Πολιτισμός
Ελληνικό Φεστιβάλ με έμφαση στην τέχνη Ελλήνων δημιουργών
Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ανεπίσημη έναρξη του Ελληνικού Φεστιβάλ, που πλέον έχει γίνει πολιτιστικός θεσμός.
27 εγχώριες παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου πολλές εκ των οποίων υπογράφονται από νέους, πρωτοεμφανιζόμενους στον θεσμό σκηνοθέτες, θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι το Φεστιβάλ Αθηνών, που δίνει έμφαση στην ελληνική δημιουργία.
Η αυλαία του Ελληνικού Φεστιβάλ θα ανοίξει την 1η Ιουνίου, στο θέατρο της οδού Πειραιώς 260 με την παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα», ενώ σε όλη τη διάρκειά του θα «ανέβουν» παραστάσεις χαρακτηριστικές των σημερινών αισθητικών τάσεων.
Στο πρόγραμμα των παραστάσεων μπήκαν-έστω και την τελευταία στιγμή- η ανάγνωση των «Αδερφών Καραμάζοφ» από έξι ηθοποιούς σε επιμέλεια του Ηλία Κουνέλα που θα παρουσιαστεί στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, το «Θείο Τραγί» του Σκαρίμπα, μία παράσταση του Γ. Απέργη και της Βαλερί Ντρεβίλ στο θέατρο «Λευτέρης Βογιατζής», και ένα αφιέρωμα -σε συνεργασία με τον ΟΛΠ- στην ξακουστή ρεμπέτικη τετράδα του Πειραιά, που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1934 στο πάλκο στον Πειραιά (Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Στράτος Παγιουμτζής και Ανέστης Δελιάς).
Εκτός από την Πειραιώς 260, το Ηρώδειο και την αρχαία Επίδαυρο, για πρώτη φορά οι παραστάσεις του απλώνονται και σε 26 αρχαία θέατρα, σε όλη την επικράτεια. Σε συνεργασία με το σωματείο διάσωσης αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα», η περσινή παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού, με την Όλια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, διαχέεται στα «άδεια κοχύλια» αρχαίων θεάτρων ή στον περιβάλλοντα χώρο τους, ελπίζοντας ότι το εγχείρημα θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα ανέβουν και πέντε ξένες παραστάσεις. Ανάμεσά τους από το Παρίσι έρχεται η Ιζαμπέλ Ιπέρ ερμηνεύοντας τις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβό αλλά και η Ιζαμπέλα Ροσελίνι στον μονόλογο «Green Porno», θεατρική μεταφορά ενός «οικολογικού» πορνό, για τη σεξουαλική ζωή των εντόμων.
Στην κλασική μουσική, πρωτοκαθεδρία έχει η Λυρική Σκηνή, με δύο έργα, τον «Ντον Τζοβάνι», σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και τον «Οθέλλο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα μετατρέψει το ρωμαϊκό θέατρο σε «σινέ Ηρώδειο», συνοδεύοντας μουσικά την προβολή του «Χρυσοθήρα» (βωβή ταινία, 1925) του Τσάρλι Τσάπλιν.
Επίσης η ΚΟΑ, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, θα συμπράξει με τη Φιλαρμονική της νοτιοδυτικής Γερμανίας και από κοινού, πάνω από 125 μουσικοί επί σκηνής θα εκτελέσουν τη «Συμφωνία των Άλπεων», από τα λιγότερα παρουσιασμένα έργα του Ρίχαρντ Στράους.
O χορός στο Ηρώδειο, δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς, από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική, σε ονόματα ορόσημα -Τρίσα Μπράουν και Γίρζι Κίλιαν. Και στα εικαστικά του Φεστιβάλ συμμετέχουν ο Πάτροκλος Σκαφίδας με έκθεση φωτογραφίας, η Στεφανία Στρούζα με μια εικαστική εγκατάσταση, ο Στέφανος Τσιβόπουλος και ο οργανισμός ΝΕΟΝ.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ