Κόσμος
Συρία: Οι Τούρκοι φαίνονται “γίγαντες”, επειδή γύρω τους υπάρχουν “νάνοι”
Τι καταγγέλλει η ανθρωπιστική, μη κυβερνητική οργάνωση «Synergy/Hevdestî».
Άκουσε το άρθρο
Πογκρόμ εναντίον Κούρδων αμάχων στη βορειο-ανατολική Συρία έχουν εξαπολύσει οι διάφορες φατρίες των τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, όπως καταγγέλλει η ανθρωπιστική, μη κυβερνητική οργάνωση «Synergy/Hevdesti».
Η οργάνωση που ιδρύθηκε μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο του 2019 αποκάλυψε ότι τις τελευταίες ημέρες, κάπου 130 άτομα, μεταξύ των οποίων 20 γυναίκες, συνελήφθησαν από τους τζιχαντιστές. Κάπου 50 Κούρδοι τελικά απελευθερώθηκαν μετά από σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, αλλά η τύχη 76 συλληφθέντων παραμένει άγνωστη.
Οι τζιχαντιστές παίζουν προς το παρόν το «βρώμικο παιγνίδι» της Αγκυρας κατά των Κούρδων της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ, αλλά ήδη η Αγκυρα προλειαίνει το έδαφος για να στείλει στρατό να επιτεθεί στους Κούρδους και να αποσπάσει κι άλλο μέρος του εδάφους της Συρίας, όπως έκαναν οι Ισραηλινοί στο νότο με το Γκολάν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει βέβαια την Αγκυρα να μην προχωρήσει σε περαιτέρω κατάληψη συριακού εδάφους στην κουρδική περιοχή Κομπάνι. Αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Jazeera είπε πώς θα ήταν λάθος να παρουσιαστεί η Τουρκία ως η δύναμη που θέλει να κυβερνήσει τελικά τη Συρία. Κάλεσε πάντως τους τζιχαντιστές να «αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σωστά και έτσι δεν υπάρχει λόγος να επέμβουμε». Εάν το Ισραήλ καταλάβει μονίμως τμήματα της νότιας Συρίας στα Υψίπεδα του Γκολάν, είναι σίγουρο πως η Τουρκία θα εξετάσει επίσης την κατάληψη αυτών των εδαφών. «Οι Τούρκοι φαίνονται γίγαντες στα μάτια μας επειδή περιτριγυρίζονται από νάνους. Και εμείς είμαστε οι νάνοι», λένε πικρόχολα στη «Ν» οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Όχι σε κουρδικό κράτος
Για την Τουρκία, η παρουσία των Κούρδων ήταν πάντα πρόβλημα και είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ενεπλάκη στη σύγκρουση στη Συρία: Να αποτρέψει τους Κούρδους από το να μπορέσουν να χτίσουν έναν ανεξάρτητο θύλακα που θα συγχωνευόταν στη συνέχεια με τους ομοεθνείς τους των γειτονικών χωρών, δημιουργώντας τον πυρήνα ενός κουρδικού κράτους. Κάτι που θα αναθέρμανε το εθνικό αίσθημα των εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν εντός της Τουρκίας. Η Αγκυρα θεωρεί άλλωστε, τη συρο-κουρδική πολιτοφυλακή YPG, ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Οι Κούρδοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον συριακό εμφύλιο πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και πλέον υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς.
«Οι Κούρδοι έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν και ανταμείφθηκαν με μια μικρή αυτόνομη επαρχία στο Ιράκ. Δεν σημαίνει όμως ότι θα συμβεί και στη Συρία», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. «Ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρος, θεωρεί την κατάσταση στη Συρία πολύ περίπλοκη, δεν θέλει να εμπλακεί. Αλλά όπου δημιουργείται ένα κενό, άλλες περιφερειακές δυνάμεις – όπως η Τουρκία και το Ισραήλ – αναλαμβάνουν να το καλύψουν, φροντίζοντας φυσικά τα συμφέροντά τους».
Δηλαδή, ο νέος πρόεδρος Τραμπ δεν θα πάει κόντρα στην Τουρκία για να υπερασπιστεί τους Κούρδους; Ηταν το ερώτημα που θέσαμε στους συνομιλητές μας. «Δύσκολα, γιατί η Τουρκία παραμένει σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Το να της δοθεί η δυνατότητα να καταλάβει μέρος της Συρίας δεν είναι πολύ υψηλό τίμημα, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι από την άλλη πλευρά το Ισραήλ κάνει το ίδιο με μεγάλα τμήματα εδάφους στο νότο», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
«Αγκάθι» για την Τουρκία
Αλλά, ακόμη κι αν η Αγκυρα καταλάβει ή ακόμη χειρότερα, προσαρτήσει το τμήμα της Συρίας που κατείχαν οι Κούρδοι, αυτό το έδαφος θα συνιστούσε «αγκάθι» στα χέρια των Τούρκων. Μια βαθιά πληγή για την Τουρκία που δεν θα συνεχίσει να μένει ανοικτή με την πάροδο του χρόνου. «Θα είναι ένα από τα πολλά αγκάθια που θα δημιουργηθούν σε αυτήν την περιοχή του κόσμου. Δεν νομίζουμε ότι και οι άλλες συριακές περιοχές θα είναι σε πολύ πιο ήρεμη κατάσταση», εκτιμούν οι διπλωμάτες. Το μοντέλο της Συρίας μπορεί, δυστυχώς, να ακολουθήσει εκείνο της Λιβύης και αυτό σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να χωριστεί σε δύο, τρία ή τέσσερα μέρη, τα οποία θα πάρουν τα χέρια οι διάφορες πολιτοφυλακές, ελέγχοντας πόρους, όπως πετρελαιοπηγές ή βασικούς διαδρόμους διέλευσης ακόμη και σημαντικών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Ευρώπη. Οι Κούρδοι άλλωστε είναι μια από τις πολλές μειονότητες στη Συρία. Υπάρχουν επίσης οι Δρούζοι, οι Αλαουίτες και οι Χριστιανοί, πέρα από τους σιίτες και τους σουνίτες. Στη Λιβύη, που δεν υπήρχε αντίστοιχο «μωσαϊκό» μειονοτήτων, ο εμφύλιος πόλεμος κρατά καλά πάνω από 12 χρόνια…
Μαγδεμβούργο: Υπό την επήρεια ουσιών ο δράστης - Ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών
Εξάρχεια: Είχε ξαναχτυπήσει ο Παλαιστίνιος με τον λοστό
Allou Fun Park: Λουκέτο με απόφαση του δήμου Νίκαιας
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!