Πολιτική

18 Ιουνίου 2024 19:48

Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στη μάχη με τις φωτιές

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο Βασίλης Κικίλιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, για την μάχη με τις πυρκαγιές. Η αναφορά του στα πυροσβεστικά αεροσκάφη, την χρήση της τεχνολογίας και τον καθαρισμό των οικοπέδων.

Κικίλιας στον ΑΝΤ1:  Δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στη μάχη με τις φωτιές
-

Στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον ΑΝΤ1 μίλησε το απόγευμα της Τρίτης 18 Ιουνίου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πυρκαγιές, στα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπισή τους. Αναφέρθηκε στην πυρκαγιά του Μαρκοπούλου η οποία κατασβέσθηκε έγκαιρα μετά από τον εντοπισμό της από drone, ενώ μίλησε και για τα αεροσκάφη του πυροσβεστικού σώματος.

Δήλωσε πως όλες οι δυνάμεις, από τους εθελοντές πυροσβέστες, τον στρατό, την αστυνομία, έχουν διασπαρεί για να καταπολεμήσουν τις φωτιές. "Είμαστε ένα βήμα πριν το κόκκινο συναγερμό, βρισκόμαστε στο πορτοκαλί αυτή τη στιγμή".

Υπογράμμισε ότι "οι συνθήκες είναι ανυπέρβλητα δύσκολες" και υποσχέθηκε ότι θα "δώσουν μάχη για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές". Ζήτησε από όλο τον κόσμο να δώσει "την δέουσα προσοχή".

Σε ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας, απάντησε πως η σημερινή πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο εντοπίστηκε και κατσεσβέσθη άμεσα χάρις στη χρήση drone. "Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Έχουμε 25 drone στους τρεις ορεινούς τόπους της Αττικής. Τα drone χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων την τεχνητή νοημοσύνη και πετούν ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ωρο".

Κικίλιας - δελτίο

Ευχαρίστησε τους δωρητές των drone και δήλωσε πως το σύστημα αυτό θα επεκταθεί σύντομα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τόνισε βέβαια ότι "δεν θα καταφέρει να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα εντοπίζει γρήγορα τις εστίες. Οι συνθήκες είναι δύσκολες".

Αναφορικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων είπε πως χάρις στην ψηφιακή πλατφόρμα, περισσότερα απο 140.000 οικόπεδα έχουν καθαριστεί. Θέλησε να ευχαριστήσει όσους καθάρισαν τα οικόπεδα. "Ο κόσμος έχει μεγάλη συνεισφορά σε σχέση με πέρσι. Υπάρχουν και πολίτες που αδιαφορούν, αλλά για αυτό υπάρχει ο νόμος και τα πρόστιμα".

Κικίλιας - δελτίο

Μιλώντας για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δήλωσε πως ποτέ δεν είναι αρκετά. Είπε πως τα περισσότερα αεροσκάφη είναι παλιά και πως ο στόχος είναι η χώρα να έχει από το 2025 τα δικά της εναέρια μέσα. 

Τέλος αναφέρθηκε στην πυρκαγιά της Νιγρίτας,  λέγοντας πως είναι σε καλό επίπεδο η κατάσβεση της. "Υπάρχουν άλλες 50-100 φωτιές που σβήνονται". Για τον πυροσβέστη που τραυματίστηκε χθες στην Δράμα δήλωσε πως πήρε εξιτίριο και ζήτησε από όλον το κόσμο να τους βοηθήσει γιατί "αυτοί δίνουν μάχη. Δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στη μάχη με τις φωτιές".

Ειδήσεις σήμερα:

Μαγιόρκα: Ντόπιοι διώχνουν τουρίστες από τις παραλίες (βίντεο)

Κούγιας - Κασσελάκης: Ο Λύτρας, η “αντρική συμπεριφορά” και τα χυδαία σχόλια για τον Τάιλερ

ΕΣΥ: “Κόπηκαν” στις εξετάσεις οι μισοί διοικητές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ