ΗΠΑ - Καναδάς
Ξεκίνησε τον “εμπορικό πόλεμο” ο Ντόναλντ Τραμπ
Δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τις αντιδράσεις να ξεκινούν από το εσωτερικό της κυβέρνησής του και να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, απαλλάσσοντας ωστόσο τον Καναδά και το Μεξικό, υπαναχωρώντας από τις πρωτύτερες δεσμεύσεις του για επιβολή δασμών σε όλες τις χώρες, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων.
Χαρακτηρίζοντας το πέταμα χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ «μια επίθεση στη χώρα μας», ο Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η καλύτερη έκβαση για τις εταιρείες είναι να μετακινηθούν στις ΗΠΑ και επέμεινε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.
«Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.
Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Γκάρι Κον, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Αμερικανού Προέδρου, που διαφώνησε με την πολιτική των δασμών. Παράλληλα, περίπου 100 Ρεπουμπλικανοί έχουν ζητήσει από τον Τραμπ να υπαναχωρήσει και να μην επιβάλει τους επίμαχους δασμούς. Η παραίτηση Κον εκτιμάται ότι ενισχύει τη θέση του ιδεολογικού του αντιπάλου, του Πίτερ Ναβάρο, επίσης οικονομικού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου και ένθερμου υποστηρικτή των δασμών και της σκληρής στάσης κατά της Κίνας. Διαμορφώνεται, έτσι, στον Λευκό Οίκο ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας επιθετικής στάσης της Ουάσιγκτον προς τους εμπορικούς της εταίρους.
Λεπτομέρειες του μέτρου ήρθαν από μια ενημέρωση αξιωματούχων της κυβέρνησης λίγο πριν από την ομιλία του Τραμπ. Άλλες χώρες μπορούν να αιτηθούν για εξαιρέσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ωστόσο δεν δόθηκαν ακριβείς λεπτομέρειες για το πότε αυτές θα χορηγηθούν.
Ο Τραμπ απήλλαξε από τους δασμούς χώρες που «μας μεταχειρίζονται δίκαια στο εμπόριο», μια κίνηση, που στόχος της είναι η άσκηση πίεσης στον Καναδά και το Μεξικό να υποχωρήσουν στις ξεχωριστές συνομιλίες που διεξάγονται για την NAFTA.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «έχει την αίσθηση» ότι θα υπάρχει μια συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.
Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή «εντός 15 ημερών», με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται «προς το παρόν» από το μέτρο, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Πρόσθεσε ότι οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA.
Φόβους για αντίποινα εξέφρασε η Λαγκάρντ
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη πως φοβάται πως θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.
Τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post για το γυναικείο ζήτημα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.
«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ' εαυτής, επικίνδυνη -εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως το εμπόριο ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες.
«Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού», προειδοποίησε η Γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Αν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το εκλάβουν αυτό ως ένδειξη αβεβαιότητας, (ως ένδειξη) του ότι δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάνε οι δασμοί, πόσο υψηλοί ή πόσο χαμηλοί θα είναι, σε βάρος τίνος (...), τότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν θα επενδύσουν, θα περιμένουν, και οι συνέπειες που θα έχει αυτό για την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές».
ΕΕ: Οι ΗΠΑ οφείλουν να εξαιρέσουν τα κράτη – μέλη από τους δασμούς
Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.
Σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter, η Μάλμστρεμ σημείωσε: «Η ΕΕ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να είμαστε της γνώμης ότι η ΕΕ θα όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα».
Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον USTR (σ.σ. τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι καθ' ύλη αρμόδιος για τα ζητήματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου, Ρόμπερτ) Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε».
Ο Λάιτχαϊζερ, που έχει αναλάβει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη που θέλουν να εξαιρεθούν, θα συναντηθεί με τη Μάλμστρεμ και με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου Χισοσίγκε Σέκο στις Βρυξέλλες το Σάββατο για συνομιλίες όσον αφορά την υπερπροσφορά χάλυβα στην αμερικανική αγορά.
Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να στοχοθετήσουν εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια, οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ ή ακόμη το μπέρμπον, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν εξαιρεθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει παράλληλα, αν η στάση της Ουάσινγκτον δεν μεταβληθεί, προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), πιθανόν από κοινού με άλλες χώρες.
Ετοιμάζεται να αντιδράσει η Γαλλία
Η κυβέρνηση της Γαλλίας εξέφρασε τη «λύπη» της για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διά στόματος του Υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος τόνισε πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν πλέον τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν.
«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», τόνισε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα αποτιμήσουμε τις συνέπειες για τις βιομηχανίες μας και θα συμφωνήσουμε για τον προσήκοντα τρόπο να αντιδράσουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης.
Ιαπωνία: η επιβολή δασμών θα καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις
Η απόφαση που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο είναι «λυπηρή» και είναι πολύ πιθανό ότι θα καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τόνισε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε ανακοίνωσή του.
Ο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, από την πλευρά του τόνισε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ οι ιαπωνικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου να εξαιρεθούν από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Ο Σούγκα σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τουναντίον έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και στη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αυτή.
Πεκίνο: επίθεση εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου
Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα την «έντονη αντίθεσή» της στην επιβολή δασμών που ανακοινώθηκε από τον Τραμπ, μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.
«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.
Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα. Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι διεμήνυσε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το Πεκίνο «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην έναρξη εμπορικού πολέμου.
Ενώ ανακοίνωνε τους δασμούς ο Τραμπ αποπειράθηκε να δείξει συμφιλιωτικό πρόσωπο έναντι της Κίνας, αναφερόμενος στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με το Πεκίνο.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!