Κόσμος
Ο Φιντάν στον Λευκό Οίκο: Μετέφερα τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας στον Τραμπ
Η επίσκεψη έκλεισε με τριμερή συνεδρίαση Τουρκίας-ΗΠΑ-Συρίας για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων.

Άκουσε το άρθρο
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε ότι παραβρέθηκε σε μέρος της ιστορικής συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Σύριο Πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα στον Λευκό Οίκο. «Μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε στη διάρκεια της συνάντησης και μετέφερα τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας στον Τραμπ», δήλωσε ο Φιντάν.
Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε σειρά επαφών υψηλού επιπέδου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, τον Αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς, τον Ειδικό Αντιπρόσωπο για τη Συρία Τομ Μπάρακ και τον απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, αρμόδιο για τους φακέλους Γάζας, Ρωσίας-Ουκρανίας και Ιράν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου
Στο επίκεντρο η Συρία
Ο Φιντάν ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη σταθεροποίηση της Συρίας, στην αναθεώρηση των κυρώσεων του «Caesar Act» και στη διατήρηση της ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Τόνισε πως Άγκυρα και Ουάσιγκτον συμφωνούν ότι «η κακή διαχείριση αυτών των ζωνών μπορεί να προκαλέσει νέα διάσπαση».
Γάζα, Ουκρανία και Ιράν
Οι συνομιλίες κάλυψαν και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Φιντάν είπε πως η Τουρκία παρουσίασε τις «σαφείς θέσεις» της για τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τριμερής συντονισμός
Η επίσκεψη έκλεισε με τριμερή συνεδρίαση Τουρκίας-ΗΠΑ-Συρίας για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να πιέζει για μια ενωμένη, ασφαλή Συρία και για τον άμεσο τερματισμό των δεινών των αμάχων στη Γάζα», δήλωσε ο Φιντάν.
Μυτιλήνη: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Καλλονή και Σκάλα (βίντεο)
Euroleague: Η Μονακό τιμωρήθηκε με απαγόρευση μεταγραφών


