Τουρκία
Τις προτάσεις της Λευκωσίας στο Κραν Μοντανά αποκαλύπτει η “Μιλιέτ”
Βλέπει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η τουρκική εφημερίδα. Τι ζητά η Λευκωσία και ποια είναι η πρόταση της Τουρκίας.
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά ‘βλέπει’ η τουρκική εφημερίδα ‘Μιλιέτ’, υποστηρίζοντας ότι η εμπλοκή οφείλεται στην επιμονή του Κύπριου προέδρου για ‘μηδέν στρατό μηδέν εγγυήσεις’, παρόλο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδωσε το μήνυμα πως αν γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα και η εκ περιτροπής προεδρία θα κάνει βήματα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.
Όπως αποκαλύπτει η ‘Μιλιέτ’, η Λευκωσία ζήτησε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αμέσως μετά τη λύση και κατάργηση του δικαιώματος εγγυήσεων αναφέροντας ότι είναι ‘εκ των ων ουκ άνευ’.
Η Λευκωσία ζήτησε επίσης αμέσως μετά τη λύση επιστροφή των Βαρωσίων και της Μόρφου και επιστροφή 100 χιλιάδων Κύπριων στα σπίτια τους.
Αναφέρει ακόμη ότι η ε/κ πλευρά αντιτίθεται στην ίση μεταχείριση των Τούρκων πολιτών με τους Έλληνες πολίτες με το επιχείρημα ότι «η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και πως μετά τη λύση η Τουρκία θα γεμίσει το νησί με Τούρκους».
Ωστόσο, η τουρκική πλευρά είπε ότι χωρίς πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία δεν θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων. Η Τουρκία μετά τη λύση θα μειώσει σταδιακά τον αριθμό των στρατευμάτων της, αλλά δεν θα αποχωρήσει εξ ολοκλήρου ο τουρκικός στρατός. Επίσης η τουρκική πλευρά θέλει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και μετά από 15 χρόνια να συζητηθούν και πάλι. Η ίση μεταχείριση των πολιτών της είναι από τα ων ουκ άνευ.
Η ‘Μιλιέτ’ καταγράφοντας την πρόταση της Τουρκίας, αναφέρει τα εξής:
- Στις συμφωνίες για τις εγγυήσεις πρέπει να ισχύσει το mutatis mutandis (τηρουμένων των αναλογιών). Θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και το δικαίωμα παρέμβασης αλλά θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
- Δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε τελική ημερομηνία για τις εγγυήσεις και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού.
- Πρέπει να ιδρυθεί μια επιτροπή παρακολούθησης.
- Οι εγγυήσεις να επανεξεταστοούν έπειτα από τρεις προεδρίες εκ περιτροπής ή τρεις εκλογικες αναμετρήσεις. Συνολικά 15 χρόνια.
- Η συνέχιση παρουσίας τουρκικού στρατού
- Την πρώτη μέρα της συμφωνίας να υπάρξει σημαντική μείωση του στρατού.
- Με την εφαρμογή της συμφωνίας να αξιολογηθεί ξανά αυτός ο αριθμός για αργότερα.
- Ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων να παραμείνει χωρίς να υπάρχει τελική ημερομηνία.