Δικαιοσύνη

18 Ιουνίου 2016 18:02 Τελευταία ενημέρωση : -

Ένωση Δικαστών: Ο Πολάκης να αποδείξει όσα λέει

Παρέμβαση Τσίπρα ζητεί ο πρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων. Πολιτική αναταραχή και επείγουσα εξέταση από τον Άρειο Πάγο. Τι λένε οι δικηγόροι.

Ένωση Δικαστών: Ο Πολάκης να αποδείξει όσα λέει
-

Συνέχεια στην κόντρα με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας δίνουν σήμερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ο πρόεδρός της Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος ζητεί παρέμβαση του Πρωθυπουργού, για τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη.

«Η προσβολή στη δικαιοσύνη είναι βαριά και οφείλει ο υπουργός να αποδείξει όσα λέει» δήλωσε ο Δ.Ασπρογέρακας, τονίζοντας ότι, «το κακό με τις δηλώσεις Πολάκη έχει γίνει. Οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι ικανές να πλήξουν το θεσμό της δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ζήτησε να μην υπάρχει «καμία σκιά πάνω από τη δικαιοσύνη. Δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα» και συμπλήρωσε πως, « ό,τι υπάρχει πρέπει να διερευνάται. Όταν ανακαλύπτεις τέτοια πράγματα πρέπει να μπορείς και να το αποδείξεις και αυτό θα πρέπει να πράξει ο κύριος Πολάκης την ερχόμενη Τρίτη. Δεν έχουμε καμία διάθεση αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Υπάρχει και το εξής θέμα. Ποιος λύνει τις διαφορές των δικαστών με το κράτος;» , διερωτήθηκε.

Ο Παύλος Πολάκης σε ομιλία του στο Περιστέρι, είχε εξαπολύσει επίθεση στο Δικαστικό Σώμα, το οποίο κατηγόρησε για εμπλοκή του στο θάνατο του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία ζήτησε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κύκλοι του Προκόπη Παυλόπουλου, ωστόσο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν, κάνοντας σαφές ότι, το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Προέδρου.

Οι δηλώσεις όμως του Παύλου Πολάκη, προκάλεσαν και πολιτικές αναταράξεις, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, κράτησαν αποστάσεις από τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού, ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε επιχειρήματα από τον αναπληρωτή Υπουργό, παραίτησή του και παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης, μετά από το σάλο που προκλήθηκε, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, απολογήθηκε υποστηρίζοντας τις αρχικές του θέσεις.

Το ζήτημα όμως, δεν έληξε σε επίπεδο ανακοινώσεων, αφού η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις Πολάκη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγόρων Ελλάδος, επισημαίνει σε ανακοίνωση της,  ότι οι υπουργικές εξάρσεις, εν μέσω της νυκτός, ότι η δικαιοσύνη είναι αναξιόπιστη, από εμφανιζόμενους ως δήθεν ειδικούς, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή αφού οι τυφλές γενικόλογες και ανώνυμες αποκηρύξεις του δικαστικού σώματος υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στη Δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί  και το τελευταίο καταφύγιό του.


Σε σημερινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από πέντε Ενώσεις Δικαστών, κατηγορεί τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης, με γενικευμένες κατηγορίες που δεν στέκουν σε επιχειρήματα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση 

Θλιβερές , ανεπίτρεπτες και  ασύμβατες με την  συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών οι  δηλώσεις του υπουργού κ.Πολάκη, ο οποίος όχι μόνο αγνοεί και παραγνωρίζει τον κατά το Σύνταγμα θεσμικό ρόλο  της Δικαιοσύνης και συνακόλουθα των λειτουργών της, αλλά προσβάλλει και απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση και με ισοπεδωτικές  γενικεύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς,  υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, απαραίτητη σ' ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη  στον θεσμό της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και  για την οικονομική ανάπτυξη και  την λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα μας.

Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της Πολιτείας, με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εν όψει και των κρίσιμων περιστάσεων που βιώνει η Χώρα μας κάτω από ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες, με   σύμμαχο μόνο την πραγματικότητα, η οποία πρέπει να διαβαστεί σωστά.

Οι δημόσιες δηλώσεις για την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της ιδίως από όργανα  της πολιτικής εξουσίας, πρέπει, να λαμβάνουν υπόψη τον κεντρικό θεσμικό τους ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και να υπολογίζουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές  παραμέτρους,  απαραίτητες  για την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στους θεσμούς. Υπάρχει  μια σαφής διαχωριστική γραμμή  μεταξύ της σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα   κριτικής από την μια πλευρά  και της έλλειψης σεβασμού και  μειωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)