Κόσμος

Σήμερα11:03 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα13:41

Φετουλάχ Γκουλέν: Πώς έγινε από σύμμαχος εχθρός του Ερντογάν

Διάβασέ μου το...

Ο ιεροκήρυκας που ήταν στο πλευρό του Ερντογάν έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός του. Πώς έφτασε να αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ.

Φετουλάχ Γκουλέν: Πώς έγινε από σύμμαχος εχθρός του Ερντογάν
-

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή ήταν γεννημένος στις 27 Απριλίου 1941 στο Ερζερούμ της Τουρκίας, ήταν ιεροκήρυκας και ιμάμης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, κατηγορήθηκε για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέσω του κινήματος  που είχε ιδρύσει με το όνομα της κοινότητας. Στην Τουρκία θεωρούνταν «τρομοκράτης», όπως και η οργάνωση που είχε ιδρύσει, το κίνημα Γκιουλέν (Χιζμέτ στα τουρκικά). Εκτός από την Τουρκία, καταζητούνταν ως ηγέτης της «τρομοκρατίας» στο Πακιστάν, όπως και από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και από το Συμβούλιο Συνεργασίας των Κρατών του Κόλπου.

Στις 21 Μαρτίου 1999 ο Γκιουλέν αναφέροντας τα προβλήματα υγείας του ως αιτία, είχε αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ  και έκτοτε ζούσε ως παράνομος φυγάς στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, όταν κατηγορήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο ότι υποκίνησε τις έρευνες για σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία, στο οποίο ενεπλάκησαν κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Η τουρκική κυβέρνηση τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγορούσε ότι ηγείτο της λεγόμενης «γκιουλενικής» τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως αποκαλούσε το κίνημά του.

Εις βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και η μη έκδοσή του στην Τουρκία υπήρξε επί μακρόν σημείο τριβής στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι τουρκικές αρχές από τότε και μετά έχουν πραγματοποιήσει συχνά εκστρατείες συλλήψεων μελών του κινήματος του Γκιουλέν, ενώ έκλεισαν τα ΜΜΕ που τον υποστήριζαν, καθώς και εταιρείες που είχαν σχέση με τον ίδιο.

Ειδήσεις σήμερα:

ΠΑΣΟΚ – Ανδρουλάκης: Ο “χάρτης” των αλλαγών και τα ονόματα

Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε ψιλικατζίδικο (βίντεο)

Λίβανος: Ισραηλινός βομβαρδισμός κοντά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ