Ευρώπη
Εγκαίνια για τoν αναστηλωμένο Απόστολο Ανδρέα της κατεχόμενης Κύπρου (φωτο)
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και απλότητας έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένο ναού του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, της κατεχόμενης Κύπρου.
Την πρώτη θεία λειτουργία και την ακολουθία των εγκαινίων του ναού της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα στην τελευταία άκρη της κατεχόμενης Κύπρου, στην Καρπασία, έκανε το περασμένο Σάββατο ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος.
Ο ναός έχει ανακαινιστεί και αναστηλωθεί, μετά από χρόνια, όλα όμως έγιναν χωρίς «τυμπανοκρουσίες» με τη συμμετοχή εγκλωβισμένων, ορισμένων πιστών από τις ελεύθερες περιοχές και προς το τέλος κάποιων ξένων περιηγητών. Αυτή η «μικρή» αριθμητικά συμμετοχή και οι μελωδίες των εξαίρετων ψαλτών, συνέβαλαν στο να παρακολουθήσουν όλοι τα γενόμενα με πραγματική κατάνυξη, δηλαδή με συναίσθημα βαθιάς ευλάβειας και ψυχικής ανάτασης. Από επώνυμους παραβρέθηκε μόνο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης.
Παρόλο που η εκκλησία της Μονής, κτίσμα του 19ου αιώνα, είχε εγκαινιαστεί από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Σωφρόνιο το 1867, έπρεπε, κατά την κρίση του Επισκόπου Χριστόφορου, να γίνουν νέα εγκαίνια, λόγω των εκτεταμένων εργασιών, που προηγήθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αλλά κυρίως, διότι είχαν αφαιρεθεί από την Αγία Τράπεζα τα Άγια Λείψανα, που εναπόθεσε ο αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος.
Τα εγκαίνια (η καθιέρωση) του ναού αρχίζουν από την προηγουμένη μέρα, στην περίπτωση του Αποστόλου Ανδρέα ήταν η Παρασκευή, όταν ο Επίσκοπος Καρπασίας κόμισε μέσα σε ένα Άγιο Δισκάριο τα Ιερά Λείψανα, τα οποία εναπόθεσε πάνω στην Αγία Τράπεζα. Ακολούθως ψάλθηκε η λεγόμενη Ακολουθία της Υποδοχής με τροπάρια μαρτυρικά και άλλα. Στη συνέχεια, τελέστηκε μέγας αρχιερατικός Εσπερινός.
Το Σάββατο το πρωί, μετά την απόλυση της ακολουθίας του Όρθρου, ξεκίνησε η κυρίως τελετή των εγκαινίων με μία σύντομη προσευχή μπροστά στην Αγία Τράπεζα, με την οποία ο Επίσκοπος παρακάλεσε τον Χριστό «να αναδείξει και μας μιμητές των Αγίων Μαρτύρων». Πρώτα έγινε τρεις φορές λιτανεία γύρω από τον ναό, του οποίου είχαν κλείσει οι θύρες. Ο Επίσκοπος Καρπασίας, ενδεδυμένος την αρχιερατική του στολή έφερε στο κεφάλι του το Άγιο Δισκάριο με τα Ιερά Λείψανα, τα οποία ήταν καλυμμένα. Προπορεύονταν οι ιερείς, εκ των οποίων ο ένας έφερε το Ιερό Ευαγγέλιο, οι διάκονοι με τα θυμιατά, και ακολουθούσαν οι πιστοί.
Σε κάθε στάση στη δυτική θύρα του ναού διαβάζονταν αποστολικές και ευαγγελικές περικοπές και αναπέμπονταν δεήσεις. Στην τρίτη και τελευταία στάση μπροστά από τη δυτική θύρα του ναού ο Επίσκοπος Καρπασίας, κτυπώντας με την ράβδο του πάνω σε αυτή, πρόσταξε με στεντόρεια φωνή: «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών· και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο βασιλεύς της δόξης». Ένας άνδρας, ο μόνος που είχε μείνει στον ναό, απάντησε: «Τις εστίν ούτος ο βασιλεύς της δόξης». Και η ανταπάντηση του Επισκόπου: «Κύριος κραταιός και δυνατός…». Αυτό έγινε τρεις φορές, οπότε άνοιξε η θύρα και έγινε η είσοδος του Επισκόπου με τα Λείψανα, των ιερέων, των ψαλτών και των πιστών.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας εναπόθεσε τα Ιερά Λείψανα στην Αγία Τράπεζα και τους έβαλε τρεις φορές Άγιο Μύρο, ευχόμενος να είναι «αιωνία η μνήμη των κτητόρων του Αγίου Οίκου τούτου». Τα ασφάλισε σε ειδική θήκη και τα τοποθέτησε στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας σε ειδική οπή που ονομάζεται «φυτόν». Πάνω έριξε μαρμαρόσκονη και κηρομαστίχη. Το μίγμα αυτό αποτελείται από καθαρό κερί, μαστίχα, σμύρνα, αλόη, θυμίαμα, ρητίνη και λάδανο. Αυτά συμβολίζουν τα μύρα με τα οποία ο Ιωσήφ, ο από Αριμαθαίας, άλειψε το Σώμα του Κυρίου. Αφού σφραγίστηκε το «φυτόν», ο Επίσκοπος φόρεσε πάνω από την αρχιερατική στολή του έναν λευκό χιτώνα, που ονομάζεται σάβανο, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το Άγιο Σώμα του Κυρίου και διάβασε ευχή, παρακαλώντας το Θεό να στείλει το Πανάγιο Πνεύμα και να αγιάσει τον ναό.
Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Καρπασίας ευλόγησε μια ποσότητα χλιαρού νερού, σύμβολο του Αγίου Πνεύματος και το έριξε σταυροειδώς στην Αγία Τράπεζα. Με λευκά σαπούνια την έπλυνε και με σφουγγάρια τη στέγνωσε.
Ράντισε πάλι την Αγία Τράπεζα με ειδικά αρώματα και αφού δόξασε τον Θεό, σταύρωσε την Αγία Τράπεζα με Άγιο Μύρο, το οποίο άλειφε με τα χέρια του.
Μετά, τοποθετήθηκαν οι εικόνες των τεσσάρων Ευαγγελιστών, αποτυπωμένες σε λινό ύφασμα στις τέσσερις γωνίες της Αγίας Τραπέζης, επειδή με τα Ευαγγέλια τους συνέβαλαν στη στερέωση της Εκκλησίας.
Η πλάκα της Αγίας Τράπεζας σκεπάστηκε από τον Χωρεπίσκοπο, με την βοήθεια των ιερέων, με ένα λευκό ύφασμα που ονομάζεται «κατασάρκιο» και δεν αφαιρείται ποτέ. Πάνω του τοποθετήθηκαν τα επίσημα καλύμματα, το Αρτοφόριο, το κανδήλι και το Ευαγγέλιο. Ο κ.κ. Χριστοφόρος με ένα πινέλο, εμβαπτισμένο σε κηρομαστίχη και Άγιο Μύρο, σχημάτισε το μονόγραμμα του Χριστού (ΧΡ) στο Ιερό και σε άλλα σημεία του ναού.
Ακολούθως άναψε την κεντρική αργυρή κανδήλα του τέμπλου, ενώ οι ιερείς άναψαν τις υπόλοιπες -επίσης αργυρές - κανδήλες.
Στο σημείο αυτό, η ακολουθία των εγκαινίων ολοκληρώθηκε και άρχισε η πρώτη Θεία Λειτουργία στον ναό του Αποστόλου Ανδρέα.
Σε ομιλία του ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας, αφού περιέγραψε και εξήγησε την ακολουθία των εγκαινίων, τόνισε ότι «αυτό που κάναμε σήμερα, κατά αναλογία, ομοιάζει με την Πεντηκοστή, όπου οι μαθητές δέχθηκαν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος».
Τα Ιερά Λείψανα, σημείωσε, τοποθετήθηκαν γιατί η Εκκλησία θεμελιώνεται και στηρίζεται στους μάρτυρες της, οι οποίοι έγιναν μέτοχοι του Αγίου Πνεύματος και μαρτύρησαν για τον Χριστό. «Ο σκοπός των εγκαινίων δεν είναι μόνο ο αγιασμός του ναού, αλλά και δικός μας με τον πνευματικό αγώνα και την αληθινή ζωή» τόνισε ο κ.κ. Χριστοφόρος.
Στην ακολουθία των εγκαινίων και στη θεία λειτουργία, συμμετείχαν ο οικονόμος π. Ζαχαρίας, «ο φύλακας άγγελος» του Αποστόλου Ανδρέα και των άλλων ναών της Καρπασίας, οι αρχιμανδρίτες Αστέριος από την Ελλάδα, αδελφός του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, Γρηγόριος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, οι πρωτοπρεσβύτεροι Σάββας, Μιχαήλ και Κυριακός , ο οποίος συντήρησε το τέμπλο του ναού και δύο διάκονοι.
Πριν από την απόλυση της θείας λειτουργίας, με υπόδειξη του Χωρεπισκόπου, ψάλθηκε πολυχρονισμός για τον οικονόμο πατέρα Ζαχαρία. Ο Χωρεπίσκοπος Χριστοφόρος τόνισε: «Το γεγονός ότι φθάσαμε σε αυτή την ημέρα και εορτάζουμε τα εγκαίνια της Μονής μας οφείλεται στον πατέρα Ζαχαρία, ο οποίος ήταν όλα αυτά τα χρόνια εδώ» . Τέλος, ευχήθηκε ο Θεός να δώσει στον πατέρα Ζαχαρία «ακόμη έτη πολλά για να συνεχίσει να κρατά και να υπηρετεί την Μονή μας».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!