Ευρώπη
FT: Τι θα συμβεί αν η Βρετανία ψηφίσει Brexit
Στη σκιά της δολοφονίας της Τζο Κοξ, από υποστηρικτή της ακροδεξιάς, το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit. Έτοιμο το plan B των Ευρωπαίων.
Σε ελάχιστες ημέρες, το βρετανικό εκλογικό σώμα θα έρθει αντιμέτωπο με τη σημαντικότερη απόφασή του εδώ και πάνω από μια γενιά –το αν θα παραμείνει στην ΕΕ.
Παρότι η καμπάνια υπέρ της εξόδου υποστηρίζει πως η απόφαση υπέρ της παραμονής αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, το αντίπαλο στρατόπεδο ισχυρίζεται ότι μια λύση των δεσμών με τις Βρυξέλλες θα είναι άλμα στο σκοτάδι.
Ωστόσο, σχέδια και υποσχέσεις σχετικά με το Brexit έχουν ήδη δοθεί πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου –και παρά την πρωτόγνωρη φύση μιας τέτοιας κίνησης, μεγάλο μέρος του τι θα περιλαμβάνει ένα Brexit μπορεί να προβλεφθεί, σύμφωνα με τη μετάφραση του άρθρου των FT από το euro2day.
Ακολουθεί μια επιλογή ειδήσεων και ανάλυσης των Financial Times για τα βήματα που έπονται του Brexit.
Η υπόσχεση: Η Βρετανία θα προσπαθήσει να φύγει από την ΕΕ μέχρι το 2019 και θα είναι έτοιμη να αψηφήσει τις Βρυξέλλες στους νόμους για τη μετανάστευση, σύμφωνα με υπουργό που ηγείται του στρατοπέδου υπέρ του Brexit.
Το ρίσκο: ο Τζορτζ Όσμπορν, υπουργός Οικονομικών, έχει προειδοποιήσει για μαύρη τρύπα 30 δισ. στερλινών στα δημόσια οικονομικά αν η Βρετανία αποφασίσει να φύγει στις 23 Ιουνίου.
Τα άμεσα επακόλουθα: ο Ντέιβιντ Κάμερον πιθανότατα θα έρθει αντιμέτωπος με το τέλος της καριέρας του ως πρωθυπουργός, καθώς θα παραμεριστεί η συμμετοχή στην ΕΕ.
Η πολιτική: τα πολιτικά και θεσμικά ερωτήματα που θα προκύψουν από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης, θα «ανοίξουν» μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας σχετικά με τη Βρετανία και την ΕΕ.
Η νομική ανάλυση: το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν αποτελεί εντολή. Το τι θα συμβεί μετά είναι θέμα πολιτικό και όχι νομικό.
Η τεχνική πλευρά: το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, αφότου θέσει σε λειτουργία τη διάταξη εξόδου των ευρωπαϊκών συνθηκών. Παράταση των συζητήσεων έπειτα από αυτό, θα απαιτήσει ομοφωνία εντός της ΕΕ.
Τα οικονομικά: η επικρατούσα άποψη στον επαγγελματικό χώρο είναι σαφής –η αποχώρηση από την ΕΕ θα χτυπήσει την ανάπτυξη. Το μέγεθος του αντίκτυπου θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το εμπόριο, η παραγωγικότητα και η ξένη άμεση επένδυση. Αλλά οι υπέρμαχοι του Brexit επιχειρηματολογούν ότι η οικονομία θα ανθίσει εκτός της ΕΕ.
Η μετανάστευση: η εισροή-ρεκόρ των Ευρωπαίων, έχει αποδειχθεί ισχυρή ώθηση για την καμπάνια Leave. Περίπου τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, δε θα πληρούν τις προϋποθέσεις για έκδοση βίζα βάσει του τρέχοντος πλαισίου για εργαζομένους από χώρες εκτός ΕΕ, σε περίπτωση που η Βρετανία φύγει από το μπλοκ. Ωστόσο, τέτοιου είδους περιορισμοί ενδέχεται να εφαρμοστούν σε νεοφερμένους και όχι τόσο σε Ευρωπαίους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα.
Επιλογές στο εμπόριο: κορυφαίοι υποστηρικτές της Leave τονίζουν ότι δε θα προσπαθούσαν να μπουν στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά –η οποία απαιτεί την ελεύθερη μετακίνηση της εργασίας. Αντ' αυτού, θα επεδίωκαν μια εμπορική συμφωνία με το μπλοκ. Η διαχείριση του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αντιστοιχεί στο 80% του βρετανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θα αποτελούσε πολύ σημαντικό σημείο.
Η ευρωπαϊκή αντίδραση: οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εντείνει τις μυστικές συζητήσεις επάνω σε μια ΕΕ χωρίς τη Βρετανία, καταστρώνοντας ένα σχέδιο Β που εστιάζει σε στενότερη συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα.
Στη σκιά της δολοφονίας της Τζο Κοξ το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit
Σοκαρισμένη είναι η διεθνής κοινή γνώμη στον απόηχο της στυγερής δολοφονίας της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, από έναν εξτρεμιστή που ακούστηκε να φωνάζει «Πρώτα η Βρετανία».
Το θύμα δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς από τον δράστη έξω από βιβλιοθήκη στο Μπίρστολ της βόρειας Αγγλίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης την κλώτσησε ενώ ήταν αιμόφυρτη στο πεζοδρόμιο πριν απομακρυνθεί από το σημείο.
Παρά την εσπευσμένη διακομιδή της με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή, η 41χρονη Κοξ υπέκυψε στα τραύματά της αργά το απόγευμα της Πέμπτης.
Θύμα "στοχευμένης επίθεσης" ήταν η Τζο Κοξ, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.Οι αστυνομικές αρχές σημείωσαν ότι οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη για τη δολοφονία της 41χρονης Κοξ στρέφονται κατά προτεραιότητα στο ενδεχόμενο να ήταν μια πράξη "ακροδεξιού εξτρεμισμού". Εξετάζονται όμως επίσης τα πιθανά ψυχολογικά προβλήματα του υπόπτου, ενός άνδρα 52 ετών ο οποίος παραμένει υπό κράτηση και ανακρίνεται, όπως είπε η Ντι Κόλινς, η προσωρινή αρχηγός της αστυνομίας του Γουέστ Γιορκσάιρ, στη βόρεια Αγγλία.
Φαίνεται πως δεχόταν απειλητικά μηνύματα, η Τζο Κοξ και είχε επικοινωνήσει με την αστυνομία η οποία είχε συλλάβει έναν άνδρα τον περασμένο Μάρτιο μεταδίδει το Reuters και σύμφωνα με τις αρχές ο άνδρας δεν ήταν ο 52χρονος που συνελήφθη χθες.
Ο 52χρονος Τόμας Μερ που συνελήφθη εμφανιζόταν ως υποστηρικτής της ακροδεξιάς οργάνωσης του Λονδίνου «Springbok Club» σε διαδικτυακό της περιοδικό, το οποίο είχε κατά το παρελθόν στηρίξει το καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον Independent. Η αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων Southern Poverty Law Center γνωστοποίησε οτι πρόκειται για έναν «αφοσιωμένο υποστηρικτή» μιας «Εθνικής Συμμαχίας», που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ».
Όσον αφορά τις πιθανές διασυνδέσεις του με νεοναζιστικούς κύκλους, η εφημερίδα Guardian γράφει ότι στο σπίτι του βρέθηκαν ναζιστικά σύμβολα καθώς και ακροδεξιά αναγνώσματα, μεταξύ των οποίων και ένα εγχειρίδιο για την κατασκευή πιστολιών. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο 52χρονος, που ζούσε μόνος του εδώ και 20 χρόνια, μετά τον θάνατο της γιαγιάς του, ήταν συνδρομητής στο νοτιοαφρικανικό περιοδικό S.A. Patriot που εκδίδεται από την οργάνωση υπέρ του απαρτχάιντ White Rhino Club.
Δείτε εδώ το χρονικό
Σύμφωνα με τον αδελφό του φερόμενου ως δράστη, τον Σκοτ Μέιρ, ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή.
«Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος», δήλωσε ο Σκοτ Μέιρ στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια», πρόσθεσε.
Ο σύζυγός της, ο Μπρένταν Κοξ, απηύθυνε το εξής συγκλονιστικό μήνυμα λίγες ώρες μετά τη δολοφονία της:
«Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις ζωές μας. Πιο δύσκολου, πιο επώδυνου, λιγότερο χαρούμενου, με λιγότερη αγάπη. Εγώ και οι φίλοι και η οικογένεια της Τζο θα δουλέψουμε κάθε στιγμή της ζωής μας για να αγαπούμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και για να πολεμήσουμε το μίσος που σκότωσε την Τζο.
Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και αγωνίστηκε δυναμικά γι 'αυτό κάθε μέρα της ζωής της, είχε ένα πάθος για τη ζωή που θα εξαντλούσε τους περισσότερους.
Θα ήθελε δύο πράγματα πάνω απ' όλα να συμβούν τώρα, ένα, τα πολύτιμα παιδιά μας να πλημμυρίσουν με αγάπη και, δύο, να ενωθούμε όλοι για να πολεμήσουμε το μίσος που την σκότωσε. Το μίσος δεν έχει ηθική, φυλή ή θρησκεία, είναι δηλητηριώδες.
Η Τζο δεν λυπόταν για τη ζωή της, έζησε κάθε μέρα της στο μάξιμουμ».
Όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για αύριο Σάββατο στο πλαίσιο της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναβάλλονται, με αφορμή τη δολοφονία της βουλευτίνας Τζο Κοξ, ανακοίνωσαν και τα δύο στρατόπεδα.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!