Ευρώπη

24 Ιουλίου 2014 12:00

Η περιπέτεια των σορών της ΜΗ17 μόλις άρχισε

Οι πρώτες σοροί των επιβατών της πτήσης ΜΗ17 έφτασαν στην Ολλανδία, όπου θα ξεκινήσει η χρονοβόρα ταυτοποίησή τους.

-

Με μεσίστιες τις σημαίες και υπό την παρουσία του βασιλικού ζεύγους και του πρωθυπουργού της χώρας υποδέχτηκαν την Τετάρτη στο αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία τα πρώτα δύο αεροσκάφη με τα 40 από τα 298 πτώματα από τη συντριβή του Μπόινγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.

Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν εκπρόσωποι και από άλλες χώρες από τις οποίες υπήρχαν επιβάτες, καθώς και συγγενείς των θυμάτων σε ειδικά κλεισμένο χώρο.

Η υποδοχή έγινε με στρατιωτικές τιμές, σαν να ήταν θύματα πολέμου και η χώρα έχει κηρύξει τριήμερο πένθος.

Εκατοντάδες κόσμου συνόδευσαν τα 40 φέρετρα μέχρι τη στρατιωτική βάση, όπου θα γίνει η αναγνώριση των νεκρών, με βάση εξετάσεις DNA. Η διαδικασία που θα χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί.

Η Ολλανδία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο τόσο στη διαδικασία αναγνώρισης, όσο και στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, αφού από τους 298 νεκρούς οι 193 ήταν Ολλανδοί.

Σήμερα αναχωρούν ακόμα δύο αεροπλάνα με συνολικά 74 φέρετρα με προορισμό το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν.

Οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους βρίσκονται ήδη στα χέρια των ειδικών, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν έχουν υποστεί αλλοιώσεις.

Το πρωί της Πέμπτης η ιταλική εφημερίδα Corriere dela Sera δημοσιεύει συνέντευξη φιλορώσου αυτονομιστή ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη της ομάδας του για την κατάρριψη, διευκρινίζοντας ότι στόχος τους ήταν ουκρανικό μαχητικό, για το οποίο πέρασαν και το επιβατικό αεροσκάφος. Η παραδοχή αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά από άλλη, φιλορώσου διοικητή ο οποίος είπε ότι έχουν στην κατοχή τους πυραύλους bulk.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ναζίμπ Ραζάκ δήλωσε ότι «μπορεί να πάρουν εβδομάδες, ακόμα και μήνες μέχρι τα πτώματα των Μαλαισιανών επιβατών φτάσουν στη χώρα και τις οικογένειές τους. Οι δηλώσεις του έγιναν στην πρεσβεία της Ολλανδίας στη χώρα του, όπου βρέθηκε για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων, για τα θύματα της συντριβής.

Στο αεροσκάφος υπήρχαν 43 Μαλαισιανοί επιβάτες και 15 άτομα από το πλήρωμα.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας εξέφρασε επίσης την αγανάκτησή του για τα όσα ακολούθησαν της συντριβής, με τους φιλορώσους να εμποδίζουν την περισυλλογή των πτωμάτων και στοιχείων.

Θολό το μέλλον της Malaysian Airlines

Η συντριβή της πτήσης ΜΗ17 έρχεται λίγους μήνες μετά από την εξαφάνιση δεύτερου Μπόινγκ της Malaysian, το οποίο κατευθυνόταν στο Πεκίνο, από την Κουάλα Λουμπούρ, με 239 επιβαίνοντες.

Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ τραγωδίας που κατέχει αεροπορική εταιρεία, κάτι το οποίο κάνει πολλούς ειδικούς να πιστεύουν ότι το τέλος της Malaysian είναι κοντά.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Malaysian Airlines κουβαλά τη σημαία της Μαλαισίας, την εθνική της περηφάνια και τη φήμη της χώρας της. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει τη λειτουργία της ακόμα κι αν το κάνει με διαφορετική δομή από τη σημερινή της» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Βάσης Ειδικών στις Κρίσεις, στη Σιγκαμπούρη.

Η εταιρεία είχε ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει αλλαγές στη δομή της λειτουργίας της, από τον περασμένο Απρίλιο, με νωπή τη μνήμη της εξαφάνισης της πτήσης ΜΗ370. Ωστόσο τώρα έρχεται να αντιμετωπίσει τις συνεχείς ακυρώσεις πτήσεων.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)