Κόσμος

02 Ιουλίου 2024 18:05

Σύνορα Συρίας – Τουρκίας: Νεκροί διαδηλωτές που επιχείρησαν να καταλάβουν τουρκικά φυλάκια (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ιδιαίτερα οξυμμένα είναι τα πνεύματα στην περιοχή της Βόρειας Συρίας όπου ο τοπικός πληθυσμός αντιδρά έντονα στις διώξεις σύρων μεταναστών στην Τουρκία και διοργανώνει συλλαλητήρια.

Σύνορα Συρίας – Τουρκίας: Νεκροί διαδηλωτές που επιχείρησαν να καταλάβουν τουρκικά φυλάκια (εικόνες)
-

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία, σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών των τουρκικών θέσεων σε τομείς της μεθορίου οι οποίοι ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη 02.07, μια ιατρική πηγή και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Δευτέρα σε πολλές συριακές πόλεις αυτής της μεθοριακής ζώνης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον συριακών καταστημάτων και περιουσιών στο Καϊσερί, στην κεντρική Τουρκία.

«Ο απολογισμός ανέρχεται σε επτά νεκρούς, οι έξι εξ αυτών στην πόλη Αφρίν και ο έβδομος στη Τζαραμπλούς, σε ανταλλαγή πυρών με Τούρκους φρουρούς» είπε ο διευθυντής του OSDH, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, χωρίς να διευκρινίσει αν τα θύματα οπλοφορούσαν. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερα θύματα.

Μια ιατρική πηγή στη βόρεια Συρία επιβεβαίωσε τον νεότερο απολογισμό.

«Σήμερα στον τομέα που ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις επικρατεί σχετική ηρεμία», ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Τύπου.

Βόρεια Συρία - διαδηλώσεις

Σύμφωνα με το OSDH, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, η Τουρκία έκλεισε τέσσερα μεθοριακά φυλάκια στη βόρεια Συρία, λόγω της «κλιμάκωσης των γεγονότων».

Ένας φωτορεπόρτερ του AFP παρακολούθησε την κηδεία ενός από τα θύματα στην πόλη Αζάζ.

Αντιτουρκικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες συριακές πόλεις, με τους διαδηλωτές να κατεβάζουν την τουρκική σημαία από κτήρια. Σύμφωνα με το OSDH, οι Τούρκοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που επιχειρούσαν να καταλάβουν το μεθοριακό φυλάκιο της Τζαραμπλούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο Ψυχικό - Δολοφονία: Η στιγμή των πυροβολισμών (ντοκουμέντο)

Νοσοκομείο Καβάλας: Αποζημίωση 200000 ευρώ σε ασθενή για ψυχική οδύνη

Αίγυπτος: Πολύνεκρη κατάρρευση πολυκατοικίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ