Γενικά
Οι δέκα μεγάλοι κίνδυνοι του 2019 για την δημόσια υγεία
"Καμπανάκι" ΠΟΥ για ασθενείς, επιδημίες, ελλιπή μέτρα προστασίας και αντιεμβολιαστική «υστερία».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στην δημοσιότητα την λίστα με την δεκάδα των μεγαλύτερων προκλήσεων για τη δημόσια υγεία, που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης το 2019.
Πέρα από τις ασθένειες, τις επιδημίες και τα ελλιπή μέτρα προστασίας, στις πρώτες θέσεις της λίστας του ΠΟΥ βρίσκεται η αντιεμβολιαστική «υστερία».
Ο Οργανισμός σημειώνει ότι το λεγόμενο κίνημα κατά των εμβολίων «απειλεί να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση ασθενειών που προλαμβάνονται με τα εμβόλια. Οι εμβολιασμοί είναι μια από τις λιγότερο δαπανηρές και αποδοτικές μεθόδους, που κάθε χρόνο σώζουν 2 με 3 εκατομμύρια ζωές. Αν υπήρχε παγκόσμια κάλυψη τότε θα σώζονταν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» τονίζει ο ΠΟΥ.
Ακολουθούν ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. «Εννιά στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν ρύπους κάθε μέρα. Ο Οργανισμός μας κατατάσσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλύτερες προκλήσεις για το 2019. Τα ρυπογόνα στοιχεία μπορούν να διαπεράσουν το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα, ζημιώνοντας τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, “σκοτώνοντας” 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως» σημειώνεται σχετικά.
Στην τρίτη θέση της λίστας του ΠΟΥ είναι οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, στις οποίες αποδίδεται το 70% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως.
Το ποσοστό των θανάτων από χρόνιες παθήσεις είναι υψηλότερο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε χώρες με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψιν και οι ψυχικές ασθένειες, με την αυτοκτονία να αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες των 15 με 19 ετών.
Στη λίστα του ΠΟΥ περιλαμβάνονται επίσης:
- το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας επιδημίας γρίπης,
- οι τραγικές συνθήκες (φτώχεια, εμπόλεμες συγκρούσεις, ξηρασία κ.ά.) στις οποίες ζει το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού
- η αυξανόμενη ανοχή μικροβίων (λόγω αυξημένης χρήσης αντιβιοτικών)
- ο Εμπολα και άλλα παθογόνα υψηλού κινδύνου,
- o HIV
- ο Ιός του Δάγκειου Πυρετού και
- η αδυναμία των συστημάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης