Ευρώπη
Συναγερμός για τον “εγκέφαλο” των επιθέσεων στις Βρυξέλλες
Συνεργός του Αμπντεσλάμ ο 25χρονος καταζητούμενος. Δύο αδέλφια μεταξύ αυτών που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες. Συνεχίζονται οι έρευνες. Σε βαρύ πένθος το Βέλγιο.
Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει στο Βέλγιο και τις γύρω ευρωπαϊκές χώρες οι δυνάμεις ασφαλείας του Βελγίου, προκειμένου να συλλάβουν τον 25χρονο ισλαμιστή που θεωρείται «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.
Οι αρχές διέψευσαν το ρεπορτάζ βελγικής εφημερίδας που έγραψε ότι ο φυγάς είχε συλληφθεί στο προάστιο Αντερλέχτ της βελγικής πρωτεύουσας. Το DNA του βρέθηκε σε δύο ζώνες σε εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, καθώς και σε ένα διαμέρισμα των Βρυξελλών, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ως καταφύγιο ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ.
Νωρίτερα, οι βελγικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι αδελφοί Ελ Μπακράουι, δύο καταζητούμενοι, ως χθες για εγκληματικές αλλά όχι για τρομοκρατικές πράξεις, είναι δύο εκ των καμικάζι που προκάλεσαν το μακελειό στις Βρυξέλλες. Ο ένας εξ αυτών, ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, έδρασε στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ και ο άλλος, ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, στη στάση του μετρό στο Μαλμπέκ.
Στη φωτογραφία (ένα καρέ από το βίντεο ασφαλείας του αεροδρομίου) όπου εικονίζονται οι τρεις άνδρες, ο δράστης στη μέση, ο ένας από τους δύο καμικάζι, ταυτοποιήθηκε χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά του. Πρόκειται για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου 1986 και είναι βελγικής υπηκοότητας. Θεωρείται ότι ο ίδιος σκοτώθηκε κατά την επίθεση.
Ως προς τους δύο άλλους τρομοκράτες που εικονίζονται στη γνωστή φωτογραφία, ο ένας εκτιμάται ότι είναι επίσης νεκρός, ενώ ο δεύτερος, ο 25χρονος Ναζίμ Λαχράουι, αυτός με τα γυαλιά και το καπέλο, που φέρεται ως συνεργός του Αμπντεσλάμ και «εγκέφαλος» της επίθεσης, διέφυγε και καταζητείται.
Σημειώνεται ότι η βαλίτσα του διαφυγόντος που τελικώς δεν εξερράγη, περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών, ενώ, αντιθέτως από την εικόνα που υπήρχε ως σήμερα, δεν βρέθηκαν όπλα των καμικάζι στο αεροδρόμιο.
Οι Βελγικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι σε ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι των καμικάζι στις Βρυξέλλες βρέθηκε ένας υπολογιστής, στον οποίο ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας, είχε αφήσει τη διαθήκη του, στην οποία δηλώνει ότι "δεν ξέρει πια τι να κάνει" γιατί "τον καταζητούν οι πάντες".
Στη "διαθήκη" αυτή ο Ελ Μπακράουι εμφανίζεται σε σύγχυση και δεν κάνει καμία αναφορά στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Φρεντερίκ Φαν Λέου, που διάβασε αποσπάσματα αυτού του κειμένου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ελ Μπακράουι γράφει ότι είναι "πάντα κυνηγημένος, δεν ξέρει πια τι να κάνει, τον ψάχνουν παντού, δεν είναι πια ασφαλής". Προσθέτει μάλιστα ότι, "αν καθυστερήσουν κι άλλο, κινδυνεύουν να βρεθούν δίπλα του στο κελί", κάτι που ερμηνεύεται ως αναφορά στον Σαλά Αμπντεσλάμ, τον ύποπτο για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Φαν Λέου, ο υπολογιστής βρέθηκε σε έναν κάδο στον ίδιο δρόμο της κοινότητας Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου οι αστυνομικοί, ερευνώντας ένα διαμέρισμα, ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, πυροκροτητές και μια βαλίτσα "γεμάτη με καρφιά και μπουλόνια".
Η έρευνα στο διαμέρισμα έγινε χάρη στη μαρτυρία ενός οδηγού ταξί ο οποίος αναγνώρισε τους τρεις υπόπτους από τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης. Ο οδηγός είπε στις αρχές ότι νωρίς το πρωί είχε μεταφέρει στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών τους τρεις άνδρες. Οι έρευνες θα συνεχιστούν ανέφεραν οι αρχές διευκρινίζοντας ότι οι νεκροί είναι 31 και οι τραυματίες 270 εκ των οποίων πολλοί φέρουν βαρέα τραύματα. Ανέφεραν επίσης ότι προς το παρόν δεν έχουν πλήρη εικόνα των ταυτοτήτων των θυμάτων.
Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν ότι οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες συνδέονται με τη Γερμανία, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ από αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι γερμανοί πολίτες είναι μεταξύ των τραυματιών από τις επιθέσεις αυτές, ενώ είναι επίσης πιθανό Γερμανοί να περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών.
Σε τριήμερο πένθος το Βέλγιο
Το Βέλγιο θρηνεί τα θύματά του. Η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο πένθος με τις σημαίες μεσίστιες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στα κτίρια της ΕΕ. Στις 12:00 το μεσημέρι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα προς τιμήν των θυμάτων. Στην πλατεία Σούμαν, έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πλήθος κόσμου είχε βγει έξω από τα γραφεία, ενώ τα ελικόπτερα πετούσαν διαρκώς πάνω από την πόλη.
Την ίδια ώρα ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σάρλ Μισέλ, ο Βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου τήρησαν ενός λεπτού σιγή μέσα από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όλους τους Ευρωπαίους επιτρόπους. Στη συνέχεια μετέβησαν στο σταθμό Μάλμπεεκ για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ανάμεσα στα οποία, σύμφωνα με το βελγικό Τύπο, υπάρχουν σαράντα διαφορετικές εθνικότητες.
Εν τω μεταξύ, μουδιασμένη ακόμα από την τυφλή βία, η πόλη των Βρυξελλών προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς ρυθμούς της. Σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, ενώ οι δάσκαλοι συνέστησαν από χθες στους μαθητές να πάνε όλοι σήμερα στο σχολείο. Όμως τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Η παρουσία του στρατού στην πόλη είναι εμφανής. Σε πολλούς σταθμούς του μετρό υπάρχει στρατός στην είσοδο και γίνεται σωματικός έλεγχος στους επιβάτες. Στα σχολεία στο κέντρο των Βρυξελλών, υπάρχουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Ο φόβος είναι ακόμα εδώ, όσο κι αν οι πολίτες προσπαθούν να τον πολεμήσουν. «Νous sommes debout», (είμαστε όρθιοι), είναι μία από τις πιο διαδεδομένες φράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των πολιτών στα βελγικά ΜΜΕ, η θλίψη και η οργή είναι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα.
Η αναγνώριση των θυμάτων θα πάρει χρόνο
Την επομένη των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οι βελγικές αρχές εργάζονται επίπονα για να προσδιορίσουν την ταυτότητα και τον οριστικό απολογισμό των θυμάτων, που προέρχονται από 40 διαφορετικές χώρες.
"Δεν έχουμε οριστικό απολογισμό, αυτός παραμένει κατ' εκτίμηση: περίπου 30 θάνατοι και 250 τραυματίες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης κρίσεων που συστάθηκε μετά τις επιθέσεις. "Υπάρχουν πιθανόν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περισσότερες από 40 διαφορετικές εθνικότητες", δήλωσε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.
Χθες ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μαγέρ ανακοίνωσε πως υπήρχαν "πολλές εθνικότητες" μεταξύ των τραυματιών στο μετρό, προσθέτοντας πως η ταυτοποίησή τους θα "πάρει χρόνο" λόγω της "χαοτικής" κατάστασης. Προς το παρόν, μεταξύ των νεκρών, μόνο δύο πρόσωπα, μια Μαροκινή και μια Περουβιανή, έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα.
"Η κυβέρνηση του Περού ανακοινώνει με λύπη της τον θάνατο της συμπατριώτισσάς μας Αδέλμα Μαρίνα Ταπία Ρουίς, θύματος της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το περουβιανό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ταπία Ρουίς ζούσε στις Βρυξέλλες τα τελευταία έξι χρόνια. "Συνοδευόταν από τον σύζυγό της και τις δύο κόρες τους, από τις οποίες η μία έχει τραυματιστεί", δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Λίμα ο αδελφός του θύματος Φερνάντο Ταπία.
Η Μαροκινή που σκοτώθηκε, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί, βρισκόταν στο μετρό, σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP, που έκανε λόγο για άλλους τέσσερις Μαροκινούς οι οποίοι τραυματίστηκαν.
Στους τραυματίες περιλαμβάνονται επίσης πολλοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μεταξύ των οποίων τρεις μορμόνοι ιεραπόστολοι και ένας υπάλληλος της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι μορμόνοι, ο Ρίτσαρντ Νόρμπι, 66 ετών, ο Τζόζεφ Εμπέι, 20 ετών και ο Μέισον Γουέλς, 19 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, συνόδευαν στο αεροδρόμιο μια γαλλίδα συνάδελφό τους που μετέβαινε σε αποστολή στο Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ). Η Φάνι Ρέιτσελ Κλάιν, 20 ετών, είχε ήδη περάσει από τους ελέγχους ασφαλείας όταν ακούστηκε η μία από τις δύο εκρήξεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκκλησία των μορμόνων, που έχει την έδρα της στη Γιούτα (δυτικά).
Οκτώ Γάλλοι έχουν επίσης τραυματιστεί, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον πορτογάλο υφυπουργό πορτογαλικών κοινοτήτων Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο, τουλάχιστον 21 από τους τραυματίες έχουν την πορτογαλική υπηκοότητα.
Το Λονδίνο έκανε λόγο για τέσσερις βρετανούς τραυματίες, ενώ ένας πέμπτος, ο Ντέιβιντ Ντίξον, φέρεται ως αγνοούμενος. Η οικογένειά του δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει νέα του από χθες το πρωί. Εξάλλου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, πολλοί υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν επίσης τραυματιστεί.
Ο βραζιλιάνος πρώην μπασκετμπολίστας Σεμπάστιεν Μπελίν τραυματίστηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πολλά βελγικά ΜΜΕ που δημοσιεύουν μια φωτογραφία όπου εμφανίζεται πεσμένος στο έδαφος με τα πόδια σε μια λίμνη αίματος.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!