Πολιτισμός

12 Ιουνίου 2024 11:07

Πέθανε η Φρανσουάζ Αρντί

Διάβασέ μου το...

Η δημοφιλής Γαλλίδα τραγουδίστρια με τις μεγάλες επιτυχίες και τα ωραιότερα μάτια της γαλλικής μουσικής σκηνής, έφυγε από τη ζωή, όπως δημοσίευσε ο γιος της.

Πέθανε η Φρανσουάζ Αρντί
-

Η Φρανσουάζ Αρντί, η δημοφιλής Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός που είχε πολλά άλμπουμ και σινγκλ στο Top 10 στην Ευρώπη και εμφανίστηκε σε ταινίες όπως το Grand Prix, πέθανε την Τρίτη 11.06 σε ηλικία 80 ετών. Ο γιος της Τομά Ντιτρόνκ αποκάλυψε τα νέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, γράφοντας μόνο “Maman est partie” (Η μαμά έφυγε).

Η Francoise Hardy διαγνώστηκε με καρκίνο πριν από 20 χρόνια και η υγεία της το τελευταίο διάστημα είχε επιδεινωθεί.

Έγινε γνωστή με την επιτυχία του 1962 «Tous les garcons et les filles», το οποίο ανέβηκε στην κορυφή των single charts στην πατρίδα της και σε πολλές άλλες χώρες.

Αμέσως μετά την ίδια χρονιά, το «C’est a l’amour auquel je pense» ανέβηκε στο Νο. 1 στη Γαλλία. Γνωστή για το μελαγχολικό της ύφος, η Αρντί ήταν η επιτομή του κύματος «yeye» (ένα στυλ ποπ μουσικής που πήρε το όνομά του από τον αγγλικό όρο «yeah yeah»).

Με συνολικά μια ντουζίνα σινγκλ στο Top 10 στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960 και εννέα άλμπουμ στο Top 10, το πιο πρόσφατο το 2018, παραμένει μεταξύ των Γάλλων καλλιτεχνών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Φρανσουάζ Αρντί

Η Αρντί είχε επίσης επιτυχία στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τον γαλλόφωνο Καναδά, μαζί με τρία σινγκλ με το Top 30 στα μέσα της δεκαετίας του '60 στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ποτέ δεν μπήκε στα charts στις Η.Π.Α. Ωστόσο, κατέλαβε τη θέση Νο. 162 στη λίστα του Rolling Stone για το 2023: «Οι 200 καλύτεροι τραγουδιστές όλων των εποχών».

Γεννημένη στις 17 Ιανουαρίου 1944 στο κατεχόμενο από τους Ναζί Παρίσι, έκανε επίσης μια κινηματογραφική καριέρα στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, με έμφαση στα Grand Prix, το δράμα δρόμου του John Frankenheimer με πρωταγωνιστές τους James Garner και Eva Marie Saint. Η ταινία κέρδισε τρία Όσκαρ, για Ήχο, Ηχητικά Εφέ και Μοντάζ.

Έγραψε επίσης πολλά βιβλία μυθοπλασίας και μη λογοτεχνίας και είχε μια παράπλευρη καριέρα στην αστρολογία.

Η Αρντί ήταν παντρεμένη με τον Γάλλο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Ζακ Ντουτρόνκ τη δεκαετία του 1980 και απέκτησαν ένα παιδί, τον Τομά, επίσης μουσικό, ο οποίος δραστηριοποιείται στη δισκογραφία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αμοργός: Συναγερμός για την εξαφάνιση Αμερικανού τουρίστα

Γεραπετρίτης: Η Κυβέρνηση πρέπει να συνδεθεί και πάλι με την κοινωνία

Πατήσια: Φωτιά σε διαμέρισμα – γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ