Γενικά
Ρωσικό υποβρύχιο πλήττει με πυραύλους Κρουζ τον ISIS (βίντεο)
Χτυπήματα ακριβείας από ρωσικό υποβρύχιο που επιχειρεί στη Μεσόγειο. Στα χέρια του Πούτιν το «μαύρο κουτί» του Σουχόι. Με «κλείσιμο» του Βοσπόρου απειλεί η Τουρκία.
Ισχυροποιεί την στρατιωτική της παρουσία στη περιοχή της Συρίας, η Ρωσία, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, η Ρωσία έπληξε για πρώτη φορά στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με πυραύλους Κρουζ (τύπου Kalibr) οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από το ρωσικό υποβρύχιο που επιχειρεί στην Μεσόγειο.
Ο Σόιγκου ενημέρωσε τον Βλαντιμιρ Πούτιν, ο οποίος έκανε μια δήλωση με πολλαπλή ανάγνωση, αφήνοντας για πρώτη αφορά απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, αναφέροντας, σύμφωνα με το Russia Today, «πρέπει να αναλύουμε όλα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης.
Οι πύραυλοι Kalibr (επιφανείας - επιφανείας) και οι KH101 (αέρος-επιφανείας) αποδείχθηκε ότι είναι μοντέρνοι και υψηλής ακρίβειας. Πλέον γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι είναι όπλα ακρίβειας, τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν και με συμβατικές και με πυρηνικές κεφαλές».
Στα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται και το «μαύρο κουτί» του Σουχόι που κατερρίφθη από τις τουρκικές δυνάμεις και ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι θα ανοιχτεί παρουσία ξένων εμπειρογνομώνων, προκειμένου να «λάμψει» η αλήθεια.
Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Τουρκία με την κατάρριψη του Σουχόι, προκάλεσε τη Ρωσία σε πολεμική σύρραξη, αλλά η Μόσχα επέδειξε μετριοπάθεια.
Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», η Τουρκία, διά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει για την δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στη βόρεια Συρία και για την ταχεία υλοποίηση των προτάσεων της, αναφορικά με την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό δυνάμεων των ανταρτών που ανήκουν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση.
Παράλληλα «μέτωπα»
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Ρωσία ενίσχυσε τις δυνάμεις της στην στρατιωτική της βάση στην Αρμενία, στέλνοντας πολλά ελικόπτερα της Πολεμικής της Αεροπορίας. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι με αυτήν την κίνηση επιδιώκει την αποφυγή μίας σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο η Άγκυρα και διεθνείς αναλυτές σημειώνουν το γεγονός και ως μια κίνηση με αποδέκτη την Τουρκία, καθώς τα ελικόπτερα εδρεύουν πλέον σε μικρή απόσταση από τα τουρκικά σύνορα.
Πάντως, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, διέψευσε δημοσίευμα εφημερίδας του Κουβέιτ, το οποίο αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία ανέπτυξε μία νέα αεροπορική βάση στο Σαϊράτ της Συρίας, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης Χομς, η οποία εν τω μεταξύ εκκενώθηκε σήμερα από αντάρτες και «παραδόθηκε» στο καθεστώς Άσαντ.
Εν τω μεταξύ, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη υπολειτούργησε την Τετάρτη, μετά από πληροφορίες για "ενδεχόμενη απειλή".
Απειλούν με «κλείσιμο» του Βοσπόρου
Η τουρκική πλευρά πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Τανζού Μπιλγκίτς, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις διελεύσεις ρωσικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου, αξιοποιώντας όρο της Συνθήκης του Μοντρέ.
Ερωτηθείς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Μπιλγκίτς απάντησε ότι «για την τουρκική κυβέρνηση, τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτό το στάδιο, αρκούν», συμπληρώνοντας ότι «διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ, προβλέπουν ρητά τον τρόπο με τον οποίο αυτή μπορεί να αναθεωρηθεί. Εμείς δεν ετοιμαζόμαστε να το κάνουμε. Μέχρι σήμερα, την εφαρμόσαμε με τρόπο διάφανο και σχολαστικό».
Σχολιάζοντας αναφορές περί συνομιλιών Ρωσίας-Κύπρου για την δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Μεγαλόνησο, ο Τανζού Μπιλγκίτς εκφράζει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμμαχικές συμφωνίες, δεν είναι δυνατό, με την εξαίρεση των εγγυητών, να υπάρξει στρατιωτική παρουσία τρίτης χώρας στο νησί. Τη θέση μας, τη γνωρίζουν εξαιρετικά καλά και η Ελληνοκυπριακή και η ρωσική πλευρά».
Διόλου τυχαίες είναι οι αναφορές τουρκικών ΜΜΕ ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν ένα «πρόσχημα» που εκμεταλλεύεται η Ρωσία, που επιχειρεί διεύρυνση της επιρροής της στην περιοχή.
Τουρκικά ΜΜΕ: ο Πούτιν εκμεταλλεύεται την κατάρριψη του Su-24
Όπως τονίζουν σε δημοσιεύματα τους, η Ρωσία έχει κάνει πρόσφατα κρούσεις, μεταξύ των άλλων και στην Αρμενία και στους Ελληνοκυπρίους, αναφέροντας ως βασικά βήματα του Πούτιν από τις 24 Νοεμβρίου κι έπειτα ότι:
-ζήτησε άδεια από τους Ελληνοκύπριους για ίδρυση στρατιωτικής βάσης στην Πάφο και χρήση του λιμανιού της Λεμεσού
-έστειλε στην Λατάκεια πολεμικό πλοίο, το «Moskova», εξοπλισμένο με συστήματα αεράμυνας, αυξάνοντας σε 13 τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Δυτική Μεσόγειο
-εγκατέστησε στην Λατάκεια σύστημα πυραύλων S-400, βεληνεκούς 400 χιλιομέτρων
-Σχεδιάζει την ίδρυση νέας βάσης στη Χομς της Συρίας
-διέταξε καταδιωκτικά αεροσκάφη, εξοπλισμένα με πυραύλους, να συνοδεύουν τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη
-ενίσχυσε την ρωσική παρουσία στην Αρμενία με ελικόπτερα Mi-24 και Mi-8 και
-Επέσπευσε την παράδοση συστοιχίας πέντε S-300 στο Ιράν.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!