Ευρώπη
Ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας στον ΑΝΤ1 για προσφυγικό και Brexit (βίντεο)
Τον φόβο της διάλυσης της ΕΕ επισημαίνει ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, μιλώντας στον Νικόλα Βαφειάδη!
Ξεκάθαρη θέση στο προσφυγικό από την ΕΕ με ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και παραμονή προσφύγων και μεταναστών κοντά στις ζώνες των συγκρούσεων ζητά, μέσω του ΑΝΤΕΝΝΑ, ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας Βίτολντ Ουασικόσφκι.
«Μετεγκατάσταση με τη βία δεν γίνεται αφού στο τέλος, πρόσφυγες και μετανάστες καταλήγουν στις πλουσιότερες χώρες», επισημαίνει ο Βίτολντ Ουασικόσφκι και προσθέτει πως «η Πολωνία, μια χώρα που έχει υποδεχθεί ενάμισι εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, στηρίζει και 10 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία που ζουν στο Λίβανο».
Τονίζει πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες του προβλήματος που είναι οι ανεπίλυτες κρίσεις στη Συρία και τη Λιβύη, οπότε πρέπει να συνεργασθούμε μεταξύ μας, να ασκήσουμε πίεση στα μέρη της σύρραξης να σταματήσουν και να βρεθεί λύση».
Παράλληλα, σημειώνει ότι το Brexit αλλάζει ουσιαστικά την ευρωπαϊκή ατζέντα. «Αρχίσαμε νομίζω να συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης μερικά χρόνια πριν αμέσως μετά την οικονομική κρίση που άρχισε το 2008-2009. Και τους τελευταίους λίγους μήνες η διαδικασία της συζήτησης του μέλλοντος της Ευρώπης έχει επιταχυνθεί περαιτέρω εξαιτίας του Brexit» λέει ο Βίτολντ Ουασικόσφκι.
Διότι, όπως εξηγεί, «χάνουμε την δεύτερη οικονομία της Ευρώπης και Πέμπτη στον κόσμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε οφείλουμε να δούμε όχι μόνο πώς θα πάρουμε διαζύγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο, πώς θα σχηματοποιήσουμε τη μελλοντική σχέση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΒ αλλά επίσης πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μετασχηματίσουμε την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τέλος, ο φιλέλληνας Πολωνός υπουργός ζητά η Ευρώπη να ανακαλύψει ξανά τις ιδρυτικές της αξίες.
«Πρέπει να σκεφτούμε αν θα έπρεπε να δημιουργήσουμε απλώς μια καλύτερη Ευρώπη ή μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε, όπως το κάνουμε για δεκαετίες, περισσότερη Ευρώπη, ομοσπονδιακή Ευρώπη ή μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε πώς να προστατεύσουμε τις βασικές αξίες, τις βασικές ελευθερίες που περιλαμβάνονται στις βασικές Ευρωπαϊκές Συνθήκες;» καταλήγει ο Βίτολντ Ουασικόσφκι.