Κόσμος

Σήμερα12:52 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα23:06

Φετουλάχ Γκιουλέν: Η “απαγωγή” και η διαμάχη για την περιουσία του

Διάβασέ μου το...

Οι τελευταίες ημέρες του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη από την Τουρκία και διεκδικητές της περιουσίας του.

Φετουλάχ Γκιουλέν: Η “απαγωγή” και η διαμάχη για την περιουσία του
-

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2016. Τον θάνατό του ανακοίνωσαν τα γκιουλενικά ΜΜΕ στην Τουρκία.

Ο ανιψιός του Γκιουλέν, Εμπουσελεμέ ανάρτησε τα εξής στον λογαριασμό του στο X: «Ο Φετουλάχ Γκιουλένπερπάτησε στους ορίζοντες της ψυχής του». Αναρτήθηκανεπίσης εικόνες με τον τίτλο «Το τελευταίο κράτος του Φετουλάχ Γκιουλέν». Ο Γκιουλέν εθεάθη τελευταία φορά να μεταφέρεται σε άλλο μέρος από τη φάρμα όπου διέμενε στην αμερικανική πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Μεγάλη διαμάχη για χρήματα και περιουσία Γκιουλέν

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατός του, η γνωστή δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ ανέφερε σε ζωντανή μετάδοση στο CNN Turk ότι «η υγεία του ήταν εξαιρετικά προβληματική τον τελευταίο καιρό. Εκτός από νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη, είχε επίσης άνοια». Η Φιράτ Χαντέ πρόσθεσε ότι «τον τελευταίο καιρό εντός της οργάνωσης υπήρχε μεγάλη διαμάχη ιδιαίτερα μεταξύ του τμήματος της οργάνωσης στην Ευρώπη και την Αμερική, λόγω των χρημάτων».

Η Χαντέ Φιράτ είχε γράψει σε άρθρο της στην Χουριέτ:

  • Η οργάνωση είναι χωρισμένη σε περισσότερα από ένα κομμάτια. Ο πραγματικός λόγος είναι ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα και ποιος θα κάνει τους διορισμούς στη Δύση.
  • Η οργάνωση έχει μεγάλους οικονομικούς πόρους. Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχει μια ετήσια ροή 200-250 εκατομμυρίων δολαρίων από σχολεία.
  • Έχουν και περιουσίες, καταστήματα, δηλαδή ακίνητα.
  • Δεν υπάρχει ροή χρημάτων από την Τουρκία.

«Απαγωγή» Γκιουλέν πριν τον θάνατό του

Τους τελευταίους μήνες υπήρχαν καταγγελίες από το οικογενειακό περιβάλλον του Γκιουλέν ότι ο υπεύθυνος για την προσωπική φροντίδα του Γκιουλέν, Τούρκγιολου, και ο Μουσταφά Οζτζάν ο οποίος θεωρείται ένας από τους βασικούς παράγοντες της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τον φυγάδευσαν από την έδρα της οργάνωσης και τον έκλεισαν σε άγνωστο μέρος για να ελέγξουν τους οικονομικούς πόρους της οργάνωσης σε περίπτωση θανάτου του. 

Ειδήσεις σήμερα:

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πότε πρέπει να το κάνουμε για προστασία όλο τον χειμώνα

Σέρρες: Κυνηγός αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι

Βλάχος στον ΑΝΤ1: Η ΝΔ να μην θεωρεί δεδομένη την ψήφο μου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ