Γενικά

07 Οκτωβρίου 2015 13:00

Μουζάλας: Δεν έγινε προσπάθεια ωραιοποίησης στη Λέσβο

Εντός του επόμενου διμήνου θα δημιουργηθούν οι θέσεις καταγραφής και φιλοξενίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μουζάλας: Δεν έγινε προσπάθεια ωραιοποίησης στη Λέσβο
-

«Δεν υπήρξε προσπάθεια ωραιοποίησης  της κατάστασης στη Μυτιλήνη, για την επίσκεψη Τσίπρα – Φάιμαν» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προσθέτωντας ότι η μαζική αναχώρηση των προσφύγων δεν ήταν κάτι στημένο.

Ο κ. Μουζάλας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έγινε καμία προσπάθεια. Γιατί εγώ έχω μπροστά μου τα στοιχεία όλα της επίσκεψης του Καγκελάριου. Έφυγαν από τη Μυτιλήνη Κυριακή και Δευτέρα 8.000 (άτομα). Την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα φύγανε 7.000 από τη Μυτιλήνη. Κάθε μέρα όμως γίνεται αυτό…. Τα βαπόρια πάνε κάθε φορά από δύο έως τέσσερα».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να αποφορτίζεται ο τόπος από ένα βάρος που δεν μπορεί ν’ αντέξει» συνέχισε. «Έτσι, στη Μυτιλήνη, όλο αυτό το διάστημα, και τη Δευτέρα που ήταν ο Αυστριακός καγκελάριος εκεί πέρα, ο μέσος όρος των προσφύγων που είναι πάνω στο νησί είναι γύρω στις 8.000 με 9.000. Τίποτα δεν αλλάξαμε, το μόνο που είδα εγώ αλλαγμένο ήταν μια μεγαλύτερη ευταξία στην είσοδο για το βαπόρι, που έχει να κάνει με το ότι λειτουργούν καλύτερα οι υπηρεσίες καταγραφής και μια πολύ μεγάλη καθαριότητα στο λιμάνι. Δεν κάναμε καμία προσπάθεια να ωραιοποιήσουμε τίποτα, ακριβώς γιατί δείχνοντας την πραγματικότητα, προσδοκούμε ότι θα έχουμε καλύτερη συνεργασία με την Ευρώπη. Δηλαδή, καμιά φορά, είναι τόσο κακή η κατάσταση, που δεν χρειάζεται να τη χειροτερέψουμε».

«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, προσπαθούμε να το λύσουμε μέσα από την Ευρώπη. Αν δεν λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν μπορείς να τους εμποδίσεις, δεν μπορείς να βυθίζεις τις βάρκες τους, δεν νομίζω εξάλλου ότι προτείνει κανείς αυτό. Θέλω να πω ότι όχι μόνο δεν μπορείς, αλλά επειδή δεν είναι και μετανάστες, είναι πρόσφυγες, είσαι και υποχρεωμένος νομικά να τούς ανοίγεις δρόμο. Αλλά εμείς μένουμε σε αυτό, τι να κάνουμε; Να βυθίζουμε βάρκες; Εμάς η περηφάνια μας είναι ότι το Λιμενικό έχει σώσει 72.000 πρόσφυγες» συμπλήρωσε.

Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι πλατείες της Αθήνας

Για τους μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στον Πειραιά και στην Αθήνα είπε: «Δεν έρχονται κάθε μέρα από εδώ και στο εξής. Έρχονται κάθε μέρα, εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Σε τέτοια μεγέθη (7.000 κάθε μέρα), αλήθεια λέω. Το Σάββατο 26/9, ήρθαν 6.000 από τη Μυτιλήνη, την Κυριακή 27/9 ήρθαν 4.000 από τη Μυτιλήνη, την Κυριακή προχθές, ήρθαν 1.140 και τη Δευτέρα ήρθαν 7.000. Ο μέσος όρος είναι ίδιος. Μυτιλήνη-Αθήνα, κι από εκεί και πέρα, η προσφυγιά βρίσκει τους δικούς της δρόμους και πηγαίνουνε προφανώς προς τον Βορρά…Αδειάζουμε επίσης, όπως αδειάζουμε τη Μυτιλήνη, δεν θα αφήσουμε να καταληφθούν οι πλατείες, δηλαδή να επιβαρυνθεί τραγικά και η ζωή των κατοίκων εδώ. Ψάχνουμε συνέχεια τρόπους να βρούμε, όσο υπάρχει ροή, και τα καταφέρνουμε».

Για τις ενέργειες της Ε.Ε. είπε ότι «ο προγραμματισμός είναι, στο ερχόμενο δίμηνο, να δημιουργήσουμε περίπου 10.000 θέσεις, οι οποίες θα είναι θέσεις καταγραφής, θέσεις φιλοξενίας. Υπάρχουν και κάποιες θέσεις προσωρινής κράτησης, οι οποίες μάλλον επαρκούν αυτή τη στιγμή. Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε, ώστε τώρα το χειμώνα, που οι ροές θα σταματήσουν λιγάκι, να είμαστε έτοιμοι για το καλοκαίρι. Επαναλαμβάνω όμως, ότι ο μεγάλος αγώνας γίνεται στην Ε.Ε. Εγώ φεύγω μετά από λίγο και πάω στη σύσκεψη των υπουργών της Ε.Ε. Η πρόταση που προωθούμε στην Ευρώπη, με την οποία συμφωνεί ο Γιουνκέρ, είναι η επιλογή των προσφύγων που θα πάνε να εγκατασταθούν σε χώρες της Ευρώπης να γίνεται μέσα από τα στρατόπεδα πρώτης προσέγγισης. Δηλαδή, στην Τουρκία, την Ιορδανία και στο Λίβανο. Ώστε και οι πρόσφυγες να αποφεύγουν το Αιγαίο, τους πνιγμούς, το θάνατο και οι δουλέμποροι να μην έχουν να ασχοληθούν. Να μπαίνουν διαπιστωμένοι από την Τουρκία με τα διαβατήριά τους και να πάνε στη Γερμανία, στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο. Αυτό είναι και πιο οικονομικό για την Ευρώπη, καλύτερο για τους πρόσφυγες, είναι και καλύτερο για όλα τα ενδιάμεσα κράτη, γιατί τώρα πια εμείς, είμαστε η πύλη εισόδου, αλλά και στη Σερβία υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ντόμινο. Ελπίζουμε πάρα πολύ σε αυτή την πρόταση, τη διεκδικούμε, η Ευρώπη κινείται. Νομίζω, αυτό που ενθαρρύνει τον κόσμο να έρθει, είναι ο ISIS. Είναι οι κύριοι αυτοί που σφάζουν τους άλλους, με τα πορτοκαλί... Όταν είσαι πρόσφυγας, το κίνητρο για να φύγεις, είναι αυτό που σε κυνηγάει. Ο μετανάστης μπορεί να σταματήσει, δηλαδή, αν του δυσκολέψεις το δρόμο και πάει για μεροκάματο, μπορεί να σταματήσει. Ο πρόσφυγας πώς θα σταματήσει; Τους καίνε, τους βλέπουμε στην τηλεόραση.

Είναι κάτι που έχει μπει στο τραπέζι (σ.σ.: η συμφωνία με την Τουρκία για απευθείας μεταφορά προσφύγων). Αυτό που μέχρι στιγμής αρχίζει να εφαρμόζεται κι ελπίζω να γίνει πολύ γρήγορα είναι να έχουμε κάποια θετικά αποτελέσματα κι εδώ, αλλά ας το κρατήσουμε αυτό: η μετεγκατάσταση από εδώ στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Σερβία και στην Ιταλία. Το άλλο υπάρχει στο τραπέζι, είναι πρόταση του Γιουνκέρ, είναι πρόταση δική μας».

Για τη μεταφορά των προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα

 «Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό και νομίζω ότι, μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, το αργότερο μέχρι τέλος του Νοέμβρη, θα είναι έτοιμες. Δεν ήμασταν έτοιμοι για όλες αυτές τις ροές. Τα χάσαμε, είναι αλήθεια δηλαδή. Στην αρχή τα χάσαμε… Προσπαθούμε όμως και νομίζω ότι προσπαθούμε καλά. Με τις δυσκολίες που έχουμε μέσα στη βαθύτατη οικονομική κρίση που είμαστε, με πάρα πολλές ελλείψεις, αλλά γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Πιστεύω ότι θα αποδώσει, εφόσον λυθεί κι ευρωπαϊκά το πρόβλημα».

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)