Γενικά
Υγρός τάφος για 700 μετανάστες η Μεσόγειος
Η Ιταλική ακτοφυλακή αναζητά επιζώντες ανάμεσα στα πτώματα που επιπλέουν στο νερό. Συνεδριάζουν, εκτάκτως, την Δευτέρα οι ΥΠΕΣ και ΥΠΕΞ της ΕΕ.
Φόβους για εκατόμβη θυμάτων εκφράζουν τα σωστικά συνεργεία που «προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό», περίπου 220 χιλιόμετρα από το νησί Λαμπεντούζα όπως δήλωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι.
Τα θύματα, που αναζητούσαν την «Γη της Επαγγελίας» στην Ευρώπη, ενδεχομένως να φθάσουν έως και τα 700. Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 28 επιζώντων που διασώθηκαν από πορτογαλικό εμπορικό πλοίο.
Σε 49 ανεβάζει τον αριθμό των διασωθέντων από το ναυάγιο η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai. Οι επιζώντες, 28 σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, και 24 σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στη Σικελία. πρόσθεσε η ιταλική τηλεόραση.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων υπό σημαία Μάλτας.
Έκτακτη σύνοδος ΥΠΕΣ και ΥΠΕΞ της ΕΕ
Την οργάνωση κοινής έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτημα ανακοίνωσε η Κομισιόν, μετά τη νέα τραγωδία ανοικτά της Λαμπεντούζα.
«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, μετά από πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κ. Μονγκερίνι.
Η κ. Μογκερίνι χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους», ενώ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σειρά προτάσεων.
Ρέντσι: Η Ευρώπη μάρτυρας μια συστηματικής σφαγής
«Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ζήτησε έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής εξετάζει, ήδη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και θα λάβει τη σχετική απόφαση κατόπιν διαβουλεύσεων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.
Ο Τουσκ, εξάλλου, έγραψε στο Twitter ότι είχε επικοινωνία με ηγέτες χωρών της ΕΕ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέσα "αντιμετώπισης της κατάστασης".
Μάλτα: Η ΕΕ κλείνει τα μάτια
«Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.
Έκκληση του Πάπα
Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ολάντ: Θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο
Αν οι φόβοι που εκφράζονται ότι 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επιβεβαιωθούν, «θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Στην Ρώμη ο Αβραμόπουλος
Στη Ρώμη μεταβαίνει ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση. Ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Η πάγια θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα με περισσότερα μέσα, πολιτικά και οικονομικά, για τη συνολική αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών που φθάνουν διαρκώς στις ακτές της μεσογειακής Ευρώπης.
Ραχόι: Οι λέξεις πλέον δεν αρκούν
«Η απάντηση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη και οι λέξεις πλέον δεν αρκούν. Πρέπει να δράσουμε. Εμείς οι Ευρωπαίοι, διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία μας, αν δεν είμαστε ικανοί να αποτρέπουμε αυτές τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Σακελλαρίδης: Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακκελάρίδης
«Η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μας συγκλονίζει όλους. Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, που μαζί με τις ζωές κινδυνεύει να χαθεί και η ανθρωπιά μας, απαιτούνται πράξεις και όχι ωραία λόγια» προσθέτει ο κ. Σακελλαρίδης
«Η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε λοιπόν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή για τον πολιτισμό μας
«Η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα. Τη στιγμή που η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή φλέγονται, απαιτείται άμεσα μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, στη βάση των αρχών του δικαίου και της ανθρωπιάς» υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δραματικές εξελίξεις γύρω από το νέο ναυάγιο ανοιχτά των λιβυκών ακτών καθώς και η ελληνική πολιτική στο πρόβλημα των μεταναστευτικών-προσφυγικών θα τεθούν προς συζήτηση κατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Πανούση το πρωί της Δευτέρας.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!