Κόσμος

05 Ιουλίου 2024 13:56 Τελευταία ενημέρωση : 05 Ιουλίου 2024 16:47

Εκλογές στη Βρετανία: “Αλλαγή σκυτάλης” στην Ντάουνινγκ Στριτ - Συγγνώμη και παραίτηση Σούνακ

Διάβασέ μου το...

Οι Συντηρητικοί υπέστησαν την χειρότερη ήττα στην ιστορία τους. "Συγγνώμη" ζήτησε ο Ρίσι Σούνακ.

Εκλογές στη Βρετανία: “Αλλαγή σκυτάλης” στην Ντάουνινγκ Στριτ - Συγγνώμη και παραίτηση Σούνακ
-

Oι Εργατικοί του Σερ Κιρ Στάρμερ μετά από 14 χρόνια στην αντιπολίτευση σημείωσαν μια μεγαλειώδη νίκη στην Βρετανία εκλέγοντας 412 βουλευτές, ενώ μένουν ακόμη 2 έδρες να καταμετρηθουν και χρειάζονταν 326 για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι Συντηρητικοί αντιστοίχως υπέστησαν την χειρότερη ήττα στην ιστορία τους.

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ότι θα πάει στον βασιλιά Κάρολο για να του ανακοινώσει την παραίτησή του μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του, οι Συντηρητικοί, στις βουλευτικές εκλογές.

«Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη αποστολή, αλλά στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και η δική σας κρίση είναι η μοναδική που μετρά», δήλωσε ο Σούνακ.

«Άκουσα την οργή σας, την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την ήττα», τόνισε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχαρίστησε όλους τους υποψήφιους των Συντηρητικών για τις προσπάθειές τους και σημείωσε ότι «τον πονά» το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν θα είναι πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εξάλλου ο Σούνακ επεσήμανε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά όχι αμέσως, μόνο αφού γίνουν οι επίσημες διαδικασίες για να αναλάβει ένας διάδοχος.

Βρετανία - εκλογες - Σουνακ - Κιρ Στάρμερ

Αριθμός ρεκόρ γυναικών εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων

Αριθμός ρεκόρ γυναικών βουλευτών θα κατέχουν έδρα στην Βουλή των Κοινοτήτων έπειτα από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Μέχρι τις 07:30 τοπική ώρα σήμερα, εκλέγονταν 261 γυναίκες βουλευτές--εκπροσωπώντας το 40% του Σώματος--και ο αριθμός αυτός πιθανόν να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων ανά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ των 220 γυναικών βουλευτών που είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2019.

Ο αριθμός των γυναικών βουλευτών έχει αυξηθεί σε καθεμία από τις τελευταίες έξι εκλογές.

Η Νάνσι Άστορ είχε γίνει η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο βρετανικό κοινοβούλιο όταν εξελέγη το 1919.

Η Άστορ είχε κερδίσει τότε την έδρα του Πλίμουθ Σάτον σε αναπληρωματικές εκλογές, όταν ο σύζυγός της πήγε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην Βουλή των Λόρδων παραλαμβάνοντας σ' αυτή την έδρα του πατέρα του που είχε αποβιώσει.

Η Νάνσι Άστορ αποσύρθηκε το 1945 και πέθανε το 1964, σε ηλικία 84 ετών.

Κιρ Στάρμερ - Βρετανία - Εργατικοί

Από τους πρώτους που έστειλε ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο μήνυμα του ο κ. Μητσοτάκης γράφει:

"Συγχαρητήρια στον Κιρ Στάρμερ που κέρδισε τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση της στενής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας".

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον ηγέτη των Εργατικών όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχαν, όπως λένε διπλωματικές πηγές από εδώ από το Λονδίνο μια εγκάρδια συνομιλία όπου εκτός των άλλων συζήτησαν και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα για το οποίο ο Κιρ Στάρμερ έχει πει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας.

Σε ανάρτηση προχώρησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρει πως:

Ακόμη συγχαρητήρια απέστειλε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναφέρει σε δήλωσή του:

"Η νίκη των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο βάζει τέλος σε δεκατέσσερα χρόνια καταστροφικής συντηρητικής διακυβέρνησης.

Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι μερικές μόνο από αυτές.

Η επικράτηση του Κιρ Στάρμερ δίνει διέξοδο και ελπίδα, καθιστώντας την αλλαγή νικηφόρο σύνθημα ξανά.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον ίδιο και στο αδελφό κόμμα των Εργατικών".

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στην Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ νέος Πρωθυπουργός (εικόνες)

ΕΛ.ΑΣ: Ο Αυγενάκης δεν είχε καμιά προνομιακή μεταχείριση

Ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά: Χειροπέδες σε 47χρονη – ο άντρας της εγκατέστησε panic button

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ