Κοινωνία

18 Ιουνίου 2024 20:28

Δημοσίευμα BBC για θανάτους μεταναστών: Η απάντηση της Ελλάδας (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι 'Έλληνες λιμενικοί έχουν διασώσει πάνω από διακόσιους πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, απαντά η Ελλάδα στο BBC, μετά το ντοκιμαντέρ που στοχοποιεί την χώρα μας, για εγκλήματα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Δημοσίευμα BBC για θανάτους μεταναστών: Η απάντηση της Ελλάδας (βίντεο)
-

Της Δώρας Βογιατζάκη

43 εσκεμμένους θανάτους προσφύγων και μεταναστών χρεώνει το ντοκιμαντέρ του BBC στην Ελλάδα, την οποία κατηγορεί για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία με πυροβολισμούς και απαγωγές.

Ξεκίνησαν με τον Καμερουνέζο. Τον πέταξαν στη θάλασσα. Ένας άλλος από την Ακτή Ελεφαντοστού είπε δεν θέλω να πεθάνω , σώστε με, σώστε με. Μόνο το χέρι του ήταν πάνω από το νερό και το κορμί του κάτω. Αργά το χέρι γλίστρησε και το νερό τον κατάπιε” λέει μετανάστης από το Καμερούν.

“Το λιμενικό μας έδεσε με σχοινιά και μας βούλιαξε” λέει ο Μοχάμεντ, επιζών του ναυαγίου της Πύλου.

Μπλέκοντας διάφορα περιστατικά, το ναυάγιο της Πύλου, ένα βίντεο επαναπροώθησης που δημοσίευσαν οι New York Times και για το οποίο υπάρχει εν εξελίξει έρευνα, με στοιχεία από ΜΚΟ και την Τουρκική ακτοφυλακή, το ντοκιμαντέρ καταλήγει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή, η Φρόντεξ αλλά και συνολικά η Ε.Ε οδηγούν στο θάνατο απελπισμένους ανθρώπους. 

BBC - Δημοσίευμα - Λιμενικό 1

BBC - Δημοσίευμα - Λιμενικό 1

O Γιόνας Γκριμχεντεν, επικεφαλής θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex αναφέρει ότι «δολοφονία σημαίνει εσκεμμένη πράξη. Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αλλά δεν τους δολοφόνησαν απαραίτητα. Αυτή είναι η άποψή μου. Πέθαναν εξαιτίας των συνθηκών, αλλά δολοφονία σημαίνει μια προσχεδιασμένη και ηθελημένη ενέργεια».

Το στέλεχος της Φρόντεξ αναγκάστηκε, μάλιστα, να διακόψει τη συνέντευξη καθώς όπως λέει, ο δημοσιογράφος ήθελε να την καθοδηγήσει στα δικά του συμπεράσματα.

O Γιόνας Γκριμχεντεν λέει ότι «βάζετε στο στόμα μου λόγια που δεν είπα.

 Άλλη μία φορά και φεύγω. Λυπάμαι, δεν μπορώ να το υφίσταμαι».

 Μία εκ των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ ισχυρίστηκε πάντως ότι απέσπασε ομολογία για τις βιαιότητες από στέλεχος του λιμενικού στη Σάμο, προσεγγίζοντάς τον μέσω της εφαρμογής ραντεβού tinder, χωρίς να πει την ιδιότητά της.

Ο δημοσιογράφος Ρομι Βαν Μπαρσεν ρωτάει:

«- και τι κάνετε στη θάλασσα αν δείτε βάρκα με πρόσφυγες;

- Τους οδηγούμε πίσω.

Δηλαδή ρίχνετε σχοινί στη βάρκα, πώς;

- Ναι»

 Ο τουρκικός τύπος, υιοθετεί το ντοκιμαντέρ την ώρα όμως που η συνεργασία της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει απτά αποτελέσματα με συλλήψεις 330 διακινητών σε επτά μήνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαγιόρκα: Ντόπιοι διώχνουν τουρίστες από τις παραλίες (βίντεο)

Κούγιας - Κασσελάκης: Ο Λύτρας, η “αντρική συμπεριφορά” και τα χυδαία σχόλια για τον Τάιλερ

ΕΣΥ: “Κόπηκαν” στις εξετάσεις οι μισοί διοικητές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ