Ωκεανία

16 Μαρτίου 2019 17:16

O μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας δηλώνει ρατσιστής και φασίστας

Ο Μπρέντον Ταράντ παρουσιάζεται ως ένας «απλός, λευκός άνδρας» της εργατικής τάξης τον οποίο κέρδισε η νεοφασιστική ιδεολογία.

O μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας δηλώνει ρατσιστής και φασίστας
-

Πρώην γυμναστής στην Αυστραλία ο Μπρέντον Ταράντ, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, παρουσιάζεται ως ένας «απλός, λευκός άνδρας» της εργατικής τάξης τον οποίο κέρδισε η νεοφασιστική ιδεολογία έπειτα από ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη.

Εναντίον του 28χρονου Αυστραλού απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία: τον φόνο τουλάχιστον 50 πιστών σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς.

Στη διάρκεια της εμφάνισής του σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου έκανε μια χειρονομία, που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής. Ο Ταράντ δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν ήταν στις λίστες παρακολούθησης των νεοζηλανδικών αρχών.

Μεγάλωσε στη μικρή πόλη Γκράφτον στη βόρεια πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, όπου παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει γυμναστής αφού αποφοίτησε από το λύκειο. Από το 2009 και για δύο χρόνια εργάστηκε σε γυμναστήριο της πόλης.

Νέα Ζηλανδία - μακελάρης

Η ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου αυτού, η Τρέισι Γκρέι, θυμάται έναν άνθρωπο που εργαζόταν σκληρά όμως άλλαξε μετά τα ταξίδια του στην Ευρώπη και την Ασία. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Facebook είχε ταξιδέψει ως το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα.

«Πιστεύω ότι άλλαξε τα χρόνια που ταξίδεψε στο εξωτερικό», δήλωσε η Γκρέι στον αυστραλιανό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ABC. «Αναμφίβολα ευθύνονται οι εμπειρίες που έζησε, ή κάποια οργάνωση που συνάντησε και οι οποίες τον έκαναν να αλλάξει», πρόσθεσε.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το μανιφέστο των 74 σελίδων που έγραψε ο Ταράντ πριν το μακελειό.

Νέα Ζηλανδία - τρομοκρατική επίθεση - αστυνομικοί - αστυνομία

Πώς μπήκε τέλος στη δράση του

Το χθεσινό μακελειό στο Κράισττσερτς σταμάτησε χάρη στην επέμβαση δύο αστυνομικών -- εκ των οποίων μόνο ο ένας οπλοφορούσε-- από μια γειτονική μικρή πόλη, μισή ώρα μετά την έναρξη του περιστατικού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας οι οποίες χαιρέτισαν το θάρρος των δύο ανδρών.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο Αυστραλός δράστης του μακελειού, ο Μπρέντον Ταράντ, είναι πιθανό να είχε σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους αν δεν είχαν επέμβει οι δύο αστυνομικοί.

Το “μανιφέστο” στάλθηκε στο γραφείο της πρωθυπουργού λίγα λεπτά πριν από την επίθεση 

Το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι ήταν μεταξύ των δεκάδων υπηρεσιών που έλαβαν ένα αντίγραφο του «μανιφέστου» του μακελάρη του Κράιστσερτς, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεσή του που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 49 άνθρωποι.

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι το κείμενο αυτό στάλθηκε σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία δεν ελέγχεται από την ίδια την Άρντερν. Το μανιφέστο στάλθηκε επίσης μαζικά σε ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Νέα Ζηλανδία - τρομοκρατική επίθεση - Τέμενος

Το μανιφέστο στάλθηκε λιγότερα από 10 λεπτά πριν εκδηλωθεί η επίθεση και δεν εξηγούσε τι επρόκειτο να συμβεί. «Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το σταματήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Οι αρχές έστειλαν αμέσως το «μανιφέστο» στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, ο δράστης της επίθεσης, είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το κείμενο των 74 σελίδων με σκοπό να προκαλέσει τον φόβο.

Γιατί επέλεξε τη Νέα Ζηλανδία

Οι Νεοζηλανδοί δεν καταλαβαίνουν. Γιατί να συμβεί σε αυτούς; Γιατί το μακελειό της Παρασκευής σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς έγινε σε μια χώρα του Νότιου Ειρηνικού που θεωρείται από τις πιο ήσυχες και ειρηνικές στον κόσμο;

Ακριβώς γιατί κανείς δεν περίμενε να συμβεί σε ένα τέτοιο μέρος, τους απάντησε, έμμεσα, ο Αυστραλός δράστης στο «μανιφέστο» που δημοσιοποίησε στο ίντερνετ προτού επιτεθεί εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας.

Νέα Ζηλανδία - τρομοκρατική επίθεση - τζαμί - θύματα

«Μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα τραβήξει την προσοχή του κόσμου στην πραγματικότητα της επίθεσης που διεξάγεται εναντίον του πολιτισμού μας, στο γεγονός ότι κανένα μέρος στον κόσμο δεν είναι απρόσβλητο, οι εισβολείς είναι παντού στη γη μας, κανένα μέρος, ακόμη και το πιο απομακρυσμένο, δεν είναι ασφαλές».

Αυτό το νέο αίσθημα ανασφάλειας, όχι απέναντι στους μετανάστες αλλά στους πιο φανατικούς εχθρούς των Νεοζηλανδών, ο Κρις, που ήρθε με τα τρία παιδιά του για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα μπροστά σε ένα από τα τεμένη, θα το νιώθει στο εξής: ένας μόνον ένοπλος άνδρας, λέει, «απέδειξε πως δεν υπάρχει κανένα μέρος αρκετά απομακρυσμένο».

«Είναι πολύπλοκο να πεις στα παιδιά την αλήθεια χωρίς να τους δείξεις την πραγματική φύση μιας ανθρωπότητας που είναι ικανή για τέτοια πράγματα», προσθέτει.

«Ήρθα στη Νέα Ζηλανδία γιατί την πρώτη φορά που ήρθα εδώ, το 2011, ανακάλυψα ένα μέρος που ήταν ο παράδεισος πάνω στη Γη και αποφάσισα να φέρω την οικογένειά μου για να ζήσουμε εδώ ειρηνικά, μακριά από τη βία», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άνδρας παλαιστινιακής καταγωγής που δεν δίνει το όνομά του.

Νέα Ζηλανδία - τρομοκρατική επίθεση - τζαμί - θύματα

«Μπορεί να βρισκόταν σε μια συμπονετική και πολιτισμένη κοινωνία όμως, την ίδια στιγμή, χάρη στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε να βυθιστεί σε μια εντελώς άλλη κοινότητα απ’ όπου άντλησε τις ιδέες και το μίσος του», λέει προσπαθώντας να καταλάβει. Μια εξήγηση που μοιάζει να επιβεβαιώνει, τουλάχιστον εν μέρει, την ομολογία που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο δράστης.

Η Νέα Ζηλανδία ήταν το 2018 δεύτερη σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης, έναν κατάλογο που καταρτίζει το περιοδικό Economist και προσπαθεί να κατατάξει τις χώρες ανάλογα με τον βαθμό φιλειρηνισμού. Μόνο η Ισλανδία είναι πιο ήρεμη.

Μέσα σε 36 λεπτά την Παρασκευή, 49 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, ένας απολογισμός μεγαλύτερος από το σύνολο των δολοφονιών που διαπράχθηκαν στο αρχιπέλαγος το 2018.

Η Νέα Ζηλανδία δεν είναι ούτε κι αυτή ασφαλώς ένας ουτοπικός κόσμος.Ήταν μερικές φορές το σκηνικό ρατσιστικών ενεργειών ή ενεργειών εχθρικών προς τους μετανάστες. Όταν όμως αυτές γίνονταν πρωτοσέλιδα, απορούσε κανείς πώς τέτοια πράγματα μπορούσαν να συμβούν – μέχρι που έγινε η επίθεση της 15ης Μαρτίου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)