Κόσμος

05 Ιουλίου 2024 15:04 Τελευταία ενημέρωση : 05 Ιουλίου 2024 15:16

Βρετανία: Στο Μπάκιγχαμ ο Στάρμερ – Η συνάντηση με τον Κάρολο και οι πρώτες δηλώσεις (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, συναντήθηκε με τον Βασιλιά Κάρολο, ο οποίος τον διόρισε και επίσημα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου - Ποιοι θα αναλάβουν νευραλγικά υπουργεία

Βρετανία: Στο Μπάκιγχαμ ο Στάρμερ – Η συνάντηση με τον Κάρολο και οι πρώτες δηλώσεις (εικόνες)
-

Ένα εντελώς νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στη Βρετανία μετά τις κάλπες της 4ης Ιουλίου, που έβγαλαν θρίαμβο των Εργατικών, την πιο βαριά ήττα όλων των εποχών για τους Συντηρητικούς, αλλά και αρκετά ακόμη ρεκόρ, όπως τις περισσότερες γυναίκες και τους περισσότερους ανεξάρτητους βουλευτές από ποτέ στη Βουλή.

Ο Κιρ Στάρμερ, 58ος πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα αλλαγής και λίγο πριν από τις 14:00 έφτασε στο Μπάκιγχαμ για να συναντήσει τον βασιλιά. Θα ακολουθήσει διάγγελμά του στον βρετανικό λαό. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ανέλαβε την ευθύνη για τη συντριβή. «Άκουσα τον θυμό σας, την απογοήτευσή σας» επεσήμανε, επιβεβαιώνοντας ότι θα παραιτηθεί και από την ηγεσία των Τόρις.

Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Στάρμερ δήλωσε μεταξύ άλλων πως "Ευχαριστώ τον Σούνακ. Δεν πρέπει να υποτιμάται ότι ήταν ο πρώτος ασιατικής καταγωγής του έθνους. Αναγνωρίζουμε τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του. Η χώρα ψήφισε για την αλλαγή, την επιστροφή των υπηρεσιών στους πολίτες. Όταν το χάσμα πολιτικής - πολιτών μεγαλώνει πολύ, οδηγεί σε απώλεια της πίστης και του οράματος για ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει να κινηθούμε μαζί.

Χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να του συμπεριφέρονται με σεβασμό και τιμή. Η κυβέρνησή μας θα υπηρετήσει το καλό. Αλλάξαμε το κόμμα των Εργατικών για να επιστρέψει στην ηγεσία. Η χώρα χρειάζεται να γυρίσω πίσω, ανακαλύπτοντας τις απαρχές της. Να είναι προπομπός και πρωτοπόρος. Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση.
Η αλλαγή δεν γίνεται σε μια νύχτα, θα χρειαστεί χρόνος. Όμως η δουλειά θα αρχίσει αμέσως. Όλοι θα έχετε το δικαίωμα να σας φέρονται με σεβασμό.

Κιρ Στάρμερ - Βρετανία - Εργατικοί

Θα φροντίσουμε να έχετε φθηνή ενέργεια. Θα δημιουργήσουμε εκ νέου υποδομές, θα δώσουμε ελπίδα στους εργαζόμενους και τις οικογένειες της εργατικής τάξης για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Θα παλέψουμε καθημερινά για να ξαναπιστέψετε. Η κυβέρνηση έχει ένα μόνο δόγμα: να υπηρετήσει τα συμφέροντά σας. Θα φροντίσουμε να ξαναενώσουμε τη χώρα. Τέσσερα έθνη μαζί, όπως κάναμε και στο παρελθόν. Σας προσκαλώ όλους να ενωθείτε με αυτήν την κυβέρνηση.

Το Σίτι του Λονδίνου σε αυτές τις εκλογές ψήφισε Εργατικούς, σε μία δραματική στροφή της στάσης του σε σχέση με το 2019, όταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε τρομάξει τον κόσμο του επιχειρείν και τις αγορές με ένα αριστερό πρόγραμμα, που έδινε έμφαση στις εθνικοποιήσεις και στην αύξηση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα. Με εκείνο το πρόγραμμα ήρθε η χειρότερη επίδοση του κόμματος από τη δεκαετία του 1930. Η σημερινή επίδοση από την άλλη πλησιάζει τον θρίαμβο του Τόνι Μπλερ το 1997.

Πριν από λίγες ημέρες η Ρέιτσελ Ριβς συναντήθηκε με εκπροσώπους των επιχειρήσεων. Όταν τη ρώτησαν πώς θα έρθει η περιβόητη αλλαγή που υπόσχονται οι Εργατικοί, ξεκαθάρισε: «Με σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία», θυμίζοντας κάτι από Μάργκαρετ Θάτσερ. Η αποφασιστικότητά της και το αυστηρό προφίλ της, όπως και ορισμένες θέσεις της, της χάρισαν το προσωνύμιο «Θάτσερ των Εργατικών». Υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφορές με τη Σιδηρά Κυρία. Διαβάστε εδώ ποια είναι η 45χρονη πολιτικός και τι πρεσβεύει.

Αποθεώθηκε από συνεργάτες και υποστηρικτές του ο Κιρ Στάρμερ, κατά την άφιξή του στη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο νέος πρωθυπουργός παρέλαβε και επίσημα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Καραϊβάζ - Δίκη: “Είναι νεκρός λόγω της δημοσιογραφικής του έρευνας”

Ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά: Χειροπέδες σε 47χρονη – ο άντρας της εγκατέστησε panic button

Ιός Δυτικού Νείλου: Εντοπίστηκε στην Ελλάδα το πρώτο περιστατικό λοίμωξης


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ