Δικαιοσύνη
Όχι στη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής προτείνει η Εισαγγελέας
Ένταση επικράτησε ανάμεσα στους δικηγόρους των δύο πλευρών. Από το Σεπτέμβριο η μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο.
Της Λίας Κοντοπούλου
Αρνητική είναι η τοποθέτηση της Εισαγγελέως Α.Οικονόμου στο αίτημα της πολιτικής αγωγής που ζητεί την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Στην πρόταση της επεσήμανε ότι αν και η δημοσιότητα της δίκης αποτελεί βασικό κανόνα της λειτουργίας των δικαστηρίων η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη δυσχεραίνει την απονομή της Δικαιοσύνης καθώς μπορεί να αλλοιώσει τη συμπεριφορά παραγόντων της δίκης.
Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής επέμειναν στο αίτημά τους ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι απαραίτητη η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας.
Επιπλέον, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να απορριφθεί και το αίτημα για την τήρηση ηχογραφημένων πρακτικών καθώς όπως είπε «δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την καλύτερη διερεύνηση της υπόθεσης».
Η πολιτική αγωγή αντέτεινε πως η τήρηση των πρακτικών είναι θέμα ουσίας γιατί καταγράφονται οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις με κάθε λεπτομέρεια υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως υπάρχει η σχετική υποδομή, «ακόμη και στα ειρηνοδικεία και τα διαζύγια ηχογραφούν τη διαδικασία», είπαν χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά το αίτημα της πολιτικής αγωγής για προβολή βίντεο στην δικαστική αίθουσα η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να αποφανθεί κατά τη διάρκειας της ακροαματικής διαδικασίας.
Όσο για το αίτημα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη δικαστική αίθουσα, το οποίο τέθηκε εκ νέου, η κα. Οικονόμου επανέλαβε την δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη νέα αίθουσα στο Εφετείο.
Σήμερα, κατά τη 10η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δικαστική αίθουσα είναι κατάμεστη, σε αντίθεση με άλλες συνεδριάσεις, καθώς προσήλθαν οι μάρτυρες κατηγορητηρίου που προτείνει η πολιτική αγωγή αλλά και οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων της υπόθεσης.
Ένταση προκλήθηκε στην δικαστική αίθουσα, όταν ένας εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής την ώρα που επιχειρηματολογούσε υπέρ της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης έκανε λόγο για «εγκληματική οργάνωση που εξέλεξε βουλευτές το 2012» και για «διαπλοκή μιας εγκληματικής οργάνωσης με ένα κοινοβουλευτικό κόμμα», προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο συνήγορος του Ν.Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας έκανε έκκληση «να λείψουν οι φανατικές εκφράσεις που εξασφαλίζουν στον καθένα ρόλους που δεν βοηθούν τη Δικαιοσύνη».
Σε ότι αφορά την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας ο κ. Μιχαλόλιας υπογράμμισε πως δεν συναινεί καθώς «οι κατηγορούμενοι κουβαλούν τραυματική εμπειρία δυο ετών από τον " αντικειμενικό" τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΜΕ» και συμπλήρωσε «ποιος εγγυάται στους κατηγορούμενους ότι θα μεταδίδεται ολόκληρη η διαδικασία και όχι αλά κάρτ αυτά που θέλουν; Θα σαλαμοποιοήσουμε τη διαδικασία και θα μεταδίδονται καταθέσεις κατά το δοκούν».
Ο μόνος που διαφοροποιήθηκε ήταν ο πρώην βουλευτης της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας ο οποίος μέσω της συνηγόρου Β.Πανταζή του υποστήριξε πως « από τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ καλύπτουν τη δίκη δεν θεωρώ ότι με την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη βλάπτεται το συμφέρον του κατηγορούμενου».
Τέλος , η πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης τάχθηκε υπέρ της τήρησης μαγνητοφωνημένων πρακτικών καθώς, όπως είπαν, θα διευκόλυνε την διαδικασία, «ακόμη και στη Βουλγαρία τηρούν μαγνητοφωνημένης πρακτικά» είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των συνηγόρων.
Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί επί των αιτημάτων.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!