργα τους 136 καλλιτέχνες. Στόχος τού καλλιτεχνικού διευθυντή της παρούσας Μπιενάλε είναι «να αναδείξει πώς οι βαθιές διαφορές, πληγές και αβεβαιότητες του σημερινού, αλλά και του μέλλοντος  κόσμου, μπορούν να επηρεάζουν τις ευαισθησίες, το έργο και τη ζωή των καλλιτεχνών. Τόσο ως προς τις επιθυμίες τους ως άτομα όσο και προς το εσωτερικό ''τραγούδι'' που νιώθει κάθε δημιουργός», είπε ο Π. Μπαράτα στους δημοσιογράφους.

Όσον αφορά το νιγηριανής καταγωγής, καλλιτεχνικό διευθυντή Ογκουι Ενουέζορ, στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πρόγραμμα της διοργάνωσης. Αυτό αρθρώνεται σε διαφορετικούς άξονες, με κυρίαρχο το πρόγραμμα arena, αφιερωμένο στο διαρκή προγραμματισμό της ζωής και της δράσης απλών ανθρώπων και καλλιτεχνών, μέσα από τις πολλαπλότητες της επιστήμης, της τέχνης και της κοινωνικής ζωής.

Το όλο στήσιμο στην arena περιστρέφεται στη ζωντανή ανάγνωση του Κεφαλαίου του Μαρξ, όχι ως πολιτικού κειμένου αλλά, σύμφωνα με τον Ενουέζορ, ως ένα «ποιητικό ορατόριο».

Σημειωτέον ότι η θεματική ενότητα της arena είναι αφιερωμένη στα  γεγονότα της  Χιλής το 1974. Εξάλλου, εκείνη τη χρονιά η Μπιενάλε Βενετίας ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στη Χιλή και είχε λάβει διαστάσεις μιας μεγάλης και ιστορικής καλλιτεχνικής διαμαρτυρίας εναντίον της δικτατορίας του Πινοτσέτ και υπέρ της ελευθερίας του χιλιανού λαού. Παράλληλα, εκείνη η διοργάνωση συνέπιπτε με τη θεσμική και οργανωτική αλλαγή της Μπιενάλε.

Η ελληνική συμμετοχή στην 56η Μπιενάλε αντιπροσωπεύεται  από τη διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικό Μαρία Παπαδημητρίου, η οποία επέλεξε να παρουσιάσει ένα εννοιολογικό έργο υπό τον τίλο «Αγριμικά». Πρόκειται για αναφορά σε ένα παλιό μαγαζί επεξεργασίας δερμάτων άγριων ζώων του Βόλου. Η εγκατάσταση της Μ. Παπαδημητρίου είναι μια ανάπλαση του περιβάλλοντος εργασίας και διαμονής των δερματάδων. Εμπεριέχει σαφείς ιδεολογικές και κοινωνικές αναφορές, που στις μέρες μας γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτές, με αφορμή την κρίση.

«Όλο το παλιό κατάστημα του Βόλου χώρεσε μέσα στο ελληνικό περίπτερο. Κι εγώ κι οι συνεργάτες μου είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Δείχνουμε μια Ελλάδα που χάνεται και μια Ελλάδα που ξαναγεννιέται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Παπαδημητρίου.

Τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου θα πραγματοποιηθούν στις 7 Μαΐου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)