Παιδεία-Θρησκεία

28 Νοεμβρίου 2014 13:27

Παρελθόν η «βαριά» τσάντα μαθητών του Δημοτικού – Όλες οι αλλαγές

Λιγότερα μαθήματα, λιγότερη ύλη, λιγότερη δουλειά στο σπίτι αλλά και η ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, είναι οι κύριοι στόχοι των αλλαγών που προωθούνται για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

-

Της Άντας Τράκου

Να ελαφρύνει η τσάντα των μαθητών του Δημοτικού εισηγείται ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Λιγότερα μαθήματα, λιγότερη ύλη , λιγότερη δουλειά στο σπίτι αλλά και η ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, είναι οι κύριοι στόχοι των αλλαγών που προωθούνται  για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης με  εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.

Ο Υπουργός Παιδείας  Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η βαριά τσάντα θα περάσει στο παρελθόν :«Λιγότερη  παροχή πληροφοριών, περισσότερη μόρφωση , περισσότερη  παιδεία είναι η  καταστατική  μας αρχή και ο στόχος μας . Η εικόνα ενός μικρού παιδιού που φεύγει για το σχολείο και γυρίζει από αυτό, με μια βαριά τσάντα και έχει άλλη τόση δουλειά να κάνει στο σπίτι, πρέπει να περάσει στο παρελθόν.»

Η εισήγηση του Υπουργού για τις αλλαγές στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Για ένα σχολείο- κλειδί για τη γνώση, την εκπαίδευση, τη μόρφωση και την Παιδεία, αλλά και την ανάπτυξη, την  κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη οφείλουμε να προτάξουμε στόχους όπως:

• Την καθιέρωση σύγχρονων μεθόδων βιωματικής μάθησης  και διαδραστικής διδασκαλίας, που προτρέπουν σε ενεργητική συμμετοχή (διαθεματική προσέγγιση διδακτικών αντικειμένων, ερευνητική δράση, διδασκαλία σε ομάδες).

• Τον εξορθολογισμό των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.

•  Την εμπέδωση των διδακτικών αντικειμένων στο σχολείο και το συσχετισμό τους με την κοινωνική ζωή.

•  Την αναβάθμιση του ρόλου και του έργου των εκπαιδευτικών.

• Την καλλιέργεια και την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων της εθνικής κατάρτισης και της αυτογνωσίας . Είμαστε Έλληνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και για να κατανοήσουμε τους  άλλους, πρέπει οπωσδήποτε να  γνωρίζουμε τον εαυτό μας.

• Την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, της κριτικής ικανότητας, της  επεξεργασίας βιωμάτων, συναισθημάτων και αξιών και την αξιοποίησή τους στη διαχείριση προβλημάτων και την  εξεύρεση λύσεων. Σημασία έχει ο μαθητής να μάθει να ρωτά, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να μάθει να ερευνά.

•  Τη δεξιότητα στις διαδικασίες επικοινωνίας, κοινωνικής αλληλεπίδρασης , διαχείρισης της καθημερινότητας και των προβλημάτων σε έναν διαρκώς εναλλασσόμενο κόσμο.

•  Την πιστοποίηση στην ξένη γλώσσα και στη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο.

•  Την ενίσχυση της λειτουργικής και διοικητικής αυτοτέλειας των σχολικών μονάδων.

•  Την έμφαση στο σχολικό αθλητισμό και τη φυσική αγωγή.

•  Τη σταδιακή γενίκευση του θεσμού των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), δημιουργώντας σχολεία ανοιχτά στην καινοτομία και την αυτενέργεια.

•  Τη δημιουργία των προϋποθέσεων της κατανόησης του φαινομένου της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλες αλλαγές που προωθούνται :

Έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας στην αξιολόγηση των μαθητών. Δεν θα αξιολογείται μόνο η επίδοση αλλά και η πρόοδος σε σχέση με πρότερες επιδόσεις, δηλαδή η εξέλιξη του ίδιου του παιδιού, η οποία και  τελικά να βαθμολογείται. Να λαμβάνεται υπόψη ο ατομικός τρόπος μάθησης, το στάδιο της γλωσσικής ανάπτυξης, οι ευκαιρίες που του παρέχονται από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Μείωση της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών.  

Ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία. Το σχολείο να είναι σημείο συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία μάθησης και ο χώρος όπου μπορεί να αξιοποιηθούν με σταθερή και δομημένη συνεργασία οι κοινωνικοί εταίροι, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι γονείς και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.

Εναρμόνιση της νομοθεσίας με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Καθιέρωση κανονισμού λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή των μαθητών. Συμμετέχοντας τα παιδιά στην εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής  εφαρμόζουν στην πράξη το μάθημα της Κοινωνικής Αγωγής.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)