Κόσμος

13 Μαΐου 2024 17:12

Γερμανία: “Εν δυνάμει εξτρεμιστικό” το κόμμα AfD με απόφαση δικαστηρίου

Διάβασέ μου το...

Τι σημαίνει η απόφαση αυτή του γερμανικού δικαστηρίου.

Γερμανία: “Εν δυνάμει εξτρεμιστικό” το κόμμα AfD με απόφαση δικαστηρίου
-

Αυξάνεται η πίεση προς την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) μετά την σημερινή απόφαση του Ανώτερου Διοικητικού Δικαστηρίου του Μούνστερ, ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BvV) μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί το κόμμα ως «ύποπτο» για ακροδεξιά πρακτική, καθώς διαπίστωσε «ενδείξεις αντιδημοκρατικών προσπαθειών».

Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της AfD εναντίον του χαρακτηρισμού της ως «ύποπτης ακροδεξιάς» υπόθεσης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και έκρινε ότι δικαίως η BvV ταξινομεί κατά αυτόν τον τρόπο τόσο το κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και την οργάνωση της νεολαίας του (JA). Το 2022 η αξιολόγηση είχε επικυρωθεί σε πρώτο βαθμό, από το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας.

Η σημερινή απόφαση πρακτικά σημαίνει ότι η BvV νομιμοποιείται να συνεχίσει να παρακολουθεί την δράση του κόμματος, εφαρμόζοντας πρακτικές μυστικών υπηρεσιών - π.χ. με την στρατολόγηση πληροφοριοδοτών - , με βάση την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας της συνταγματικής τάξης στην χώρα. Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι ο χαρακτηρισμός της AfD ως «επιβεβαιωμένα εξτρεμιστικής» προσπάθειας, κάτι το οποίο έχει ήδη κριθεί από το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας για την οργάνωση της νεολαίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την σημερινή απόφαση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος έχει μέχρι τώρα ενεργήσει τηρώντας την προβλεπόμενη αναλογικότητα, αλλά και σύμφωνα με το Σύνταγμα, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Στο σκεπτικό των δικαστών επισημαίνεται ότι η AfD συνεχίζει να ενεργεί «κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ορισμένων ομάδων ανθρώπων». Οι εξουσίες της BvV «δεν είναι σε καμία περίπτωση απεριόριστες, αλλά μια καλά προστατευμένη δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μια ξεδοντιασμένη τίγρη», αναφέρει ο εκ των δικαστών Γκέραλντ Μπακ στην αιτιολόγηση της απόφασης, επισημαίνοντας ότι, ειδικά όταν πρόκειται για την παρακολούθηση ενός πολιτικού κόμματος, θα πρέπει να παρουσιάζονται «επαρκώς πειστικές συνθήκες» οι οποίες να υποδεικνύουν ότι το κόμμα καταβάλλει προσπάθειες ενάντια στην συνταγματική έννομη τάξη.

Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί μόνο σχετικά με την διαδικασία, αλλά όχι με την ουσία της και οι δικηγόροι της AfD έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα το κάνουν.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ χαιρέτισε την απόφαση, κάνοντας λόγο για απόδειξη ότι η Γερμανία είναι «μια καλά θωρακισμένη δημοκρατία». Το συνταγματικό κράτος μας «διαθέτει μέσα τα οποία προστατεύουν την δημοκρατία μας από τις εσωτερικές απειλές. Αυτά ακριβώς τα μέσα χρησιμοποιούνται και έχουν πλέον επιβεβαιωθεί και από το ανεξάρτητο δικαστήριο», πρόσθεσε η κυρία Φέζερ. Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία 'Αχιμ Ποστ χαρακτήρισε «συνεπή» την απόφαση και τόνισε ότι «η εμπλοκή της AfD και η εσκεμμένη εγγύτητά της προς τον δεξιό εξτρεμισμό είναι δομική».

Ειδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο - 13 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Βόρεια Μακεδονία - Σιλιάνοφσκα: Η πρόκληση, οι “συστάσεις” της ΕΕ και η ελληνική αντίδραση

Μάτι: Η δικαίωση δεν ήρθε ποτέ για τους συγγενείς των θυμάτων