Γενικά
Αλεξανδρής: Υπάρχει θέμα συνταγματικότητας με τη νομιμοποίηση των λιστών φοροδιαφυγής
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, διατύπωσε τις ενστάσεις του για τη διάταξη που αφορά τη νομιμοποίηση στοιχείων που αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, σχολιάζοντας τη διένεξη που προέκυψε σχετικά με τη νομιμοποίηση στοιχείων που αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, σχολίασε αρνητικά ότι ουσιαστικά δεν προηγήθηκε κανένας προνομοθετικός διάλογος και παράλληλα έθεσε θέματα συνταγματικότητας σε ότι αφορά την συγκεκριμένη διάταξη.
«Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτή η διάταξη προστέθηκε την τελευταία στιγμή σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, μιλάω για το νομοσχέδιο του συμφώνου συμβίωσης. Δεν προηγήθηκε κανένας προνομοθετικός διάλογος και επιπλέον δεν δημοσιοποιήθηκε. Και γι’ αυτό δεν υπήρξε κανένας αντίλογος ή αντίκρουση εκ μέρους των δικαστών, της Ένωσης Δικαστών – Εισαγγελέων και του δικηγορικού σώματος.
Το αντιληφθήκαμε πλέον όταν είχε ψηφιστεί, δεν υπήρχε καμία προαναγγελία. Πρέπει δε να σας πω ότι το δικηγορικό σώμα, διά του ομιλούντος, ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή, για το σύμφωνο συμβίωσης, όπου εκεί ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα, ποινικού ενδιαφέροντος, Ποινικής Δικονομίας - Σωφρονιστικού Κώδικα. Κρατήθηκε για έναν ανεξήγητο λόγο επτασφράγιστο μυστικό», υπογράμμισε ο κ. Αλεξανδρής.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ ΒΗΜΑFM και αναφερόμενος στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά νομικών, δήλωσε, «το ερώτημα γιατί αντέδρασαν οι δικηγόροι, καθιστώντας τους ύποπτους υποστήριξης της διαφθοράς, αδικεί όχι τους δικηγόρους, αλλά την ισχύουσα νομοθετική τάξη των πραγμάτων. Υπάρχει το άρθρο 19 του Συντάγματος, το οποίο ρητώς ορίζει και παρακαλώ να το ακούσετε, διότι δεν είναι άβατο τα νομικά, ότι απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του άρθρου αυτού και των άρθρων 9 και 9Α του Συντάγματος.
Συνεπώς, όταν έχουμε μια αναστολή της εφαρμογής του περίφημου άρθρου 177 παράγραφος 2, για μία ειδική κατηγορία υποθέσεων, σημαίνει ότι δεν πάει κάτι καλά σε σχέση με την εφαρμογή του Συντάγματος. Αντέδρασαν ορθώς οι δικηγόροι, με ορθό επιχείρημα; Βασίζονται σε διατάξεις του Συντάγματος;
Το Σύνταγμα είναι διακοσμητικό στοιχείο και το κάνουμε λάστιχο, όποτε θέλουμε το συστέλλουμε και όποτε θέλουμε το διαστέλλουμε ή έχει πάγια και ενιαία εφαρμογή σε όλες τις διατάξεις και ιδιαίτερα σε ζητήματα Ποινικού Δικαίου, που έχουν να κάνουν με ατομικά δικαιώματα, με προσωπικές ελευθερίες, που έχουν να κάνουν με ποινές; Αλλά έχουν να κάνουν και με την καθαρότητα της αποδεικτικής διαδικασίας. Δεχόμαστε εμείς οι δικηγόροι να γίνεται ένας σκουπιδοχώρος, ο χώρος της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, να εισέρχονται οι τηλεφωνικές υποκλοπές, οι παραβιάσεις των ασύλων των κατοικιών, τα προσωπικά δεδομένα; Θεωρούμε ότι αυτά είναι αυτονόητα, είναι δευτερεύοντα, είναι τριτεύοντα ενόψει του στόχου να καταπολεμηθεί η διαφθορά; Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, ακριβώς», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!