ΗΠΑ - Καναδάς
Εισβολή στην Κούβα ετοίμαζε ο Χένρι Κίσινγκερ
Απόρρητα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από 38 χρόνια αποκαλύπτουν σχέδιο του τότε Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α Χένρι Κίσινγκερ, για επέμβαση στην Κούβα
Ένα από τα πλέον αγαπημένα, όσο και πολυσυζητημένα θέματα στην Αμερική αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι η αποκάλυψη των προθέσεων των Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσουν σε επέμβαση στην Κούβα κατά την διάρκεια της περιόδου του ψυχρού πολέμου.
Δεκαπέντε χρόνια μετά από την εισβολή στον κόλπο των χοίρων, το 1976 ο τότε Υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α, Χένρι Κίσινγκερ, είχε χαράξει μυστικά σχέδια για αεροπορικές επιδρομές στην Αβάνα. Τα έγγραφα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και εκδόθηκαν στο «Back Chanell to Cuba», το νέο βιβλίο του εξπέρ σε θέματα Κούβας William M. LeoGrande και του διευθυντή του Cuba Documentation Project, Peter Kornbluh.
Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που είδαν πλέον το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι ο Κίσινγκερ ενοχλήθηκε έντονα από την στρατιωτική εισβολή της Κούβας στην Αγκόλα και προχώρησε στην δημιουργία μιας άκρως μυστικής ομάδας από Αμερικανούς αξιωματούχους η οποία βρισκόταν σε συνεχή ετοιμότητα προκειμένου να επιβάλει αντίποινα στην Κούβα αν έπραττε εκ νέου στρατιωτικά εγχειρήματα σε άλλη Αφρικανική χώρα.
Τα σχέδια περιελάμβαναν εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές στην Αβάνα, επιθέσεις σε λιμάνια και στρατιωτικές βάσεις και την εγκατάσταση στρατευμάτων στο Γκουαντάναμο. Κύρια ανησυχία του Κίσινγκερ ήταν να μην εκλάβει η διεθνής κοινότητα, ως αδυναμία την στάση των Η.Π.Α απέναντι στην μικροσκοπική Κούβα, αν συνεχιζόταν η αδράνεια απέναντι στις προκλήσεις των Κουβανών.
Για το θέμα αυτό είχε πολύ έντονους διαλόγους με τον τότε πρόεδρο Φορντ. Η εκλογή όμως του Κάρτερ στις προεδρικές εκλογές του 1976, έδωσε τέλος στις πολεμικές φιλοδοξίες του παλαίμαχου πολιτικού.
Η αλήθεια είναι ότι ο Κίσινγκερ κατά την διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον Κάστρο, η κίνηση του τελευταίου όμως το 1975 να στείλει στρατεύματα στην Αγκόλα προκειμένου να αποκρούσει τις επιθέσεις των Νοτιοαφρικανικών στρατευμάτων και των δεξιών ανταρτών, διέλυσε την εύθραυστη εκεχειρία.
Κληθείς να σχολιάσει όλα αυτά ο 91 ετών σήμερα πολιτικός, απέφυγε κάθε πρόσκληση.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!