Γενικά

29 Μαρτίου 2016 10:59

Σταθερά πάνω από τους 50000 οι πρόσφυγες στη χώρα

Ασφυξία σε Ειδομένη και Πειραιά. Επιταχύνεται η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.

Σταθερά πάνω από τους 50000 οι πρόσφυγες στη χώρα
-

Στους 50.364 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Από αυτούς, οι 4.242 παραμένουν στα νησιά, ενώ οι νέες αφίξεις ανέρχονται σε μόλις 192. Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 14.698 άτομα, ενώ στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.874.

Μηδενικές είναι οι μεταναστευτικές ροές και σήμερα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά, καθώς δύο πλοία που κατέπλευσαν σήμερα το πρωί το "Blue star 1" και το "Διαγόρας" δεν μετέφεραν κανέναν μετανάστη και πρόσφυγα.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα (28.550). Από αυτούς, οι 11.370 διαμένουν στο camp της Ειδομένης και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε χώρους στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Καβάλα, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Κόνιτσα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, τα Γιαννιτσά και τη Βέροια.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ - 29/03/2016 - πρόσφυγες - Hot Spot

Ειδομένη: Έκλεισε και πάλι η σιδηροδρομική γραμμή

Έκλεισε εκ νέου η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, που είχε ανοίξει νωρίτερα το πρωί.

Πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν το άνοιγμα των συνόρων επέστρεψαν και πάλι πάνω στη γραμμή, την οποία κρατούσαν κλειστή επί σειρά ημερών.

Όση ώρα ήταν ανοιχτή η γραμμή, δεν πέρασε κάποια αμαξοστοιχία, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή περί τα 50 άτομα.

Λιμάνι - Πειραιάς - πρόσφυγες - μετανάστες - σκηνές

Ωστόσο, εχθές επικράτησε και πάλι ένταση στην Ειδομένη από ένα νέο φυλλάδιο που «ξεσήκωνε» τους πρόσφυγες.

Το έγγραφο που κυκλοφόρησε στην Ειδομένη, γραμμένο στα Αραβικά, προέτρεπε τους πρόσφυγες να φύγουν από τον καταυλισμό της Ειδομένης και μέσω Μαυροβουνίου και Κροατίας να περάσουν στην Αυστρία.

Επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Με τη διαδικασία του επείγοντος κατατίθεται, πιθανότατα αύριο, στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τα οποία απαιτούν νομικές διευθετήσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη Γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ). Όσο για την υφιστάμενη Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ίδιου υπουργείου, αυτή μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο νομοσχέδιο προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Δημήτρης Βίτσας, σε χτεσινοβραδινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, η αίτηση ασύλου θα εξετάζεται εντός μίας εβδομάδας, ενώ σε διάστημα άλλης μίας εβδομάδας θα εξετάζεται και η προσφυγή του αιτούντα. Ο κ. Βίτσας παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τη στελέχωση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για το 'Ασυλο, που όμως θα λυθεί με το νομοσχέδιο.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η Υπηρεσία Ασύλου θα έχει πλέον περιφερειακά γραφεία και αυτοτελή κλιμάκια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Ρόδο, ενώ σε κάποιες περιοχές θα μπορούν να γίνουν περισσότερα από ένα γραφεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Η Υπηρεσία Ασύλου θα στελεχωθεί από δημόσιους υπαλλήλους που θα μεταταχθούν, θα μεταφερθούν ή θα αποσπαστούν από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ ή από πρόσωπα που θα προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Εξάλλου, για τις γενικότερες ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος θα υπάρχει πρόβλεψη για την κατά παρέκκλιση πρόσληψη εποχιακού προσωπικού.

Με το νομοσχέδιο γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στη χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους αιτούντες αυτής (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013).

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία.

Τέλος, συστήνεται Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης με στόχο την εφαρμογή των πολιτικών ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι περίπου 20.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, αριθμό που τον χαρακτήρισε «εύκολα διαχειρίσιμο για τη χώρα».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)