Ευρώπη

03 Ιουνίου 2014 14:15

Ποιος είναι ο Φελίπε ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου;

Ο Φελίπε είναι ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου. Από τους ελάχιστους βασιλιάδες που δεν είναι ορφανοί, αφού ο πατέρας του παραιτήθηκε.

-

Φελίπε Χουάν Πάμπλο είναι το πλήρες όνομα του γιου του Χουάν Κάρλος, που διαδέχεται τον πατέρα του στον ισπανικό θρόνο. Ο 46χρονος πρίγκιπας έχει ανατραφεί για να καθίσει σε αυτήν τη θέση και όλα δείχνουν πως θα τα καταφέρει, αφού το 66% των Ισπανών-σύμφωνα με δημοσκοπήσεις- τον συμπαθούν.

Το ότι το όνομά του δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε σκάνδαλο, είναι ένα ακόμα αβαντάζ, σε σχέση με τον πατέρα και την αδελφή του, που προκάλεσαν σάλο με τα καμώματά τους τα τελευταία χρόνια. Την «τέλεια» εικόνα του συμπληρώνει το προφίλ του «καλού παιδιού» που καλλιεργεί σε όλη την ήσυχη ζωή του.

Παρόλο που στα έτη των σπουδών του ήταν πλέι μπόι, σε κάθε περίπτωση που ο θρόνος προέβαλλε τις ενστάσεις του, εκείνος απλά τις υπάκουε. Μέχρι τα 35 του χρόνια οπότε και γνώρισε τη Λετίθια, την οποία και έκανε μητέρα των δύο του παιδιών, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του να παντρευτεί μία διαζευγμένη δημοσιογράφο, η οποία επιπλέον είναι και εγγονή οδηγού ταξί. Η επιλογή του αποδείχθηκε σωστή και το ζευγάρι είναι πρότυπο οικογενειακής (και όχι βασιλικής) οικογένειας, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από την κοινή γνώμη.

Η αποστροφή ωστόσο για τη μοναρχία είναι έντονη, όσο συμπαθής και να είναι ο Φελίπε η πλειονότητα των Ισπανών τάσσεται κατά του θεσμού.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από τον 76χρονο βασιλιά Χουάν Κάρλος, χιλιάδες Ισπανοί, υψώνοντας την κόκκινη, χρυσή και μοβ σημαία της δεύτερης δημοκρατίας, η οποία είχε ανακηρυχθεί το 1931, βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας.


Προχωρά η διαδικασία διαδοχής του Χουάν Κάρλος

Οι αντίπαλοι της μοναρχίας στην Ισπανία οφείλουν να χρησιμοποιήσουν "τα νόμιμα εργαλεία", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, εκτιμώντας πάντως ότι το στέμμα εξακολουθεί να χαίρει "μιας πολύ πλειοψηφικής υποστήριξης" μετά την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος από το θρόνο.

"Όλοι αυτοί που θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιγνιδιού μπορούν να το κάνουν. Όμως οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που προβλέπονται από το νόμο", δήλωσε σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ.

"Καταθέστε αν θέλετε ενώπιον του κοινοβουλίου μια αναθεώρηση του Συντάγματος, αν αυτό το Σύνταγμα δεν σας αρέσει. Έχετε απολύτως το δικαίωμα να το κάνετε", πρόσθεσε εκτιμώντας πως "η μοναρχία χαίρει μιας πολύ πλειοψηφικής υποστήριξης στην Ισπανία".

Ενώ τα δύο σώματα του κοινοβουλίου πρέπει να ψηφίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες το νόμο περί διαδοχής, που θα φέρει στο θρόνο το μελλοντικό βασιλιά Φελίπε 6ο, ηλικίας 46 χρόνων, τα ισπανικά πολιτικά κόμματα παραμένουν στην πλειοψηφία τους φιλικά προς τη μοναρχία, αρχίζοντας από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η φθορά της μοναρχίας, τα προβλήματα υγείας του βασιλιά και τα σκάνδαλα που στιγμάτισαν το τέλος της βασιλείας του έκαναν να γεννηθεί με φυσικό τρόπο στην Ισπανία μια συζήτηση για την κατάργηση της μοναρχίας.

Σε μια χώρα όπου η υποστήριξη του θρόνου είναι ιστορικά ευμετάβλητη, πολλοί Ισπανοί, κυρίως μεταξύ των πιο νέων, δεν έχουν γνωρίσει την εποχή της μετάβασης μετά τη δικτατορία του Φράνκο (1939-1975), που ανέδειξε τον Χουάν Κάρλος σε ήρωα της δημοκρατίας.

Παράλληλα η οικονομική κρίση που διαρκεί από το 2008, έχει επιφέρει μια γενική απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς, μεταξύ των οποίων και στη μοναρχία. Η τάση αυτή εκφράσθηκε κατά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου με την ήττα των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο μικρών κομμάτων της αριστεράς τα οποία υποστηρίζουν την επιστροφή στη δημοκρατία.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)