Γενικά

29 Νοεμβρίου 2015 15:01

Ο κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού που ζητούν οι Αμερικάνοι

Πώς ένας Σύρος που ζει 25 χρόνια στην Ελλάδα βρέθηκε να γίνει αντικείμενο διεκδίκησης ανάμεσα στις ελληνικές και τις αμερικανικές Αρχές.

Ο κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού που ζητούν οι Αμερικάνοι
-

Την ιστορία ενός Σύρου που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και «διεκδικούν» οι ελληνικές και αμερικάνικες αρχές παρουσιάζει σε σημερινό της ρεπορτάζ η Καθημερινή. 

Ο 46χρονος Σύρος συνελήφθη στην Αθήνα με τέσσερα παραποιημένα αμερικάνικα διαβατήρια, τα οποία επιχείρησε να πουλήσει σε πράκτορα των ΗΠΑ, ο οποίος παρουσιάστηκε ως μέλος του ISIS. Πώς έφτασε από την Συρία στην Αθήνα και πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη του. Ακολουθεί αυτούσιο το ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου, με τις δηλώσεις του κατηγορούμενου και του δικηγόρου του.

Τη νύχτα της 20ης Ιουλίου, έπειτα από τουλάχιστον τέσσερις ημέρες παρακολούθησης στα Εξάρχεια, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής πέρασαν χειροπέδες στον 46χρονο υπήκοο Συρίας H. με την κατηγορία της πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων. Δεν ήταν όμως οι μόνοι που τον αναζητούσαν.

Προτού μπει στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών ο H. φέρεται να είχε προμηθεύσει με τέσσερα παραποιημένα αμερικανικά διαβατήρια μυστικό πράκτορα των ΗΠΑ με αντίτιμο 10.000 ευρώ. Ο πράκτορας είχε παρουσιαστεί στον H. στην Αθήνα παριστάνοντας τον εγκληματία, υποψήφιο αγοραστή πλαστών εγγράφων για μέλη του ISIS. Εκτοτε, σε ένα κελί στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται, ο H. μετράει τις ημέρες για να δει εάν τελικά θα δικαστεί στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ.

«Μεσολάβησα για να φτιαχτούν αυτά τα διαβατήρια, αλλά δεν είμαι τρομοκράτης, ούτε έχω σχέσεις με τρομοκράτες», λέει ο H. μέσα από την φυλακή σε τηλεφωνική μας συνομιλία. Μιλάει άπταιστα ελληνικά, ζει στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια, ενώ στο παρελθόν είχε συνεργαστεί ως διερμηνέας με ΜΚΟ. «Οταν μου είπαν ότι θέλουν τα διαβατήρια για το Daesh πάντως (σ.σ. μία από τις ονομασίες του ISIS) δεν τους πήρα στα σοβαρά», ισχυρίζεται.

Στις 27 Οκτωβρίου ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ο H. υποστήριξε ότι έπεσε θύμα πλάνης. «Δεν ήξερα πού έμπλεκα», είπε σύμφωνα με τη δικογραφία που είναι σε γνώση της «Κ». Τρεις Ελληνες μάρτυρες τον υπερασπίστηκαν με καταθέσεις τους. Τελικά το δικαστικό συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της νομιμότητας του αιτήματος των αμερικανικών δικαστικών αρχών για έκδοση του H. για τις κατηγορίες της πλαστογράφησης και απομίμησης διαβατηρίου και συνομωσίας για εξαπάτηση του κράτους των ΗΠΑ. Επειτα από έφεση, η υπόθεση θα εξεταστεί την ερχόμενη Τρίτη στον Αρειο Πάγο.

Κρατούμενος - Κορυδαλλός - ΗΠΑ - H

Ο συνήγορος του H., δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπερέβησαν τα θεμιτά όρια ανάκρισης, παγίδευσαν τον Σύρο και τον υποκίνησαν σε ένα αδίκημα που αλλιώς δεν θα διέπραττε.

Ο H. γεννήθηκε στην παραλιακή πόλη Jableh της Συρίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Λαττάκεια. Από νεαρή ηλικία τάχθηκε κατά του καθεστώτος του Χαφεζ αλ Ασαντ, πατέρα του νυν Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Οπως είχε δηλώσει το 2007 στην αίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, ήταν έφηβος ακόμη όταν τον Μάρτιο του 1988 συνελήφθη από τις συριακές μυστικές υπηρεσίες και κρατήθηκε για πέντε ημέρες για να διαπιστωθεί εάν συνεργάζεται με λιβανέζικη οργάνωση. Αφού αφέθηκε ελεύθερος εγκατέλειψε στα κρυφά την πατρίδα του. Αρχικά πέρασε στην Ανατολική Βηρυτό όπου έγινε δεκτός με δυσπιστία. Τον θεώρησαν πράκτορα των Σύρων. Συνελήφθη και κρατήθηκε επί 15 ημέρες από τις Λιβανέζικες Δυνάμεις (που δρούσαν ως χριστιανική πολιτοφυλακή κατά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου), χωρίς να προκύψουν στοιχεία εναντίον του. «Έπειτα συμμετείχα σε διάφορες δραστηριότητες κατά του συριακού στρατού», λέει. Εργάστηκε ως μηχανικός στο λιβανέζικο εμπορικό πλοίο M/V Zeina, σπάζοντας το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Συρία στο Λίβανο.

Ένα χρόνο αργότερα με το ίδιο πλοίο έφτασε στον Πειραιά. «Φύγαμε κυνηγημένοι μετά την εισβολή των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να μεταβούμε στην Ιταλία, όπως θέλαμε, και ήρθαμε στην Ελλάδα», λέει.

Η παραμονή του στην Αθήνα όμως δεν κύλησε πιο αρμονικά. Λίγο καιρό μετά την άφιξή του ξεκίνησε χρήση ναρκωτικών. «Τα επόμενα 16 χρόνια η ζωή μου ήταν εξάρτηση και φυλακή για μικροαδικήματα», λέει στην «Κ». «Είχα πιάσει πάτο». Το 2006 εντάχθηκε στο πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, το οποίο παρέχει συμβουλευτική σε κρατούμενους και αποφυλακισμένους χρήστες ουσιών. Εκτοτε εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής, διανομέας φαγητού, βοηθός ηλεκτρολόγου, επιδιορθωτής επίπλων. Ώσπου εμφανίστηκαν στην Ελλάδα οι προσφυγικές ροές από τη Συρία.

Στα τέλη του 2013 ο αδερφός του H. κατάφερε να φτάσει στη Σουηδία μέσω Αθήνας. Ο H. λέει ότι σκεφτόταν να ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο, δυσκολευόταν όμως να αποκτήσει πλαστό διαβατήριο με μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας και αποτύγχανε σε απόπειρες εξόδου από τη χώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρει ότι τον έπιαναν οι αρχές, δήλωνε άλλο όνομα και εθνικότητα φοβούμενος απέλασή του στη Συρία και γι' αυτό το λόγο είχε παραμείνει για αρκετούς μήνες στα κρατητήρια του Ελληνικού και της Αμυγδαλέζας. «Σε όσα διαβατήρια μου έφτιαχναν φαινόταν η επέμβαση, η νόθευση του εγγράφου», λέει ο Η.

Όπως υποστηρίζει αποφάσισε τότε ο ίδιος να παραπέμπει Σύρους πρόσφυγες σε κάποιον καλό «μάστορα» για να μην εξαπατώνται από άλλους πλαστογράφους. Τον περασμένο Φεβρουάριο, περίπου οκτώ χρόνια μετά την αίτησή του, έγινε δεκτό το αίτημά του για πολιτικό άσυλο και του χορηγήθηκε άδεια διαμονής τριών ετών.

Τα τέσσερα διαβατήρια

Στις 29 Μαΐου όμως τον προσέγγισε μυστικός πράκτορας από το τμήμα Ερευνών Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (Homeland Security Investigations) ως αγοραστής πλαστών διαβατηρίων. «Μιλούσε αραβικά, μου είπε ότι ο πατέρας του ήταν Λιβανέζος και η μητέρα του Ταϊλανδέζα για να εξηγήσει τα σχιστά του μάτια», λέει ο H. Σύμφωνα με τη δικογραφία, σε συναντήσεις που βιντεοσκοπήθηκαν και μαγνητοφωνήθηκαν, ο πράκτορας είπε στον Η. ότι τα διαβατήρια προορίζονται για μέλη του ISIS.

Αφού πήρε 5.000 ευρώ προκαταβολή και τέσσερις φωτογραφίες ο H. φέρεται να παρέδωσε στις 3 Ιουνίου ισάριθμα αμερικάνικα διαβατήρια στον ίδιο πράκτορα, ενώ έλαβε άλλα 5.000 ευρώ ως συμπληρωματική αμοιβή. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία τα διαβατήρια ήταν γνήσια που είχαν χαθεί ή κλαπεί από τους κατόχους τους. Ο H. υποστήριξε ότι τα είχε αγοράσει από έναν προμηθευτή και ότι δεν τα είχε παραποιήσει ο ίδιος αλλά κάποιος συνεργάτης του.

Ο μυστικός πράκτορας ζήτησε ακόμη ένα παρόμοιο διαβατήριο από τον H. Οι δύο άντρες όμως δεν συναντήθηκαν ποτέ καθώς στις 20 Ιουλίου μεσολάβησε η σύλληψη του H. και ενός 29χρονου Πακιστανού από την ΕΛ.ΑΣ. για άλλη υπόθεση.

Από τις 14 Ιουλίου αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής είχαν θέσει υπό παρακολούθηση σπίτι στα Εξάρχεια όπου κατοικούσε ο H. Εξι ημέρες αργότερα σε έλεγχο που πραγματοποίησαν βρήκαν πάνω στον Πακιστανό Μ.Ε. μια σακούλα με 94 υπηρεσιακά σημειώματα αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου και σύνεργα πλαστογράφησης εγγράφων στην οικία των Εξαρχείων. Οπως φαίνεται από τη δικογραφία ο μυστικός πράκτορας των ΗΠΑ αγνοούσε αυτή την εξέλιξη και προσπαθούσε μάταια να βρει τον Η. ώσπου οι αμερικανικές αρχές ενημερώθηκαν για τη σύλληψή του.

Ο H. υποστηρίζει ότι γνωστός του, μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που ζει στη Σουηδία, παραπλάνησε τις αμερικανικές αρχές και έστειλε τους πράκτορες στην Αθήνα για να τον συναντήσουν.

«Ούτε εγώ μπορώ να καταλάβω γιατί δέχτηκα να το κάνω», λέει ο 46χρονος για τα τέσσερα αμερικανικά διαβατήρια. «Για τα χρήματα που θα μου έδιναν; Δεν ξέρω».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)