Ευρώπη
Εντολή Ποροσένκο για κατάπαυση του πυρός
Ο Ποροσένκο πρόσθεσε πάντως ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της συνόδου στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι θα διατάξει να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός αύριο Παρασκευή από την πλευρά των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων οι οποίες πολεμούν εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να αρχίσει η υλοποίηση ενός «σχεδίου κατά στάδια» για την ειρήνευση στη χώρα του.
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Ποροσένκο πρόσθεσε πάντως ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνει και θα φέρει αποτέλεσμα η σύνοδος της λεγόμενης ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας την Παρασκευή. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν απεσταλμένοιτης Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
«Στις 14:00 τοπική ώρα (σ.σ. και ώρα Ελλάδας) αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση (στο Μινσκ), θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου θα αρχίσει αύριο».
Εξάλλου, ο Ποροσένκο είπε ότι το NATO θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ο Ποροσένκο έκανε τις δηλώσεις έπειτα από μια συνάντηση με τους σημαντικότερους δυτικούς ηγέτες-με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας καθόταν ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Φρανσουά Ολάντ.
Νωρίτερα, η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει αυτό που αποκάλεσε "κόμμα του πολέμου" στο Κίεβο και υπογράμμισε πως υπολογίζει σε μια απάντηση εκ μέρους της ηγεσίας της Ουκρανίας και των ανταρτών των ανατολικών περιοχών στο σχέδιο του Κρεμλίνου για κατάπαυση του πυρός.
"Η άνοδος της αντιρωσικής ρητορείας που διαπιστώνουμε ακριβώς όταν υπάρχει μια ενεργή προσπάθεια για την αναζήτηση πολιτικής λύσης δείχνει ότι το κόμμα του πολέμου στο Κίεβο έχει δραστήρια εξωτερική στήριξη, στην προκειμένη περίπτωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του από το Κιργιστάν.
Αντιθέτως, πρόσθεσε, η Ρωσία "κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει" ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Λαβρόφ αναφερόταν στο σχόλιο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κρατήσει την πόρτα του ανοικτή για νέα μέλη.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα ειρηνευτικό σχέδιο, στο οποίο προτείνονται επτά βήματα, στα οποία περιλαμβάνονται ανταλλαγή αιχμαλώτων και δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για πρόσφυγες και εφόδια αρωγής.
Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα επιθυμεί να μάθει στις συνομιλίες που θα γίνουν την Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας τι σκέπτονται το Κίεβο και οι αντάρτες για το ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά κατέστησε σαφές ότι μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι σ' αυτό το σημείο ο πρωταρχικός στόχος.
"Θα θέλαμε να ακούσουμε την αντίδραση σ' αυτή την πρόταση από τα δύο αντιτιθέμενα μέρη, το Κίεβο και τη νοτιοανατολική Ουκρανία", δήλωσε. "Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και πρόσθετες προτάσεις ώστε να συμφωνήσουμε σε μια κοινή θέση".
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έχει επικρίνει το σχέδιο του Πούτιν, λέγοντας πως πραγματική πρόθεση του ρώσου προέδρου είναι "να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση".