Κόσμος

15 Ιουνίου 2024 07:16

Γάζα - Ανθρωπιστική βοήθεια: Η αμερικανική προβλήτα μεταφέρεται στην Ασντότ για “προστασία”

Διάβασέ μου το...

Η προβλήτα, που εγκαταστάθηκε στα τέλη Μαΐου, είχε ήδη μετακινηθεί στα τέλη του μήνα εξαιτίας καταιγίδας, προτού ανακοινωθεί η επανεγκατάστασή της.

Γάζα - Ανθρωπιστική βοήθεια: Η αμερικανική προβλήτα μεταφέρεται στην Ασντότ για “προστασία”
-

Η προσωρινή προβλήτα την οποία τοποθέτησαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια διά θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας θα μεταφερθεί στο λιμάνι της Ασντότ, εξαιτίας προβλεπόμενης θαλασσοταραχής, ανακοίνωσε μέσω X χθες Παρασκευή το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Η προσωρινή μετακίνηση της προβλήτας θα επιτρέψει να αποφευχθούν δομικές ζημιές» σε αυτήν, εξήγησε.

«Η απόφαση να μετακινηθεί προσωρινά η προβλήτα δεν παίρνεται ελαφρά, όμως είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να διανέμεται βοήθεια μέσω αυτής στο μέλλον», πρόσθεσε η CENTCOM, διαβεβαιώνοντας πως θα εγκατασταθεί ξανά «γρήγορα».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις παραδόσεις βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο μέσω της προβλήτας αυτής, είχε ήδη ανακοινώσει τη Δευτέρα πως αναστέλλει τις επιχειρήσεις του για να αποτιμήσει την κατάσταση από τη σκοπιά της ασφάλειας.

Η προβλήτα, που εγκαταστάθηκε στα τέλη Μαΐου, είχε ήδη μετακινηθεί στα τέλη του μήνα εξαιτίας καταιγίδας, προτού ανακοινωθεί η επανεγκατάστασή της.

Οι ΗΠΑ —ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο— προχώρησαν στην εγκατάσταση της προβλήτας αυτής στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας μπροστά στους δρακόντειους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών στις παραδόσεις βοήθειας από χερσαίες οδούς στον θύλακο, ερειπωμένο έπειτα από οκτώ και πλέον μήνες πολέμου.

Γάζα - πόλεμος - Παλαιστίνιοι - ανθρωπιστική βοήθεια - βομβαρδισμοί

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας (1,7 από τα 2,4 εκατ.) έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών, έχει περιέλθει σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας κι επαπειλείται λιμός ευρείας κλίμακας.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Σε αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα τουλάχιστον 37.266 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας στον θύλακο, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο - 15 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ερντογάν: Τα ειλικρινή βήματα της Τουρκίας προς την ΕΕ δεν βρίσκουν ανταπόκριση

Θεσσαλονίκη: Πρώην αστυνομικός καταδικάστηκε για απάτη με αγοραπωλησίες αυτοκινήτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ