Ευρώπη
Οργισμένη η Γερμανία με την Ελλάδα για τη δολοφονία κόρης αξιωματούχου
Τι σχέσεις είχε με τη χώρα μας ο 17χρονος που σκότωσε τη φοιτήτρια; "Πυρά" στην Ελλάδα από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας. Προβληματισμένη και η Μέρκελ.
Εξοργισμένη φαίνεται ότι είναι η Γερμανία με τη χώρα μας, καθώς κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για την υπόθεση ενός Αφγανού, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2013 για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία σε βάρος 20χρονης στην Κέρκυρα και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 ζητήθηκε όμως η ανάκληση της αποφυλάκισης, καθώς δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διέμενε.
Ο ίδιος έφθασε στη Γερμανία χωρίς διαβατήριο μέσω Αυστρίας στις αρχές Νοεμβρίου του 2015. Στις 12 του ίδιου μήνα έκανε αίτηση για άσυλο, δηλώνοντας ανήλικος, ενώ τώρα βρίσκεται υπό κράτηση με τις κατηγορίες του βιασμού και της δολοφονίας μιας φοιτήτριας ιατρικής η οποία εργαζόταν ως εθελόντρια σε καταυλισμό προσφύγων.
Η άτυχη Maria Ladenburger, ήταν η κόρη υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ημέρα της δολοφονίας της επέστρεφε με το ποδήλατό της από πάρτι που είχε διοργανώσει το πανεπιστήμιό της στην πόλη Freiburg της Γερμανίας.
Η υπόθεση του 17χρονου Αφγανού, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές του μήνα, έχει εξοργίσει του γερμανούς πολιτικούς, όπως και την Άγκελα Μέρκελ. Ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere ασκεί δριμεία κριτική στην Ελλάδα, επειδή οι έρευνες της αστυνομίας, για τον εντοπισμό του 17χρονου δεν έγιναν τότε σε διεθνές επίπεδο, αλλά σε τοπικό.
«Πρόκειται για ένα πολύ εξοργιστικό περιστατικό. Θα πρέπει σίγουρα να συζητηθεί με την ελληνική πλευρά», τόνισε ο de Maiziere προσθέτοντας ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους εγκληματίες.
Ενήμερες για τα στοιχεία του Αφγανού ήταν από το 2013 οι γερμανικές αρχές, αναφέρουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. "Η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα. Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας", απαντούν με κοινό τους Δελτίο Τύπου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση του Αφγανού βαρυποινίτη τοποθετήθηκε και η Νέα Δημοκρατία. "Η υπόθεση του Αφγανού βαρυποινίτη αποτελεί τρανή απόδειξη του καταστροφικού νόμου Παρασκευόπουλου. Η αποφυλάκιση εγκληματιών και δη βαρυποινιτών δεν είναι πράξη επιείκειας και ανθρωπιάς, αλλά πράξη αναλγησίας απέναντι στα επόμενα θύματά τους", τονίζει ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!