Παιδεία-Θρησκεία
Βάσεις 2017: ποιες Σχολές θα πέσουν και πού υπάρχει άνοδος στα μόρια
Δείτε πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά επιστημονικό πεδίο.
Πτώση στα οικονομικά τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας έως και 1000 μόρια αναμένεται φέτος, όπως και στα Πολυτεχνεία της χώρας, όπως δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Την ίδια ώρα, ασαφές παραμένει το τοπίο στις ιατρικές σχολές, σε κάποιες από τις οποίες αναμένεται άνοδος και σε κάποιες άλλες πτώση των βάσεων, κάτι που θα συναντηθεί σε ολόκληρο το φάσμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Στο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών η μέση απόδοση των υποψηφίων είναι στα 17.477 μόρια, ενώ πέρυσι ήταν 11.066 μόρια, κάτι που προδιαγράφει μέση άνοδο του επιστημονικού πεδίου κατά 411 μόρια. Αυτή η επίδοση θα είναι μικρότερη στις κορυφαίες σχολές του πεδίου, όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες, όπου η αύξηση των βάσεων θα είναι της τάξης των 15-200 μόρια. Στις μεσαίες σχολές του ίδιου πεδίου, οι οποίες κινούνται κάτω από τις 16.000 μόρια, η άνοδος θα φτάσει στα 600 μόρια. Για το λόγο αυτόν, θα πρέπει να συμπληρωθούν πολύ προσεκτικά τα μηχανογραφικά δελτία, κι όχι βάσει των περσινών βάσεων εισαγωγής.
Στο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών η μέση επίδοση των υποψηφίων φέτος είναι μικρότερη κατά 350 μόρια από την αντίστοιχοι περυσινή. Συνεπώς, αναμένεται σημαντική πτώση σε όλο το βαθμολογικό φάσμα, που θα είναι εντυπωσιακή και στις περιζήτητες σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς απουσιάζουν οι καλές βαθμολογίες από το αυξημένης βαρύτητας μάθημα των Μαθηματικών.
Θα υπάρξει μία πτώση σε κεντρικά τμήματα του Μετσόβιου αλλά και στα φυσικομαθηματικά, που θα υπερβαίνει τα 500 μόρια, χωρίς να αποκλείονται και κάποιες εκπλήξεις. Οι πτώσεις των βάσεων όμως θα είναι φθίνουσες καθώς θα κινούμαστε προς τον βαθμολογικό «πυθμένα του πεδίου. Στο πεδίο αυτό, άλλωστε οι εισακτέοι θα είναι οριακά λιγότεροι από τις θέσεις που προσφέρονται σε αυτό.
Στο πεδίο των Επιστημών Υγείας θα υπάρξουν μικτές κινήσεις. Οι περιζήτητες ιατρικές σχολές θα διατηρήσουν τις βάσεις τους και μάλιστα η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να έχει μικρή άνοδο λίγων δεκάδων μορίων. Από τα 18.000 μόρια και κάτω, όμως, θα υπάρξουν κάποιες οριακές πτώσεις στο πεδίο, οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες στα τμήματα κάτω των 16.000 μορίων, καθώς η μέση επίδοση των υποψηφίων στο πεδίο αυτό θα είναι συνολικά μικρότερη κατά 372 μόρια από την αντίστοιχη περσινή.
Στο 4ο πεδίο, των Παιδαγωγικών Σπουδών (που θα καταργηθεί του χρόνου και τα τμήματα θα μοιραστούν στα υπόλοιπα πεδία) η μέση επίδοση των υποψηφίων είναι φέτος οριακά μεγαλύτερη κατά 100 μόρια και οφείλεται στον υπερδιπλασιασμό των τμημάτων του. Έτσι αναμένεται άνοδος βάσεων που θα φτάσει και τα 1.000 μόρια, ενώ κανένα τμήμα δεν θα πέσει κάτω από τη βάση.
Τέλος, στο πέμπτο πεδίο, των Οικονομικών Σπουδών, η μέση επίδοση φέτος είναι 10.528 ενώ πέρυσι ήταν 11.168. Η μέση πτώση βάσεων στο πεδίο θα είναι της τάξης των 640 μορίων. Η πτώση των βάσεων θα είναι εντυπωσιακή σε όλες τις κλίμακες, ιδιαίτερα σε όλες τις υψηλόβαθμες οικονομικές σχολές των αστικών κέντρων. Ίσως δεν είναι υπερβολικό να δούμε και πτώσεις έως και 1.500 μόρια σε τμήματα κεντρικών πανεπιστημίων.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!