Γενικά

23 Μαρτίου 2016 15:56

“Φεύγουν” και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τα hot spot των νησιών

Γιατί πήραν τέτοια απόφαση. Πού και πως θα συνδράμουν στο εξής για το Προσφυγικό. Έτοιμη να "σκάσει" η Ειδομένη.

“Φεύγουν” και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τα hot spot των νησιών
-

Όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στη Λέσβο και τη Σάμο σταματούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», οι οποίοι αντιτίθενται στη νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ακολουθώντας έτσι την ανάλογη κίνηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους. Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει τις δραστηριότητες διάσωσης και της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως και το πρόγραμμα παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στη Λέρο και το Αγαθονήσι.

Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι στη Λέσβο θα συνεχίσουν να λειτουργούν το διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο, όπου προσφέρονται στους νεοαφιχθέντες πρώτες βοήθειες, τις δράσεις θαλάσσιας διάσωσης στις βόρειες ακτές του νησιού και τις κινητές ιατρικές μονάδες για όσους βρίσκονται έξω από τα hotspots.

Γιατροί χωρίς Σύνορα

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γενική Διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Μαριέττα Προβοπούλου, «οι ΓΧΣ δεν ήταν ποτέ η μοναδική οργάνωση που παρείχε ιατρική φροντίδα στη Μόρια. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι θα δημιουργηθεί ένα κενό στη βοήθεια μετά την αποχώρησή μας» και προσθέτει: «Εμεις θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με τις κινητές μονάδες μας μετά την άφιξη στο νησί σε περιπτώσεις προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από το κέντρο της Μόριας. Επίσης, διερευνούμε την πιθανότητα να υποστηρίξουμε τα τοπικά νοσοκομεία σε περιπτώσεις σοβαρών παραπομπών προσφύγων σε αυτά από τη Μόρια».

Γιατροί χωρίς Σύνορα

Η αποχώρηση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τα hotspots γίνεται εξαιτίας της διαφωνίας της οργάνωσης με τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, με τις οποίες «επισημοποιείται ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο το άσυλο και σε πλήρη περιφρόνηση την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αναγκών. Αρνούμαστε να σχετιστούμε με αυτό τον κυνικό μηχανισμό», παρατηρεί η κ. Προβοπούλου.

Προσωρινή αποχώρηση και από την Ειδομένη

Εξάλλου, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν αποχωρήσει προσωρινά ακαι πό τον καταυλισμό της Ειδομένης «για λόγους ασφαλείας». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Προβοπούλου, παραμένουν στην περιοχή και παρακολουθούν τις εξελίξεις «για να δούμε πώς θα κινηθούμε και αν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σύντομα». «Είναι μια διαδικασία που ακολουθούμε στις αποστολές μας σε ολο τον κόσμο για την ασφάλεια του προσωπικού μας, η οποία αποτελεί και την προτεραιότητα της οργάνωσης». Ήδη η ομάδα καθαριότητας της οργάνωσης έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της, ωστόσο δεν επιχειρεί η ιατρική ομάδα, ενώ γίνονται συνεχείς επαφές με τους πρόσφυγες.

«Οι ΜΚΟ σύμμαχοι στην προσπάθειά μας», δηλώνει ο Γ. Κυρίτσης

Σχετικά με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και άλλων οργανώσεων στα hotspots, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει μια συμφωνία σε ισχύ αλλά το πλαίσιο εφαρμογής έχει θολά σημεία. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις οργανώσεις και θεωρούμε ότι οι παρεξηγήσεις θα αρθούν και η συνεργασία θα συνεχιστεί μαζί τους».

Σχετικά με την Ειδομένη ο κ. Κυρίτσης εκτιμά ότι η ένταση θα περιοριστεί και δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις οργανώσεις. «Θεωρούμε τις ΜΚΟ συμμάχους στην προσπάθεια που γίνεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει ο ίδιος.

Έτοιμη να “εκραγεί” η Ειδομένη

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης, καθώς οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης αλλά και η απογοήτευση των προσφύγων από το οριστικό κλείσιμο των συνόρων που μπλοκάρει το ταξίδι τους προς την Ευρώπη προκαλεί εκνευρισμό, την ώρα που στην χώρα βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ενώ χθες ήταν 52.207, σήμερα, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης ανέρχονται σε 49.085, δηλαδή ο αριθμός των προσφύγων παρουσιάζεται μειωμένος κατά περίπου 3.000 άτομα.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά του 3.800, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε Λέσβο και Χίο. Στην Αττική βρίσκονται συνολικά 13.850 πρόσφυγες και στην κεντρική Ελλάδα 2.933.

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων συγκεντρώνεται στα βόρεια της χώρας, αγγίζοντας τους 28.412, οι περισσότεροι εκ των οποίων (12.000)  βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, οι αυξημένες προσφυγικές ροές από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι εδώ και τρεις ημέρες βρίσκεται σε ισχύ η συνθήκη Ε.Ε.-Τουρκίας για την διακοπή του προσφυγικού ρεύματος, ενώ τεταμένο είναι το κλίμα και στον Πειραιά.

Πρόσφυγες - κατάσταση - προσφυγικές ροές

Διαμαρτυρία προσφύγων και αποχώρηση των ΜΚΟ

Εκατοντάδες πρόσφυγες προχώρησαν σε διαμαρτυρία χθες απαιτώντας το άνοιγμα των συνόρων με την ΠΓΔΜ και απέκλεισαν την οδική πρόσβαση από και προς τον καταυλισμό, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ξεκίνησαν απεργία πείνας.
Επίσης, δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περιέλουσαν τα ρούχα τους με βενζίνη και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά, ωστόσο παρενέβησαν άλλοι πρόσφυγες και τους εμπόδισαν, ενώ μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης.

Ειδομένη - πρόσφυγες - αυτοπυρπολύθηκαν

Το τεταμένο κλίμα υποχρέωσε τα μέλη των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να αποχωρήσουν εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας για να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Για λόγους ασφαλείας, αποχώρησαν οι εργαζόμενοι και εθελοντές των οργανώσεων «Πράξις», που έχει αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων της Ειδομένης, αλλά και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου, μετά από ένα επεισόδιο που έγινε έξω από τα γραφεία τους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης προσφύγων.

Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αποφάσισε χθες να αποχωρήσει από την Ειδομένη λέγοντας ότι δεν συμμετέχει στην εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, όπως είχα αρχικά ανακοινωθεί και ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει πια στη μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε «κέντρα κράτησης».

AP - Πρόσφυγες - Ειδομένη

 

Μουζάλας: Κίνδυνος να χαθούν παιδιά στην Ειδομένη

Το φόβο ότι θα υπάρξουν θάνατοι παιδιών στην Ειδομένη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

"Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα", επισήμανε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: "Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί αυτό".

Για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι "δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί", όπως και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης. "Το ότι υπάρχει μια επιείκεια στον ποιον βάζεις στα προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μια διαφοροποίηση".

Πρόσφυγες - Ειδομένη

Στην Ειδομένη ο υπουργός Υγείας

Ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης» περιέγραψε τον καταυλισμό της Ειδομένης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα άλλο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού.

«Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο, με επικεφαλής το ΕΚΕΠΥ, προκειμένου να έχουμε μια διακριτή υγειονομική παρουσία από πλευράς του κράτους, σε όλους τους καταυλισμούς, με τη συνέργεια και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και όλων των ΜΚΟ» ανέφερε.

Ο Α.Ξανθός παραδέχθηκε ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».

Το Ποτάμι: Πού πήγαν 3.122 πρόσφυγες και μετανάστες σε μια μέρα;

Ερωτηματικά προκαλεί ο μειωμένος αριθμός προσφύγων σε σχέση με χθες σύμφωνα με την σημερινή καταγραφεί σε όλη την χώρα. Το θέμα σχολίασε το Ποτάμι με ανακοίνωση του. 

Συγκεκριμένα, το Ποτάμι αναφέρει: «Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση προκύπτει ότι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα 3.122 λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε σύγκριση με χθες (χθες ήταν 52.207 και σήμερα 49.085). Το ερώτημα που τίθεται  αβίαστα είναι: τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι σε μια μέρα; Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία; Είναι λάθος τα στοιχεία που δίνονται; Έφυγαν από την Ελλάδα για άλλους προορισμούς; Αν ναι, αυτό έγινε νόμιμα ή παράτυπα; Αναμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης».

Απαντώντας στο Ποτάμι, ο Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αν το Ποτάμι παρακολουθούσε συστηματικά τους πίνακες ροών που δίνονται κάθε μέρα στη δημοσιότητα, δεν θα κατέφευγε σε θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός αυξομειώνεται από μέρα σε μέρα, κάτι που έχει να κάνει με το ενοποιημένο σύστημα καταγραφής, όπως αναφέρεται και σε σχετική σημείωση που υπάρχει κάθε μέρα στον πίνακα.

Τέτοιες περιπτώσεις αυξομείωσης των αριθμών παρατηρούνται όταν υπάρχουν μετακινήσεις εν εξελίξει της ώρα της καταγραφής (με πλοία, λεωφορεία κ.λπ.), όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Οι άνθρωποι δεν είναι «σκουπίδια» για να τους σπρώχνεις κάτω από το χαλί και η Ελλάδα είναι δημοκρατία, δεν «εξαφανίζει» ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά την σχεδόν πανηγυρική διαπίστωση του Ποταμιού ότι δήθεν οι ΜΚΟ φεύγουν, θα τους συμβουλεύαμε να πληροφορηθούν καλύτερα τι συμβαίνει και να μην παίζουν με όρους τηλεοπτικής δημοσιότητας και πλακίτσας με ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και φτηνό λαϊκισμό.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)